On Polyphonic Visual Spaces

Ideas for a Visual Art Research Program

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) 2016. február 23-án, kedden, 11 órától tart angol nyelvű előadást az Európa Házban. Előadó Mengyán András Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus és designer, a Nemzetközi Vizuális Kutatóközpont munkatársa.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) tisztelettel hívja Önt a 2016. február 23-án, kedden, 11 órától tartandó előadására, melynek helyszíne az Európa Ház (Kőszeg, Chernel utca 14.).

Eheti előadónk Mengyán András Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus és designer, a Nemzetközi Vizuális Kutatóközpont munkatársa.

Az előadás nyelve angol, címe: On Polyphonic Visual Spaces –Ideas for a Visual Art Research Program

„Konceptuális, geometrikus, szeriális munkái matematikai számításokra, a geometrikus szerkesztés szigorú strukturáira épülnek. Olyan kombinációs formákat hoz létre, amelyeket „meghatározott mozgatható formák”-nak nevez. A 70-es évekre elkészíti saját, színes művészi-vizuális elemekből épülő formatárát (Térkordináták, 1966–70): az ún. M-formarendszer-t, amelynek célja – kiindulva a matematikából és a geometriából – a végtelen szín- és formalehetőségek logikai és esztétikai kombinációkká vagy térbeli mozgássá alakíthatósága.A nyolcvanas években olyan számítógépes munkákat és environmenteket készít, amelyekben a fény, a hang, a film, a tükör és a spárga (mint vonalvagy kontúr) hozza létre a teret, a térbeli mozgás fázisképeit. A 90-es években készült geometrikus festményei a három dimenzió két dimenzióvá transzponálásai, ebből fakadóan egyszerre többsíkúak, többnézőpontúak, többrétegűek. Képein mégis teret hoz létre; terek mozgásban lévő, időbeli fragmentumait. Az ultraibolya fényre érzékeny, éles, agresszív színekkel megfestett festményei többnyire a fekete alapból, képtérből törnek elő.”