Szőlő Jövésnek Könyve – hagyomány online

Kövesse nyomon a szőlőhajtások bejegyzését a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszeg Város Facebook oldalán! Élő közvetítésünket 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 10 órától láthatják. Kőszeg egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. A Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A hegymesterek e nap hajnalán évszázadok óta szőlőhajtásokat - régies szóval jövéseket- hoznak le a hegyről, hogy bemutassák őket a városbírónak. 1740 óta a hajtások évenkénti megörökítésére külön könyvet nyitottak: a Szőlő Jövésnek Könyvét.

Szőlő Jövésnek Könyve – hagyomány online

Kövesse nyomon a szőlőhajtások bejegyzését a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszeg Város Facebook oldalán! Élő közvetítésünket 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 10 órától láthatják.

Kőszeg egyedülálló hagyományt tudhat magáénak. A Szent György napjához kapcsolódó tradíció a bortermelő város jeles ünnepe. A hegymesterek e nap hajnalán évszázadok óta szőlőhajtásokat - régies szóval jövéseket- hoznak le a hegyről, hogy bemutassák őket a városbírónak. 1740 óta a hajtások évenkénti megörökítésére külön könyvet nyitottak: a Szőlő Jövésnek Könyvét.
A kőszegi hagyomány 2013-ban felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, majd 2019-ben a kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárba: Szőlő Jövésnek Könyve

A jövések bemutatása és bejegyzése 2021-ben a járványhelyzetre való tekintettel a szűk városvezetés és a hagyomány gondozásában kulcsszerepet vállaló borászati és kulturális szervezetek képviselőinek részvételével történik. A szőlőjövéseket Böröcz Tamás a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke mutatja be, aki beszámol a 2020-as szőlészeti, borászati eseményekről is. A Szőlő Jövésnek Könyvébe Németh János festőművész jegyzi be a hajtásokat, melyeket megáld Harangozó Vilmos, Kőszeg esperes-plébánosa.
Tartson velünk Ön is, kövesse nyomon az élő kőszegi hagyományt online!

A rendezvény támogatója: NKA Közművelődési Kollégium

Játék gyerekeknek, családoknak

A Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány ápolása és minél több emberrel való megismertetése céljából hirdet játékot 2021. április 25-én, vasárnap, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház.
Kedves Gyerekek, Családok!


Minden év április 24-én, Szent György napján kerül bejegyzés a Szőlő Jövésnek Könyvébe. A városi ünnephez csatlakozva április 25-én, vasárnap, a következő játékkal várunk Benneteket a Jurisics Vár belső kapualjában 10-16 óráig:
1. Nézzétek meg a Jurisics téri Lábasház kirakatában látható A KŐSZEGI SZŐLŐ JÖVÉSNEK KÖNYVE ÉS HAGYOMÁNYA című kiállítást, melyről készítsetek fotót!
2. A vár belső kapujánál megtaláljátok a Szőlő Jövésnek Könyve digitális változatát. Lapozzátok át, tanulmányozzátok, közben pedig készítsetek egy szelfit magatokról, amin a gép is látszik és küldjétek el a varpenztar@gmail.com e-mail címre, vagy töltsétek fel a https://www.facebook.com/JurisicsVar oldalra!
3. A helyszínen kitölthettek tudáspróba totót, amit helyben le tudtok adni.
Aki mindhárom feladatot teljesíti, értékes jutalomban részesül.