NEGYEDSZÁZAD ÓTA JÁTSZANAK KŐSZEGI TENISZEZŐK AZ OSZTRÁK BAJNOKSÁGBAN

Kereken 25 éve szerepelnek kőszegi teniszezők Ausztriában, a burgenlandi csapatbajnokságban - ma már ez természetes, a kezdetekkor viszont óriási szenzáció volt.

A fényképen a 2001-ben, a Téli Isospeed Kupán győztes csapat: Felső sor balról:Simon Róbert, Kenéz Csaba, Koltay Árpád, Maitz Pál, Szabó Péter, Gyárfás Andor Tihanyi Tibor edző Alsó sor: Torják Zoltán, Kerecsényi Gábor, Soós István, Bedő Balázs, Szalay László.
NEGYEDSZÁZAD ÓTA JÁTSZANAK KŐSZEGI TENISZEZŐK AZ OSZTRÁK BAJNOKSÁGBAN

Kereken 25 éve szerepelnek kőszegi teniszezők Ausztriában, a burgenlandi csapatbajnokságban - ma már ez természetes, a kezdetekkor viszont óriási szenzáció volt.
- Lassan már huszonöt éve, hogy voltam olyan merész és személyes ismeretségeimet is kihasználva felvettem a kapcsolatot a Burgenlandi Tenisz Szövetség vezetőjével. Azt szerettem volna elérni, hogy városunknak a határhoz való közelsége miatt, a rokoni és baráti kapcsolatokat is figyelembe véve engedélyezze a kőszegi gyerekcsapat indulását a burgenlandi tartományi teniszbajnokságban. Azért volt szükség erre a lépésre, mert akkoriban a hazai versenyrendszer messze el volt maradva az osztrákokétól - illetve így a német nyelvet is gyakorolhatták a gyerekek. Dr. Vera Pfister elnök asszony azonnal engedélyezte egy háromfős fiú csapat indulását a Schüler Liga egyik csoportjában. Így kezdődött a mai napig gyümölcsöző kapcsolat. A Parádi Balázs, Szalay László, Szalay Gábor és Tánczos Dávid összetételű csapat a történelmi első mérkőzését Deutschkreutzban játszotta a vezetésemmel - ahol mindannyiunkat meglepetésként ért a figyelmes, szeretetteljes vendéglátás. Az ottani vezetőkkel attól kezdve is baráti viszonyt ápolunk.
- Kihasználva a lehetőséget a következő évben már előre kértem, hogy még egy fiú csapatot és egy szenior gárdát is indíthassunk. Miután ennek sem volt akadálya, az évek során mindig csak egy, egy kis lépést tettünk előre - ma már számolatlan csapatunk játszik Ausztriában. Csak érdekességként említem, hogy már 1996-ban 36 kőszegi sportoló teniszezett Burgenlandban. Európához való csatlakozásunk talán egyik első, helyi megnyilvánulása volt ez a korát megelőző sportkapcsolat. Az első tizenöt évben, amíg én vezettem a csapatokat, és ameddig a dr. Vera Pfister által irányított vezetőség funkcionált a burgenlandi tenisz szövetség élén a kőszegi csapatok után nem kellett se regisztrációs, sem nevezési díjat fizetnünk. Ma már persze ez nem így van. A csapataink akkoriban nem vehettek részt helyosztókon - de természetesnek vettük, hogy a csoportküzdelmek után nélkülünk folytatódott a bajnokság. Egyszer vívhattunk elődöntőt a fiatalokkal, 2001. augusztus 27-én a hatalmas eső miatt Bükön meccseltünk, sajnos sima vereséget szenvedtünk a későbbi győztestől. Az oberpullendorfi, lutzmannsburgi fedett pályás Téli Kupákon a felnőtt férfiakkal azonban sokszor odaértünk a legjobbak közé. A felnőtt csapatunk például kétszer is veretlenül lett első, először 2000-ben, majd a rá egy évre is. Érdekességképpen említem meg, hogy a fődíj egy csapatra való melegítő volt.
- Úgy gondolom, hogy az akkori kezdeményezésem, ötletem, országosan is egyedülálló volt. Sokan, akik a kőszegi csapatokban ma Burgenlandban játszanak, talán nem is tudják a kezdeteket, pedig a múlt ismerete, a hagyományok ápolása nagyon fontos.

Tihanyi Tibor szakedző



MELLÉKLET: a fiú csapatok 1996. évi eredménye