SZABAD KIRÁLYI VÁROSNAP - kísérő rendezvények

KÜLÖNLEGES HÉTVÉGI PROGRAMOKKAL várjuk vendégeinket 2019. november 2-10 között - a november 6-át övező hetekben.

SZABAD KIRÁLYI VÁROSNAP KŐSZEGEN
KÜLÖNLEGES HÉTVÉGI PROGRAMOKKAL

2019. november 2-10 között - a november 6-át övező hetekben

1648. november 6-án a Magyar Országgyűlés szentesítette Kőszeg város visszatérését a Szent Koronához. III. Ferdinánd megerősített Kőszeg évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott. Kőszeg városának hatalmas kincse ez a hamarosan 400 éves, sőt lassan 700 éves tradíció.
Kőszeg városa a Szabad Királyi Város kincseit szeretné megosztani vendégeivel.
Két hétvégén, és több napon át a város páratlan kincsei mintegy a város ajándékaként, ingyenesen is elérhetőek lesznek a kőszegi polgárok és a Kőszegre látogató vendégek számára. Az idei év különlegessége Szent Márton kőszegi jelenlétének kiemelt szerepe, valamint Rákóczi fejedelem és hadainak emléke a királyi városban.

• 2019. november 6-án szerdán, a Királyi Városnapon városi ünnepségre, kitüntetésekre, történelmi emlékülésre és fogadásra kerül sor. A történelmi emlékülés tárgyalja II. Rákóczi Ferenc fejedelem szabadságharcának Kőszeget érintő előzményeit, és eseményeit, valamint azok következményeit.
• November 2-án szombaton ingyenes vezetés lesz a Hősök tornya-Tábornokházban, és ingyenes audio guide használat a Jurisics várban. November 3-án vasárnap, 14.00-17.00 között ingyenesen lesz látogatható a Királyi városi rangot meghatározó emblematikus épületünk, a Jurisics vár és múzeum, benne a Királyi város számos meghatározó történelmi emlékével!
• A két hétvégén négy izgalmas, ingyenes városnéző sétát és előadást kínálunk a királyi város emblematikus történelmi időiből: Császárlátogatások Kőszegen, egy városépítő polgári család emlékei a királyi városban, a királyi város nevezetes épületei, és Rákóczi fejedelem hadainak emlékei a királyi városban tematikával.
• November 9-én Szent Márton Kőszegen címmel, Szent Márton jegyében a Jurisics várban gyűlnek össze a Vas megyei hagyományőrzők, és az 1532-es nagy ostrom fordulatát elhozó Szent-Márton jelenés emblematikus helyszínén, a Hunyadi Parkban megtörténik Szent Márton bronz lábnyomának ünnepélyes elhelyezése.
• November 9-én, szombaton a Jurisics várban nyilvános bemutatásra kerül a királyi város bora, míg a Bor-vár-udvarban a kőszegi borászok kínálják legjobb boraikat.
• A Kőszegi vendégfogadók Szent Márton-napi libalakomával várják a vendégeket már a Királyi városnapok idején is!

• Különleges vendégcsalogató programjaink:
o a november 9-én, a legjobb kőszegi borászok közreműködésével megvalósuló Királyi Borudvar vár Kőszegen! program, amelyre a Szent Márton Kőszegen hagyományőrző ünneppel egy időben kerül sor, a Jurisics várban.
o a november 11-én sorra kerülő Márton-napi újbor kóstoló.
o a november 16-án, szombaton 19.00-kor, a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében megtartott, hagyományosan nagysikerű XVI. Kőszegi Borbál.
o miközben a Kőszegi vendégfogadók Szent Márton-napi libalakomával várják a vendégeket már a Királyi városnapok idején is!

A 2019. ÉVI KÜLÖNLEGES KIRÁLYNAPI HÉTVÉGI PROGRAMOKAT ITT OLVASHATJA RÉSZLETESEN:
2019. november 2. szombat:
10.00 - 12.00 Királynapi ingyenes vezetés a Hősök tornya és Tábornokház céhes és kézműves kincseihez
(Jurisics tér 6. belépőjegy megvásárlása mellett, 10.00 és 11.00 órakor)
14.00 – 17.00 Királynapi ingyenes audio guide használat a Jurisics várban (Belépőjegy megváltása mellett.)

2019. november 3. vasárnap:
14.00 – 16.00 Közép-Európa legnagyobb hadgyakorlata Kőszegen, és a résztvevő császárok emlékei a királyi városban – vezeti Dr. Lovassy Klára ny. múzeumigazgató (indulás: Fő tér 2, Tourinform elől)
14.00 – 17.00 Királynapi ingyenes látogatás a Jurisics várban – ennek részeként a királyi város évszázados emlékeinek bemutatása, valamint Concordia Énekegyüttes 160 éves történetét bemutató kiállítás megtekintése.
Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

2019. november 6. kedd:
A Királyi Városnap ünnepi programjai

9.00 A Rákóczi szabadságharc és Kőszeg - történelmi emlékülés (koszeg.hu)
Levezető elnök: Söptei Imre (Magyar Nemzet Levéltár VaML KFL)
https://koszeg.hu/hu/aktualis/hirek/a-rakoczi-szabadsagharc-es-koszeg-12563.html

VÁROSI ÜNNEPI RENDEZVÉNYEK (koszeg.hu) https://koszeg.hu/hu/aktualis/hirek/kiralyi-varosnap-12565.html

2019. november 9. szombat:
10.00 – 12.00 Egy városépítő polgári család fiának emlékei a királyi városban - séta a kőszegi kötődésű neves építésszel, a 80 éves Prof. Dr. Müller Ferenccel. A sétát eső esetén is megtartjuk, ez esetben Fő-téri és Jurisics-téri épületek védett helyiségeiben kerül sor Müller Ferenc előadására. (indulás: Fő tér 2, Tourinform elől)
9.00 – 16.00 Szikla-forrás Túra (közepesen nehéz túra, 18 km, 7 óra)
(vezeti: Hegyvári Ferenc, indulás: Fő tér 2, a Tourinform elől)
14.00-17.00 SZENT MÁRTON KŐSZEGEN – a Vas megyei hagyományőrzők és a kőszegi darabontok Szent Márton találkozója és ingyenes bemutatói Kőszegen
14.00 órakor Szent Márton bronz lábnyomának elhelyezése a kőszegi Hunyadi parkban, utána bemutatók, játékok és fellépők a Jurisics várban
16.00 A Magyarpalatkai Banda játszik a Jurisics várban!!
16.00 Rövid ingyenes városnézés a királyi város nevezetes épületeihez (indulás a Jurisics Elővár kapujából)
14.00 - 18.00 KIRÁLYI BORUDVAR VÁR KŐSZEGEN!
A Kőszegi Borászok legkiválóbb boraikkal fogadják a vendégeket:
A Jurisics-vár Elővárban várja Önt:
• az Alasz Pince, a Frank Borászat, a Kampits Családi Pince, a Láng Pincészet, a Mándli Borház, a Stefanich Pincészet és a Tóth Pincészet. Kőszeg királyi város borának bemutatása a Várkapuban (Jagodics Pincészet)

Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

2019. november 10. vasárnap:
Szent Márton napi búcsú Kőszegfalván
14.00 – 16.00 Rákóczi fejedelem hadainak emlékei a királyi városban– vezeti Simon Zsófia régész, Kőszegi Városi Múzeum (indulás a Jurisics Elővár kapujából)
Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

Kapcsolódó novemberi programok:
2019. november 11. – Szent Márton lampionos felvonulás az Árpádházi Szent Margit Általános Iskolától (koszeg.hu)
2019. november 11. 18.00 Márton-napi újbor kóstoló – Jurisics vár lovagterem
2019. november 16. 19.00 XVI. Kőszegi Borbál a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében, Jurisics Vár
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Itt olvashat többet a Királyi városnap programjainak történelmi háttérről:

Hosszú, 200 éves osztrák zálogbirtok-lét után, 1648-ban III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király megerősítette Kőszeg város évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott. 1648. november 6-a volt a nap, amikor a Magyar Országgyűlés szentesítette Kőszeg városnak a Szent Koronához való visszatérését. Kőszeg ezt a jogot 1871-ig meg is tartotta, emlékét pedig ma is ápolja. Kőszeg királyi városi rangja ráadásul ennél még három évszázaddal korábbra nyúlik vissza. 2028-ban lesz 700 éve, hogy Anjou Károly Róbert magyar király 1328-ban királyi kiváltságlevelet adott Kőszeg városának, és Kőszeg ezzel évszázadokra királyi várossá lett.
A királyi városi rang mindig is a polgári fejlődés nyugodt évszázadainak garanciája volt Kőszegen. A hamarosan megépült Városháza díszes épülete mindig is a helyi városi közösség otthonaként szolgált. A városháza pincéjében őrizték a város borát, innen szállították azt a királyi udvarba és Európa számos országába. Kőszeg város az adóját is borban fizette.
A Hősök tornya elődje, az un. Alsó-kaputorony védte az egykori déli városkaput. A Tábornokházban és a vele egybeépített Hősök tornyában a Kőszegen élő kézművesség és az évszázados polgári céhes hagyományok páratlan tárlata található.
A Jurisics-vár várkiállításán látható a királyi kiváltságlevél, csakúgy, mint a középkori város számos emléke, így pl. az az irat is, amely tanúsítja, hogy Kőszeg városát két évszázadra osztrák zálogbirtokba adták. A 200 éves zálog-birtok lét lejárta végén, 1648-ban került véglegesen megerősítésre a szabad királyi városi jog, méghozzá Vas megye egyetlen szabad királyi városaként!