Triatlon Európa Kupa Kielce (POL)

Hóbor Zalán 4. helyezést ért el a felnőtt Európa Kupa futamon 2024. június 2-án, amely egyben az angol válogatottak egyik válogató versenye volt az olimpiai csapatba kerülésért.

(a következő 2 hét múlva Kitzbühelben lesz, ahol Zalán szintén tervezi az indulást).
A hétvégén Zalán már a negyedik hétvégi versenyét teljesítette négy egymást követő hétvégén. Ráadásul itt szupersprint (400m úszás – 7,6km kerékpár – 2km futás) távon selejtező futamon kellett bejutni a 30 fős döntőbe. A több mint 100 versenyző 4 előfutamból került be, 7-7 minden futamból plusz a rajtuk kívül 2 legjobb időt teljesítő sportoló. Zalán az elmúlt hetekben hétről hétre javuló formát mutatott. Caorléban nagyon jó úszás után a kerékpár nagyon sokat kivett Zalánból és teljesen elfáradt a futásra. Tiszaújvárosban az első bolyban dolgozott végig, de a leszállásnál büntetést kapott és nem tudott már visszafutni az első 2 versenyzőre. Az ezt követő hétvégén az 1. német bajnoki futamon szintén első úszás után egy nagy boly alakult ki kerékpáron, utána már egész jó futást tudott összehozni, egy színvonalas nemzetközi mezőnyben.
Zalán Kielcében az 1. selejtező futamba lett beosztva többek között az egyik legerősebb angol versenyzővel együtt. Zalán az összes futam egyik legjobb úszó idejével 1. helyen jött ki a vízből az angol Samuel Dickinsonnal a háta mögött, akivel kerékpáron elszakadtak a mezőnytől és az előnyüket a depóig meg tudták tartani. A futáson együtt futottak és Zalán Samuel mögött a 2. helyen jutott be a döntőbe az 1. selejtező futamból.
Az esti döntőben 5-ös rajtszámmal (legjobb 2. idővel) indulhatott és választhatott rajthelyet. Szerencsére a napközbeni többszöri esőzés ellenére a döntőre szép idő lett és még a pálya is felszáradt.
Zalán a döntőben is nagyon erősen úszott és itt is 1. helyen jött ki a vízből pár másodperccel elszakadva a mezőnytől. Őt Samuel Dickinson és a legutóbbi három olimpiáról 3 különböző érmet gyűjtő Jonathan Brownlee követte. Hozzájuk ég egy német és egy holland versenyző tudott csatlakozni a kerékpározás elején. Nagy kicsi előnnyel (3-6 másodperc) tekertek az őket üldöző végül 6 fős boly előtt. Végig kis különbség volt a két csoport között, de a leszállás előtt összeértek, viszont már nem keveredtek össze, ez azért volt fontos, mert Zalán egész elöl tudott leszállni. Jó depózást követően a 4. helyen szaladt ki jó mozgással a futópályára. A két angol az élen egy kis előnyre tett szert, de a futás fordító után a német Henry Graf és Zalán vissza tudtak rájuk zárkózni. A futás hajrára Zalán még a mezőny elejére is állt, de a végén az utolsó iramváltást követően már nem tudott beleszólni az érmekért folyó küzdelembe és 4. helyen ért célba, megszerezve az első komoly nemzetközi eredményét a felnőttek között is.
eredmények:
https://triathlon.org/results/result/2024_europe_triathlon_cup_kielce/633615

A verseny felvétele:
https://www.youtube.com/live/OVwqYXU9LtE

Kőszeg, 2023. június 4.