Szavazzunk a Peruska-tölgyre

Az Ökotárs Alapítvány idén először hírdette meg az Év Fája pályázatot. A horvátzsidányi Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesület nevezésével, több helyi szervezet és magánszemély támogatásával, indult a Peruška-tölgy a megmérettetésen.

Linkajánló
Az Ökotárs Alapítvány idén elöször híredette meg az Év Fája pályázatot. A horvátzsidányi Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesület nevezésével, több helyi szervezet és magánszemély támogatásával, indult a Peruška tölgy a megméretetésen.

Az Év fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb, vagy a legöregebb fát keressik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos, például kapcsolódik hozzá egy helyi történet, legenda, találkozási pontot kínál, programokat szerveznek köréje, vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.

A versenyre jelölt 129 fából az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12 + 1 döntőst választott, melybe nagy örömünkre bekerült a Peruška tölgy is! A döntősök közül a közönség szavazással választhatja ki kedvencét.

Szavazni szeptember 10-től - október 30-ig lehet az alábbi linken:

evfaja.okotars.hu

Az Év Fája címet a legtöbb szavazatot gyűjtő fa kapja - ezért fontos, hogy a továbbiakban minél több helyre eljusson a versenybe nevezett Peruška fa híre, és szavazásra buzdítson mindenkit, aki ehhez kedvet érez, legyen az zarándok, táborlakó, kiránduló, barát, szomszéd, vagy ismerős!

A nyertes fa egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át a fát jelölőknek. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére lehet felhasználni.

Kérjük, amennyiben módjában áll / kérlek amennyiben lehetőséged van, szavazatunkkal segítsük hozzá a Peruska fát, hogy elnyerje az Év fája címet 2010-ben!

Köszönettel: A fa jelölői!

A Peruška Mária tölgyfa története

A Peruška Mária földrajzilag egy olyan határkőnél fekszik, ahol Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye község területeinek határa futnak össze. Ezen a részen fekvő erdő a peresznyei gróf Berchtold Zsigmond tulajdona volt, aki minden év szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, kivonult udvartartásával és erre a napra idekérette minden alattvalóját, alkalmazottját.
Beszélgetés keretében elmondhatták a grófnak gondjaikat, panaszaikat, kéréseiket, s ezen kívül gyermekeiket minden évben ellátta ruhaneművel. Minderről egy 1812-ben kelt levél tanúskodik, mely a horvátzsidányi plébánia archívumában található.
1866-ban a gróf fia, gróf Berchtold Lipót, aki az I. világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszteri posztját tölti be, az édesapjával vadászaton vett részt. A három éves grófi sarj elveszik a vadászaton és három nap múlva épen, és egészségesen találnak rá egy tölgyfa alatt, melyen Mária kép függött.
Ettől a naptól fogva a köszönet és a hála jeleként a Peruška Mária egyedülálló búcsújáróhellyé lett a gróf családja számára. Még ugyanebben az évben, a gróf rendeletben adta, hogy minden évben ezen a napon hálaadó szentmise szolgáltassék. Erre az eseményre szívesen eljöttek a környékbeli horvátok, németek és magyarok.
1894-1949-ig a magyar nép Nemzeti Ünnepén összegyűltek a környék iskoláinak diákjai és a falvak lakói is.
1909-től Havasboldogasszony napján, augusztus első vasárnapján az itt élő horvátok megtartják búcsújárásukat. 1915-ben ez a folyamat megszakad, majd 1922-től újjáéled. 1936-ban politikai okok miatt a búcsújárás ismét félbeszakad, a II. világháború után 1946-ban az emberek újra zarándokolni kezdenek a tölgyfához. Sokan meghatározott napokon mennek, mások önszántukból, saját elhatározásuk szerint, a Mária képet állandóan díszítették a hívek.
A búcsújárás 1950-ben politikai okok miatt teljesen megszűnt, sőt az odavezető utakat is beszántották, a tölgyfa melyen a Mária kép lógott többször is kivágásra lett ítélve, de hála az akkori erdőőrnek, Ecker Istvánnak és munkatársainak a fa megmenekült a kivágástól.
1983-ban lehetőség nyílt arra, hogy a Peruška Mária kegyhely ismét régi pompájában virulhasson, fogadhassa híveit, így lett ez a hely háromnyelvű zarándokhellyé. Minden év június első vasárnapján a vadászok és az erdészek, július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, honvédség, rendőrség, augusztus első vasárnapján a pedig a fiatalok és a szűzanya tisztelői tartják zarándoklatukat.
1994-ben a tölgyfa közelében felépült egy kis kápolna Szent Hubertus és Szűzanya tiszteletére a hívek adományaiból, melyet az erdő hűs fái mellett körülölel még egy gyönyörű szoborpark is, mely a mesterségek védőszentjeit ábrázolja.
A Peruška Mária napjainkban nem csak egy zarándokhely, több annál, a gyalog- és biciklitúrák kedvelt állomáshelye, kijelölt tűzrakó hellyel, s padokkal, játszó térrel, ásott kúttal, árnyékszékekkel.
Kedvelt táborozási hely, különböző szövetségeknek és egyesületeknek, kiemelten a horvátzsidányi Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesület Peruška Mária nomád erdei tábora, melyet ez évben 17. alkalommal szerveznek meg július 27- és augusztus 1. között. A tölgyfa és a kápolna közti területen felállított erdei sátortábornak a táborvezetőséggel együtt idén közel 95 lakója lesz. A gyerekek ez alatt a hét alatt feltöltődnek hitben és szeretetben, valamint kiszakadva a mai modern hétköznapokból, megismerkedhetnek egy természethez közeli más világgal.
A tőgyfa és legendája számos helyi és környékbeli amatőr festőt, grafikust és fényképészt megihlet, megszámlálhatatlan alkotás készült, sőt irodalmi alkotások, versek is íródtak.
Ezen felül a zarándok hely családi ünnepek, események helyszínéül is szolgálnak, keresztelők és esküvők is köttettek