Natúrparki Advent 2022

Beszámoló a kétnapos rendezvényről

Az idei évben advent harmadik hétvégéjén, december 10-én szombaton és 11-én vasárnap került megrendezésre a Natúrparki Advent Kőszegen a Jurisics téren.


A rendezvény különlegességét az adta, hogy csakis natúrparki településekről érkező vásárosok és előadók színesítették a programot.

A két nap alatt összesen 16 vásáros kínálta szép, illetve finom portékáját. A legnépszerűbb termék természetesen a forralt bor volt, de idén a korábbinál jóval nagyobb figyelem irányult a házi készítésű süteményekre, melyet Kőszeg Meseváros-Központi Óvoda szülői munkaközössége illetve a Kőszegi Borbarát Hölgyek árusítottak. A kőszegi adventi vásárok történetében új színfolt volt, hogy Dr. Gürtler Katalinnak köszönhetően kóser süteményeket is kóstolhattak az érdeklődők. A Lábasházban fazekas munkák és fazekas bemutató fogadta a látogatókat.

Vasárnap igencsak szeles és nagyon hideg időjárás fogadta a Natúrparki Adventre érkezőket, a látványtüzek azonban nem csak kellemes meleget, hanem extra hangulatot is adtak a rendezvénynek. Délután négy óra környékén kezdődtek a kulturális műsorok: verset szavaltak a kőszegi általános iskolák diákjai, fuvola csendült, ének zendült, betlehemesek érkeztek Gencsapátiból, énekelt a kőszegszerdahelyi Vadrózsa Népdalkör és a kőszegi Nyugdíjas Klub kórusa, harsonások muzsikáltak karácsonyi dallamokat.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület ZÖLD csoportja három adventi vásáros segítségével és közreműködésével „zöldítő nyereményjátékot” hirdetett a PUREGREEN (Tisztazöld) projekt keretein belül. A környezettudatos, zöld és "zero waste" szolgáltatók voltak: Boltoda és Magműhely, Láng Pincészet, Schrott Méhészet. A szolgáltatókat a PUREGREEN projektből beszerzett eszközök használatával segítettük a hulladékmentes szolgáltatás nyújtásában. A zöldítő nyereményjáték keretében az adventi közönséggel megismertettük a Földbarát élet elemeit, és felhívtuk a figyelmet arra, hogy a ZÖLD csoportot és az általuk nyújtott szolgáltatásokat az egyesület Kelcz-Adelffy utca 5. szám alatti irodájában keressék az érdeklődők. A Magműhely előtt beszélgettünk a zero waste szolgáltatást igénybe vevő látogatókkal a Földbarát életről. A zöldítő beszélgetésben részt vevő vállalkozó kedvűek kipróbálhatták, milyen utazni azon a tringán (3 kerekű triciklin) amit a PUREGREEN (Tisztazöld) projekt keretében vásároltunk.

A fél hatkor kezdődő gyertyagyújtásra ismét nagy tömeg érkezett a Jurisics térre. A város adventi koszorúja idén is Bakos György virágkötő keze munkáját dicséri. A három gyertyát a református egyházközség gyújtotta. Prof. Dr. Lőrincz Zoltán teológus beszédében azt kívánta, hogy Karácsonykor mindannyiunkban az isteni eredetű belső fény világítson. A gyertyagyújtás után a katolikus Plébániahivatal udvarán látogatható volt az itt felépített betlehem is.

Az adventi vásár aláfestő zenéjeként Kőszeg Város Fúvószenekarának 2020-21-22-es adventi kalendárium zenéi szóltak, melyek egészen december 24-ig minden este egy-egy újabb zeneművel segítik a karácsonyi hangolódást.
A Zenés Adventi kalendárium 2022 IDE kattintva hallgatható...

Fotók a 2022-es Natúrparki Adventről Németh Iván Facebook oldalán találhatóak...

Fotók és videók a 2022-es Natúrparki Adventről a koszeginfo.com Facebook oldalán találhatóak...

A vásárt szervező Írottkő Natúrparkért Egyesület köszönetet mond:
- Kőszeg Város Önkormányzatának a vásár megszervezésének lehetőségéért és a Városháza kapualjának használatáért;
- a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínháznak a hang-és fénytechnika valamint sörpadok és az áramforrások biztosításáért;
- a Kőszegi Városüzemeltető Kft.-nak a mobil hulladékgyűjtők biztosítása és vásárkellékek szállítása vonatkozásában;
- a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek a vásári hangulathoz elengedhetetlen látványtüzek kapcsán tűzifa felajánlásáért;
- dr. Kapiller Sarolta Hivatalvezető Asszonynak, Agg Klára és Martis Béla tulajdonosoknak a Jurisics téri kapualjak használatáért;
- a Béri Balog Ádám és a Bersek József általános iskola, valamint a Dr. Nagy László EGYMI és a Jurisich Miklós Gimnázium diákjainak, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes betlehemeseinek, a Vadrózsa Népdalkör és a kőszegi Nyugdíjas Klub énekeseinek, valamint Kőszeg Város Fúvószenekara harsonásainak.

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Írottkő Natúrparkrét Egyesület