NATÚRPARKI VETÉLKEDŐ ORSZÁGOS DÖNTŐJE

Ismét kiemelkedően jól szerepeltek az Írottkő Natúrpark versenyzői

Az országos döntőn második helyezést értek el az Írottkő Natúrpark delegáltjai, a Bersekes „Fehér Tigrisek”!

A 2021-22-es tanév Natúrparki Vetélkedőjének helyi döntőjén június elején derült ki, hogy az Írottkő Natúrparkot ismét a kőszegi Bersek József Általános Iskola csapata képviselheti az országos döntőn. Ekkor még nem volt biztos, hogy valóban sikerül-e megszervezni a "gigászok csatáját", az ugyanis 2020-ban és 21-ben is elmaradt, végül július közepén jött a jó hír a Magyar natúrpark Szövetségtől, hogy 2022-ben ismét megrendezik az országos döntőt, méghozzá a Szigetköz Natúrpark területén, Dunaszigeten.

A "sors fintora", hogy idén is, illetve tavaly is ugyanaz a csapat lett az Írottkő Natúrparkért Egyesület által szervezett összesen 4 fordulós vetélkedő győztese a felsősök között (igaz, 2021-ben még az 5-6. osztályos korcsoportban, 2022-ben már a komplett felsős kategóriában), így tulajdonképpen másodjára sikerült eredeti céljukat elérnie a "Fehér Tigrisek" fantázianevű csapatunknak. A csapattagok: Bak Emma, Krizmanich Krisztina, és Kumánovich Kinga. A diákok felkészítő tanára Kovácsné Zsolt Andrea.

A Natúrparki Vetélkedő országos döntőjét szeptember 16-18-án rendezték tehát a Dunaszigeti Ökoparkban és környékén. A kőszegi csapat Kőszeg Város kisbuszával érkezett a helyszínre. Itt érdemes megjegyezni, hogy versenyzőink éppenséggel nem tudtak "rápihenni" a versengésre, hiszen pénteket megelőzően két éjszakás zánkai osztálykirándulásról utaztak haza Kőszegre, majd egyből indulhattak is a vetélkedőre...

Finom vacsora után a vetélkedőre nevezett összesen 7 csapat előadta az előzetesen megírt bemutatkozó műsorokat. Már ez is része volt a versenynek. Vidám versek, énekek formájában mutatta be mindenki a saját natúrparkját.
Másnap reggeli után indult a közel 50 fős csapat (gyerekek és kísérőik) biciklikkel Dunasziget településen keresztül a Duna egyik holtágába, ahol 4 csodaszép kenu várta a diáksereget. Fűzfa Zoltán volt az országos vetélkedő idei programjának megálmodója, szervezője, egyben lebonyolítója.

A gyerekek külön hajókkal, önállóan indultak el az izgalmas vízi túrára, a felnőttek pedig szintén külön hajókban követték őket. Gyorsan és ügyesen belejöttek az evezésbe, izgalmas és vidám kalandnak sikerült tehát már az első programpont is. Először egy ártéri, régen állatok legeltetésére használt területen kötöttek ki, itt vette kezdetét a 4 állomásból álló verseny. Aranyat mostak, halász csónakban eveztek és ismerkedtek a dunai halászok életével. Óriás puzzlet raktak ki a gyerekek meghatározott időre, ami egy vizát (hatalmasra megnövő tokféla folyami hal) ábrázolt. Vadász szemmel tanultak az itt élő nagyvadakról, agancsokat-trófeákat különböztettek meg, a ritka és védett réti sas prédaállatait ejtették foglyul. Mindezeket természetesen csak játékosan... Megismerkedtek az állattartás népi szokásaival, a juhász természetes ellenségeivel (farkas, árvíz), kreatív csapatépítő játékokat játszottak.Újra hajóba szálltak majd a Denkpáli hallépcsőnél kötöttek ki, ami az ország első és talán egyetlen természetes jellegű hallépcsője. Gyönyörű környezet, zubogó tiszta víz, friss levegő. Itt várta a vetélkedős társaságot a finom ebéd: házi készítésű, kicsit csípős bivalykolbász, tehén-és kecsketejből készült különböző ízesítésű sajtok, házi lekvárok, kacsazsír és finom kenyér, szörpök, teák közül választhattunk. Valódi mennyei helyitermékekből szortírozott lakoma.

Evés után folytatódott a verseny. Minden csapat kapott szűrőket, vödröket és a hallépcső melletti kis, kanyargós vízfolyásból kellett minél több vízben élő állatot gyűjteni. A gyerekek örömmel és lelkesen kutattak, pecáztak a kristálytiszta vízben. Az összegyűjtött fajokat egy mobil határozó kisbusz, a "Microtus minibusz" segítségével, modern kivetítővel vizsgálták meg a gyerekek. Újdonság volt ez a mi csapatunk résztvevőinek is. Döntőseinknek sikerült víziskorpiót, kis szitakötőlárvát, halakat, csigákat, víziászkát "zsákmányolniuk".

Később visszaeveztek a kenuállomásra, de az úton figyelniük kellett a madarakat is: láttak szürkegémet, nagykócsagot, jégmadarat, hattyút, hollót, tőkésrécét, messziről réti sast is. A legnehezebb feladatnak a térképen való tájékozódás bizonyult.

Esteledett mire visszaérkeztek a csapatok a szállásra, és hátra volt még egy 13 kérdésből álló kvíz kitöltése. Ezt követően a vacsora közben megszülettek az eredmények is. Nagyon izgultak a gyerekek, pedig, mint utólag kiderült, ismét nagyszerűen bizonyították rátermettségüket és eredményesen adtak hírt tudásukról. Az első helyezett a Pannontáj-Sokoró Natúrpark csapata lett, majd jött is számunkra a legfontosabb hír, MÁSODIK HELYEZÉST ÉRTEK EL AZ ÍROTTKŐ NATÚRPARBÓL ÉRKEZETT FEHÉR TIGRISEK!!! A fényképen is látható Emma, Kinga és Krisztina valamint Andi tanárnő mosolya, és mi is igazán büszkék lehetünk a lányokra és tanárnőjükre! A napot egy vidám táncház zárta, majd vasárnap reggeli után indultak is haza a csapatok.

Ez az Országos Natúrparki Vetélkedő Döntő is egészen biztosan felejthetetlen élmény marad a résztvevő csapatok számára, emellett megfelelő motivációt is jelent egyben a jövőbeni versengésekhez (különösképpen a Fehér Tigriseknek), melyhez további sok sikert és nagyszerű eredmények elérését kívánja az Írottkő Natúrparkért Egyesület!!!