Részleges fasor csere a Velemi úton és Kőszegfalván

Amennyiben az időjárás is engedi, várhatóan ebben a hónapban megkezdődik a Velemi úti fasor részleges cseréje. Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltető Kft. ügyvezetője elmondta: a munkálatokat az említett utcában a jelenlegi fasor nyírfáinak elöregedése, nem egy esetben beteg volta és kidőlésének veszélye indokolja.

Részleges fasor csere a Velemi úton és Kőszegfalván
Amennyiben az időjárás is engedi, várhatóan ebben a hónapban megkezdődik a Velemi úti fasor részleges cseréje. Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltető Kft. ügyvezetője elmondta: a munkálatokat az említett utcában a jelenlegi fasor nyírfáinak elöregedése, nem egy esetben beteg volta és kidőlésének veszélye indokolja. – Egy hosszabb távú program keretében utcai sorfákat telepítünk a most kivágandó fák helyére, olyanokat, melyek nem árnyékolják be a köztéri világítást, leveleik és ágaik nem tömítik el a csatornarendszert és növekedésük is szabályozhatóbb, valamint virágporuk nem allergén hatású – mondta az ügyvezető. Kovács István hozzátette, nem csak a most kivágásra kerülő fák helyett telepítenek újakat, hanem a tavaly ősszel ugyancsak hasonló okok miatt már kitermelt fák helyett is új díszfákat ültetnek a Velemi úton.
- Hasonló munkát tervezünk Kőszegfalván. A beteg, öreg fákat ott is újakra cseréljük, ott is pótoljuk a már kivágott növényeket – mondta a városüzemeltető cég vezetője. Hangoztatta: ha az időjárás kegyes lesz munkatársaihoz, talán már e héten megkezdődik az említett helyeken a fák kivágása.
A Városüzemeltető Kft. 2016-ban 57 fa kivágása mellett 69 fát ültetéséről gondoskodott, míg 2017-ben 76 (köztük számos veszélyes, illetve viharkárt szenvedett) fa kivágására és 118 ültetésére került sor. A legjelentősebb telepítések a Rohonci, a Károlyi Mihály és a Kőszegfalvi utcában történtek. A facsemeték beszerzésében nagy segítséget kap a város a Gurisatti Faiskolától. A kőszegi vállalkozás éves szinten 25-40 facsemetét ingyenesen adományoz a városnak. Gurisatti Gábor városunkért végzett tevékenységét Kőszeg Város Önkormányzata tavaly a Királyi Városnapon Kitüntető Oklevél adományozásával ismerte el.