"Már csak az van, ami nincs"

A holokauszt emlékezete a mai Magyarországon című dokumentumfilm megtekintésére és az azt követő beszélgetésre kerül sor 2023. Január 11-én (szerda) 15.00 órakor az Árpád-házi Szent Margit Iskola Aquinói Szent Tamás termében. Előadó és a beszélgetés koordinátora: Csepeli György
szociálpszichológus.

Közel nyolcvan év telt el a holokauszt tragédiája óta. Az áldozatok és szemtanúk nemzedékének tapasztalatai lassan átalakulnak a társadalmi emlékezet mintáivá. Mindeközben Közép-Európában az elmúlt évtizedekben nem volt kollektív szembenézés, nem volt nyilvános és átfogó nyílt társadalmi diskurzus a vészkorszakról. A felejtés és az elhallgatás problémái, az antiszemitizmus társadalmi megnyilvánulásai és a holokauszttagadás narratívái Magyarországon is jelen vannak.

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben részletesebb holokausztoktatást vezettek be az iskolai tantervekbe, valamint emlékművek, múzeumok épültek, könyvek és filmek jelentek meg a holokausztra való emlékezés érdekében. Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez hogyan járul hozzá a holokauszt emlékezetének fenntartásához. Milyen jelentéssel bír ma a holokausztra való emlékezés a különböző generációk között, különböző településeken?

Csepeli György, Kiss Richárd, Papp Richárd és Surányi András két részes dokumentumfilmje a fenti kérdéseket megvitató fókusz csoportos interjúk során kapott válaszokat mutatja be.

A dokumentumfilm újdonsága, hogy a magyarországi holokauszt emlékezet kutatás eddig kevésbé feltárt vetületét, a transzgenerációs és transzlokális emlékezeti mintázatok elemzését is magában foglalja. A film négy lokális közösségben, három generáció körében készített csoportos interjúk révén vizsgálta a holokauszt-emlékezet generációs változásait. A négy választott településen (Budapest, Kőszeg, Ricse és Nagyvárad) készített interjúk lehetőséget adnak a holokauszt emlékezet a magyarországi és határon túli magyarok körében mutatkozó egyezéseinek és különbségeinek összehasonlító elemzésére is.

A kutatás folytatását a Visegrad Fund támogatja.
A dokumentumfilm szakmai bemutatója kitűnő lehetőséggel szolgál a holokauszt emlékezet mai, magyarországi kérdéseinek megbeszélésére a résztvevőkkel. Az alkalom ezáltal nem csupán társadalmunk egyik legfontosabb kérdését járja körül, hanem segít a békítő értelmező emlékezet megkésett, de még talán megvalósítható újragondolásában is.

A film készítői előre is köszönik a részvételt és izgalommal várják az estét.