Páratlanul jó pálinkák a párlatnapon

Alma, szilva és sok más gyümölcs illata vonzotta a látogatókat a február 1-jén megrendezett II. Pálinka és Párlatversenyre, ahol a megadott határidőig 152 minta érkezett a szigorú zsűri asztalára. A rekordszámú tételek között voltak különlegességek is: alma esszencia, szivar párlat, fekete szeder likőr és sok más, mi szájnak, orrnak ingere volt.

Páratlanul jó pálinkák a párlatnapon

Alma, szilva és sok más gyümölcs illata vonzotta a látogatókat a hétvégén megrendezett II. Pálinka és Párlatversenyre, ahol a megadott határidőig 152 minta érkezett a szigorú zsűri asztalára. A rekordszámú tételek között voltak különlegességek is: alma esszencia, szivar párlat, fekete szeder likőr és sok más, mi szájnak, orrnak ingere volt. A Rátz Mónika által vezetett zsűri a Jurisics Vár Pálinkáját, azaz a legjobb pálinkát is megválasztotta, díjazták az ágyasokat, a gyümölcsöket, az ízeket, a harmóniákat. A több mint másfélszáz nevezett tétel immár duplája a tavalyi nevezéseknek, mely – ahogy Huber László fogalmazott – immár mutatja ezen kezdeményezés befogadását a hazai, gasztronómiai programok sorába. – A Városok, Falvak Kulturális Régió Szövetség (VFSZ), melynek ötödik éve vagyunk tagjai, nem csak támogatta a rendezvényt, de nagyban kivette részét a program szervezéséből is – mondta a város polgármestere. Hangsúlyozta, a tavaly – hagyományteremtő szándékkal – útjára indított rendezvény szakmai sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a Magyar Pálinka Lovagrend idei megjelenése Kőszegen. – A helyi programsorozat – a bálok mellett - egyik első, nagy eleme a Páraltan Párlatnap, mely nem csak a hazai, szakmai közönségnek szóló program. Terveink szerint a helyi közösség szórakoztatása mellett a környék turizmusának egyik év eleji, meghatározó rendezvényének szánjuk – a régészeti kutatásokkal bizonyított - 500 éves múltra visszatekintő, kőszegi párlatfőzés bemutatását – jelentette ki Huber László.
A VFSZ közreműködése mellett az ötletadó Pócza Zoltán és a Jurisics vár munkatársai ismét megmutatták, a tematikus rendezvények sorába újabb kőszegi gyöngyszem kerülhet a további években is.