SZABAD KIRÁLYI VÁROSNAP - kísérő rendezvények II.

1648. november 6-án a Magyar Országgyűlés szentesítette Kőszeg város visszatérését a Szent Koronához. III. Ferdinánd megerősített Kőszeg évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott.

2019. november 9. szombat:
10.00 – 12.00 Egy városépítő polgári család fiának emlékei a királyi városban - séta a kőszegi kötődésű neves építésszel, a 80 éves Prof. Dr. Müller Ferenccel. A sétát eső esetén is megtartjuk, ez esetben Fő-téri és Jurisics-téri épületek védett helyiségeiben kerül sor Müller Ferenc előadására. (indulás: Fő tér 2, Tourinform elől)
9.00 – 16.00 Szikla-forrás Túra (közepesen nehéz túra, 18 km, 7 óra)
(vezeti: Hegyvári Ferenc, indulás: Fő tér 2, a Tourinform elől)
14.00-17.00 SZENT MÁRTON KŐSZEGEN – a Vas megyei hagyományőrzők és a kőszegi darabontok Szent Márton találkozója és ingyenes bemutatói Kőszegen
14.00 órakor Szent Márton bronz lábnyomának elhelyezése a kőszegi Hunyadi parkban, utána bemutatók, játékok és fellépők a Jurisics várban
16.00 A Magyarpalatkai Banda játszik a Jurisics várban!!
16.00 Rövid ingyenes városnézés a királyi város nevezetes épületeihez (indulás a Jurisics Elővár kapujából)
14.00 - 18.00 KIRÁLYI BORUDVAR VÁR KŐSZEGEN!
A Kőszegi Borászok legkiválóbb boraikkal fogadják a vendégeket:
A Jurisics-vár Elővárban várja Önt:
• az Alasz Pince, a Frank Borászat, a Kampits Családi Pince, a Láng Pincészet, a Mándli Borház, a Stefanich Pincészet és a Tóth Pincészet. Kőszeg királyi város borának bemutatása a Várkapuban (Jagodics Pincészet)

Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

2019. november 10. vasárnap:
Szent Márton napi búcsú Kőszegfalván
14.00 – 16.00 Rákóczi fejedelem hadainak emlékei a királyi városban– vezeti Simon Zsófia régész, Kőszegi Városi Múzeum (indulás a Jurisics Elővár kapujából)
Szent Márton-napi Libalakoma a kőszegi éttermekben
(Arany Strucc, Bécsi kapu, Boszorkánykonyha, Kék huszár és más éttermek)

Kapcsolódó novemberi programok:
2019. november 11. – Szent Márton lampionos felvonulás az Árpádházi Szent Margit Általános Iskolától (koszeg.hu)
2019. november 11. 18.00 Márton-napi újbor kóstoló – Jurisics vár lovagterem
2019. november 16. 19.00 XVI. Kőszegi Borbál a Kőszegi Borbarát Hölgyek szervezésében, Jurisics Vár
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

Itt olvashat többet a Királyi városnap programjainak történelmi háttérről:

Hosszú, 200 éves osztrák zálogbirtok-lét után, 1648-ban III. Ferdinánd Habsburg császár és magyar király megerősítette Kőszeg város évszázados jogait, és Vas megyében egyedüli városként, Kőszegnek Szabad királyi város jogot adományozott. 1648. november 6-a volt a nap, amikor a Magyar Országgyűlés szentesítette Kőszeg városnak a Szent Koronához való visszatérését. Kőszeg ezt a jogot 1871-ig meg is tartotta, emlékét pedig ma is ápolja. Kőszeg királyi városi rangja ráadásul ennél még három évszázaddal korábbra nyúlik vissza. 2028-ban lesz 700 éve, hogy Anjou Károly Róbert magyar király 1328-ban királyi kiváltságlevelet adott Kőszeg városának, és Kőszeg ezzel évszázadokra királyi várossá lett.
A királyi városi rang mindig is a polgári fejlődés nyugodt évszázadainak garanciája volt Kőszegen. A hamarosan megépült Városháza díszes épülete mindig is a helyi városi közösség otthonaként szolgált. A városháza pincéjében őrizték a város borát, innen szállították azt a királyi udvarba és Európa számos országába. Kőszeg város az adóját is borban fizette.
A Hősök tornya elődje, az un. Alsó-kaputorony védte az egykori déli városkaput. A Tábornokházban és a vele egybeépített Hősök tornyában a Kőszegen élő kézművesség és az évszázados polgári céhes hagyományok páratlan tárlata található.
A Jurisics-vár várkiállításán látható a királyi kiváltságlevél, csakúgy, mint a középkori város számos emléke, így pl. az az irat is, amely tanúsítja, hogy Kőszeg városát két évszázadra osztrák zálogbirtokba adták. A 200 éves zálog-birtok lét lejárta végén, 1648-ban került véglegesen megerősítésre a szabad királyi városi jog, méghozzá Vas megye egyetlen szabad királyi városaként!