MIÉNK ITT A RÉT! MADARAK ÉS FÁK NAPJA KŐSZEGEN

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett környezet nevelési program a kőszegi Alsó-réten május 10-11-én.

Madarak és Fák Napja alkalmából az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület szervezésében immár 12. alkalommal tartjuk meg a „Miénk itt a rét!” elnevezésű természetvédelmi programot a Kőszegi Tájvédelmi Körzet védett gyepterületén.

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program keretében megvalósuló „Fenntartható természetturisztikai kínálatok fejlesztése és optimalizálása Nyugat-Pannónia védett természeti területeinek hálózatában” (ATHU003 számú) című PaNaNet+ projekt támogatásának köszönhetően nemzetközivé vált, a játékos vetélkedőkön a burgenlandi iskolák diákjai is részt vesznek. Emellett a kiszolgáló infrastruktúra, a programtartalom minőségi fejlesztésével a résztvevők komfortosabb körülmények között, új élmények révén ismerkedhetnek meg a PaNaNet területek élővilágával, a mindennapjainkat körülölelő természettel.

A játékos vetélkedő helyszíne a PaNaNet térség szívében elhelyezkedő, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő kőszegi Alsó-rét. A védett terület gazdag élővilággal rendelkezik, természeti értékei között tartjuk számon a program ideje alatt virágzó zergeboglárt és a szibériai nőszirmot, a madarak köréből például a harist, a berki tücsökmadarat és a tövisszúró gébicset. Egy 2 km-es sétaösvényt kaszálunk a rét fűtengerébe, amely mentén tíz kézzel festett madártábla hirdeti az állomáshelyeket. Az állomásokon izgalmas feladatokkal, természeti élményekkel találkozhatnak az érdeklődők. Lehetőség lesz egy rövidebb táv bejárására is, amely közel 1 km hosszú. A kicsik részére kialakított négy állomás játékos formában nyújt természetközeli élményt.

Vas megye legnagyobb természetvédelmi rendezvényének első napján, pénteken az általános iskolák 5 fős, versenyzésre elszánt csapatait várjuk, valamint Kőszeg óvodásai is részt vehetnek a programon. Szombaton a szabadba vágyó családokat, baráti társaságokat várjuk. Az iskolai és a családi verseny legeredményesebb csapatait ajándékokkal jutalmazzuk. Mindkét napon Pananet élményjárat közlekedik a város és a rendezvény helyszíne között, ezen utazva lehetőség nyílik a burgenlandi és nyugat-dunántúli természetvédelmi területek hálózatának megismerésére. Szombaton első indulás 9.30-kor a Károly Róbert térről a kábelgyári parkolóhoz, majd minden óra 30 perckor, utolsó indulás 16.30-kor. Visszaindulás a kábelgyári parkolótól a Károly Róbert térre: 10.00 órakor, majd minden egész órában, utolsó visszaindulás 17.00 órakor. A tanösvényen indított utolsó séta indulási időpontja: 16 óra!