Ne élj üvegházban!

A Hotel Írottkőben megszervezett kőszegi nyitórendezvényen Básthy Béla polgármester az energia krízisre adható jó válaszok fontosságát emelte ki. Megnyitó előadásában konkrét példákon keresztül ismertette a helyi, önkormányzati energiatakarékossági intézkedéseket: az egyik legfontosabb célkitűzésként beszélt az önkormányzati létesítmények napelemes rendszerre állításáról és az egyre több elektromos meghajtású vagy rásegítésű jármű megjelenéséről a kőszegi utakon.

Ezzel kapcsolatban örömmel említette, hogy az idősebb korosztályból egyre többen vásárolnak elektromos kerékpárokat, ami egyrészt környezettudatos választás, de a hétköznapi tapasztalatok alapján új baleseti okot is jelent. Szükség van tehát a közlekedésbiztonságot is beemelni az ismeretterjesztés témái közé.

Halász János országgyűlési képviselő, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke a kormányzat egyre bővülő lakossági elektromobilitási támogatásairól szólva ismertette, hogy az elmúlt évben lezárult pályázati ciklusban az elektromos meghajtású autók támogatási keretösszege 5 milliárd forint volt. Az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására pedig 1 milliárd forint támogatást ítélt meg a Technológiai és Ipari Minisztérium csak a tavalyi esztendőben, amivel közel 10 000 pályázó kerékpár beszerzéséhez nyújtottak segítséget a vételár 50%-áig.

A Ne élj üvegházban!-program is a kormányzat elektromobilitás melletti elkötelezettségét mutatja. A program immár második szakaszában újabb nyolc település vehet részt, amelynek során 16 alkalommal konferenciákon, tájékoztató előadásokon és nyílt napokon viszik közelebb a ’zöld gondolatot’ a polgárokhoz. Különösen fontosnak tartja az általános iskolákban tartott ismeretterjesztő órákat, ahol a diákok megismerkedhetnek az elektromos közlekedés történetével, az elektromos meghajtású járművek környezetbarát működésével és a környezetre gyakorolt hatásával. Mindezek mellett a program honlapján játékok és kisfilmek is segítik a környezettudatos közlekedés igényének elmélyítését: https://www.okosankozlekedj.hu.