„Miként legyünk honpolgárok? - Honpolgárság és felelősségérzet a bizonytalanság új világában”

2021. február 22-26. között rendezi a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete az UNESCO MOST immár 3. Téli Iskoláját.

A honpolgárság kérdésköre és az e köré szerveződő programok híre minden eddiginél nagyobb érdeklődést váltott ki - elsősorban a jog, a politika és társadalomtudományok iránt érdeklődő - egyetemi hallgatók, doktoranduszok vagy PhD-végzettséggel rendelkező kutatók körében.
Mintegy negyven országból közel száznyolcvan jelentkező jelezte részvételi szándékát, akik közül végül hetvenkilencen vehetnek részt a Téli Iskolában.
A kialakult járvány-helyzetre tekintettel a rendezvény az idei évben rendhagyó módon az online térben zajlik, amelynek egy része élőben az Intézet Facebook-oldalán is követhető lesz (https://www.facebook.com/iask.hungary ) - előadások mellett a Binder Trio jazz koncertjei is. Az online jelenlétnek köszönhetően, a résztvevőkön túl számos, a téma iránt érdeklődő szakértő és állampolgár figyelme a világ minden tájáról a kőszegi Intézetre szegeződik.

A rendezvény angol nyelven zajlik, meghívott vendégei és résztvevői az adott témához kapcsolódó kérdéseket előadások és pódiumbeszélgetések keretében veszik számba, és keresnek rá válaszokat - az Intézet szellemiségéhez hűen interdiszciplináris megközelítésben.
Olyan neves előadók kapcsolódnak be az öt napos rendezvénysorozatba, mint Schöpflin György, az Európai Parlament volt képviselője, az FTI-iASK Tanácsadó Testületének elnöke; Bogyay Katalin, Magyarország 15. ENSZ állandó képviselője, az UNESCO 36. Közgyűlésének elnöke; Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke; Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa; a nemzetközi hírű Daniel Brooks és Molnár Orsolya evolúcióbiológusok, (előbbi az FTI-iASK kutatója), John Keane ausztrál társadalomtudós, a Sydney-i Egyetem professzora vagy Todd Pittinsky politológus, a Harvard Egyetem Állami Vezetés Központjának korábbi kutatási igazgatója.

Az ún. Téli Iskola immár harmadik alkalommal - a párizsi székhelyű UNESCO MOST (Társadalmi Átalakulások Menedzsmentje) programjával együttműködve valósul meg, Közép-Európában egyedülállóan.
A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete több szálon kötődik az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez. Az Intézetet főigazgatóként vezető Miszlivetz Ferenc az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, egyúttal a Kőszegen működő UNESCO Kulturális Örökség Menedzsmentje és Fenntartható Fejlődés Tanszék irányítója. A szervezők minden évben olyan témát választanak, amely reflektál a bennünket körülvevő világra.

Bővebb információ az eseményről az Intézet honlapján olvasható: https://iask.hu/hu/mikent-legyunk-allampolgarok-unesco-most-teli-iskolaja-az-fti-iask-szervezeseben/