Sikeres nyári-őszi szezon a kőszegi síugrók mögött!

Az elmúlt hétvégén lezárult a síugrók nyári bajnoksága, mely Ausztriában, a steiermarki tartományban került megrendezésre. A Finálét Eisenerz városa rendezhette meg, ahol a kőszegi versenyzők 3 sáncon (K-18, K-40 és K-75) is érintettek voltak.

Sikeres nyári-őszi szezon a kőszegi síugrók mögött!

Az elmúlt hétvégén lezárult a síugrók nyári bajnoksága, mely Ausztriában, a steiermarki tartományban került megrendezésre.
A Finálét Eisenerz városa rendezhette meg, ahol a kőszegi versenyzők 3 sáncon (K-18, K-40 és K-75) is érintettek voltak.

Meg kell azonban említenünk, hogy a Fináléig a legutolsó beszámolónk óta, megrendezésre került a “Síugró nyílt OB 2013”, helyszíne már hagyományosan az ausztriai Mürzzuschlag volt.
Ezt követően sorban jöttek a versenyek:
1. 2013.09.07. Murau (AUT) Raiffeisen Sommer Tournee 3. állomása
2. 2013.09.14. Reit im Winkl (GER) Gyerek 4 sáncverseny 3. állomása
3. 2013.09.21. Berchtesgaden (GER) Gyerek 4 sáncverseny 4. állomása egyben Finálé
4. 2013.09.22. Mürzzuschlag (AUT) Raiffeisen Sommer Tournee 4. állomása
5. 2013.09.28. Eisenerz (AUT) Raiffeisen Sommer Tournee 5. állomása-Finálé

A versenyek részletes eredménylistái megtalálhatóak honlapunkon:
Link: http://www.siugraskoszeg.hu/index.php?base=results

Összességében a versenyeken való szereplésekről elmondható, a sportolóink hozták a hozzájuk fűzött reményeket. Többen léptek a “Serdülő” korba, ami egy síugró életében komoly változást okoz. A hirtelen 10-15 cm-t megnyúló versenyzők egyensúly központja teljesen megváltozik és ez sportágunkban negatívan befolyásolja az eredményességet. Ilyenkor sok ballanszírozó feladatot végzünk, igyekszünk nem túl terhelni a növekedésben lévő boka-, térdízületeket. Rengeteg türelmet igényelnek ebben a korban a versenyzők, hisz nem csak testileg változnak, de fejben is megkezdődik a pubertálás folyamata.
Ez ebben a szezonban erősen rányomta a bélyeget, mint az eredményekre, mint az egyéni hangulatra. Bízunk benne, hogy a télre ezek a problémák pozitívan változnak és ennek eredményeit már elkönyvelhetjük.

Kiemelkedő szereplésekről is beszámolhatunk, hiszen a nyári bajnokságban (5 verseny után) Vörös Virág (1999) nagyon magas pont különbséggel nyerte a síugró verseny számot, északi összetettben (sífutás+terep futás) pedig az előkelő 3. helyen végzett.


Ugyanezen bajnokságban Molnár Flórián (2002) szereplése kiemelkedő, síugrásban a 8. helyen végzett, míg az északi összetettben a dobogó legfelső fokát foglalhatta el.
Meg kell jegyezni, hogy Flórián a serdülő I. (2001-2002) korcsoportban, mint fiatalabb évjáratos versenyző vett részt!

A bajnoksággal párhuzamosan Molnár Flórián sporttörténelmet írt 2 alkalommal is, hiszen a Garmisch Parten Kirchenben megrendezett “FIS Schüler Sommer Grand Prix”-n a 2002-ben született versenyzők közt, ahol elindult 15 ország 39 versenyzője, a nagyon előkelő 8. helyet szerezte meg.


Flórián - edzője aki egyben édesapja Molnár László, a szakosztály vezetője Szilágyi János döntése alapján – be lett nevezve a gyerek versenyzőknek kiírt (“Kinder 4schanzen Tournee”) 4 versenyből álló nagyon rangos, pénz díjas verseny sorozatba is. Ehhez természetesen a Magyar Sí Szövetség beleegyezése is szükségeltetett, amit Flórián természetesen megkapott.
A Kőszegi Sportklub versenyzője ezt egy nagyon kiemelkedő összetett 5. helyezéssel hálálta meg.


Ezen 2 kiemelkedő eredményt még ez idáig Magyar síugrónak nem sikerült elérnie!

Természetesen az utánpótlás nevelés, versenyeztetés tekintetében is történtek pozitív dolgok, hiszen az egyesület túl van egy nyertes pályázaton, ahol az ehhez szükséges eszközök beszerzése és egy sí tanfolyam záródott le. Ennek köszönhetően a kis síugró palánták a jelen kor legmodernebb felszereléseit ölthetik magukra, mind ezt térítés mentesen!

A Magyar Sí Szövetség is hozzájárult a síugró palánták toborzásához, neveléséhez nagyon célszerű eszköz megvásárlásával. Ezt a 100 éves évforduló alkalmával megrendezett ünnepségen, Budapesten vehette át a Kőszegi Sportklub síugró szakosztálya. A képen is látható mobil síugró sánc Norvégiából érkezett és már 3 alkalommal szerepelt a nagy közönség elött. Elmondható, hogy nagyon látványos, rengeteg gyereket vonzott és 100%-ig baleset mentesen vizsgázott ezen 3 alkalommal. Az egyesület a közel jövőben tervezi az óvodák, iskolák felé való bemutatkozást, nem titkolt szándékkal, egyre több gyerek ismerkedhessen meg a síugrás alapjaival a szülők pedig megtapasztalhassák, hogy a síugrás nem a TV-ben látott méretű sáncokon kezdődik! Természetesen a szülők is kapnak lehetőséget, hogy kipróbálhassák.


Molnár László
KSK Síugró szakosztály
Technikai vezető