Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat

2019. április 5-27. között emlékezünk az UNESCO védettséget élvező hagyományra, melyet sok kiegészítő program tesz teljessé. Ezzek sora egyben olvasható a mellékletben.

Letöltések
11. Szőlő és Klíma konferencia
Szőlő Jövésnek Könyve rendezvénysorozat
Kőszeg, 2019. április 5-27.

Április 5. (péntek)
17.00 - Jurisics vár
18.30 – Hotel Írottkő
III. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé
a kőszegi Csók István Művészkör Egyesület szervezésében

Április 6. (szombat)
09.00 - Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Aktívan a Natúrparkban! – térségi vetélkedő
Jurisics vár lovagterme
17.00 - Dióhéj koncert kicsiknek, kicsiktől
19.00 - Kőszegi Vonósok Tavaszi Hangversenye
Kárpáti Sándor Emlékhangverseny

Április 12. (péntek)
14.00 - Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont
Bechtold István Városi Természetismereti Verseny
a Bersek József Általános Iskola szervezésében

Április 12. (péntek)
14.00 - Jurisics vár (zártkörű rendezvény, csak meghívottaknak)
Meghívásos Szakmai Borbírálat
A térség szakemberei vesznek részt a bírálaton, mely egyben gyakorlás is a másnapi versenyre. A 100 pontos bírálati lap által meghatározott sorrend szerint elemzik a csupán fajtamegjelöléssel, évjárattal, és termőhely információkkal bemutatott mintákat.
Vezeti: Szövényi Áron borász

Április 13. (szombat)
10.00 – Jurisics vár
Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny
A Nemzetközi Borverseny fővédnöke Huber László polgármester, a Vas Megyei Borverseny fővédnöke Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A verseny szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a szervezési vezető Szövényi Viktória borászati szakember és Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.
A Borbírálás az OIV (International Organisation of Vine and Wine) irányelvei alapján történik 100 pontos rendszerben. A meghívásos nemzetközi versenyre csak a kereskedelmi forgalomban palackozott formában kapható borok nevezhetők.
Nevezhető borfajták
fehér borok vörös borok
rizling (minden alfajával) kékfrankos
zöld veltelini zweigelt
sauvignon blanc blauburger (vagy portugieser)
chardonnay cabernet (cabernet sauvignon és franc is)
furmint merlot
tramini pinot noir
cserszegi fűszeres
és a felsorolt borfajták különböző rosé, cuvée, vagy vegyes borai
A meghívásos nemzetközi versenyen magyar, osztrák, olasz, szlovén, szlovák és német borok versenyeznek.
A rendezvényen idén ötödik alkalommal gasztronómiai zsűri is fog bírálni, akik különdíjjal jutalmazzák az általuk gasztronómiai szempontból legjobbnak ítélt bort, illetve borokat. A verseny értékelésére és a díjak átadására a szőlőhajtások április 24-i ünnepélyes bejegyzésén kerül sor.
18.00 – Jurisics vár lovagterme
IV. Kőszegi Bor-Korzó
A kistérség meghatározó pincészeteinek boraival ismerkedhetnek a látogatók, csodálatos környezetben, a Kőszegi Borbarát Hölgyek borkorcsolyáival

Április 24. (szerda)
Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség
kora reggel a gazdák lemetszik a szőlőhajtásokat a nevezetes dűlőkben:
Alasz László Borsmonostori dűlő Blauburger, Kékfrankos
Albert László Csömötei-hegy Rizlingszilváni
Stampf Ervin és Kaibinger Tamás Alsó-figyelő dűlő Kékfrankos, Zweigelt
Jagodics Attila Borsmonostori dűlő Cabernet-sauvignon, Chardonnay
Láng József Guba-hegy Blauburger
Petrovics István Pogány-hegy Olaszrizling
Szőlőtermelő Szövetkezet Napostető Kékfrankos, Zweigelt
Tóth Sándor Kövi-szőlők Kékfrankos, Zweigelt

08.30 - temető
Koszorúzás Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok,
valamint Szövényi Ernő sírjánál
09.00 - Európa Ház
Polgármesteri Fogadás
09.45 – Borok Háza
Zenés menet a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre
10.15 – Jurisics tér
A szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek
A szőlőhajtások megáldása a Városháza előtt
Borhölgyek avatása és a Hölgyek bora nyertesének kihirdetése
11.00 – Jurisics vár lovagterem
Szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe és a Vas megyei és Nemzetközi Borverseny eredményhirdetése
15.00 Szőlőhegyi bortúra – a Jurisics vártól a Napostetőig
Vezető és házigazda: Láng József
18.00 Jurisics vár lovagterme
General Harmony Singers koncertje

Április 26-27. (péntek-szombat)
Zwinger - XI. Szőlő es Klíma Konferencia

Szőlőhegy és gyümölcskert revitalizáció Kőszegen
A kőszegi szőlőhegy múltját idéző szőlőskertet, valamint gyümölcs- és gesztenyeültetvényt telepített Kőszeg Város Önkormányzata a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetével együttműködésben Kőszegen a Kálvária-hegy lábánál. Ezzel párhuzamosan a Szövetkezet saját beruházásban kóstoltatásra is alkalmas palackozó üzemet létesít a terület meghatározó csomópontjában a Napostetőn. A területen ma is működő borászok a városvezetéssel együtt azon dolgoznak, hogy az itt még egybefüggően fennmaradt zártkerti terület megőrizze történelmi szőlőhegyi és gyümölcsös karakterét. Ezt segíti a két jelentős beruházás.
Az Agrárminisztérium zártkerti pályázatán elnyert támogatásból 1,5 hektáron megvalósult telepítés lehetőséget biztosít arra, hogy a kőszegiek és a turisták autentikus helyen ismerkedjenek a szőlőművelés és gyümölcstermelés évszázadokon keresztül megvalósult gyakorlatával. A dél-dékeleti fekvésű meredek lejtőt egykor a klastromi ciszterek szőlőültetvénye foglalta el. A régi-új ültetvényen fél hektáron furmint oltványokat, további fél hektáron 140 darab a kőszegi hegyen korábban jól ismert tájtipikus, hagyományos gyümölcsfát (alma, körte, cseresznye, szilva, őszibarack), ültettek el, míg egy különálló 2800 négyzetméteres területen 27 db gesztenyefát telepítettek. A gyümölcsfákat hagyományos koronaformákon és művelésmódon kezelik az ökológiai gazdálkodás szerint, azaz permetezés nélkül. A projekt fontos része a terület megközelíthetőségének javítása. A Hideg-völgyben fekvő utat bernsteni kaviccsal építették meg a felújított zártkertekig, és a hegyekből időszakosan lezúduló csapadékvíz elvezetését is megoldották.
Az új szőlőskert tavaly még áthatolhatatlan bozótos, a város felé terjeszkedő vaddisznók búvóhelye volt, a kézi irtás után csak a lánctalpas markoló tudta a gyökereket, tuskókat eltávolítani. A korábbról megmaradt teraszokat sikerült megmenteni, és újra építették a támfalakat is az alapkőzetből. A területre 4000 db Furmint P27 szőlőtőkét ültettek. Az önkormányzati tulajdonú ültetvényt haszonbérleti formában – a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete fogja művelni az 1800-as években is ismert bakműveléssel. Ez a tőkeforma csupán karós támaszt igényel, és a talajfelszínhez közel helyezkedik el, így a lejtős területre közel derékszögben beeső napsugarak garantálják a szőlő kiváló minőségét. A Furmint fajta P 27-se Pécsről származik, ott szelektálták és onnan van az oltócsap is, amivel az alany már tavaly tavasszal be lett oltva. Ez a fajta kis fürtű, korán érő és jól aszúsodó. Láng József szövetkezeti elnök szerint a kiváló adottságokkal rendelkező területen napjainkban is lehet majd csemegebort előállítani, ahogyan a krónikák szerint az 1800-as években a régi poncichtereknek ez sikerült. Így tovább élhet a régi mondás: „Kálvária hegyoldala, arany nedű terem rajta. Megkóstolod tiszta borát, megszereted jó zamatát.”
A munkákban Láng József szakmai irányítása és személyes közreműködése mellett a Szőlőtermelő Szövetkezet dolgozói vettek részt. Az ültetvények termőre fordulását követően bővül a város ökoturisztikai kínálata, az itt megtermelt gyümölcs, gyümölcspárlat, bor új városi marketing termékként jelenik meg, a gesztenyés pedig lehetőséget nyújt a helybéliek részére háztartási szükségleteik részbeni kielégítésére. A hegyoldalon turisták számára is megismerhetők lesznek a bortermelés történelmi és modern módozatai, az új palackozónál pedig kóstolni is lehet majd a kőszegi borokat. A fejlesztést folyamatosan segítő GesztenyeKék Egyesület a zártkerti gazdálkodást bemutató tanösvényt hoz létre az itt haladó turistaút mentén.