Tu bisvát, a fák újéve

A Kőszegi Zsidó Hitközség 2023. február 6-án, hétfőn, 16.00 órai kezdettel a MUNKÁCSY UTCA 11. szám alatti Tanulás Házában tartja. Előadó: Mezei Péter elnök.

A természet szeretete már Mózes korában is fontos volt a zsidó nép számára, a gyümölcsfák védelme pedig különösképpen. Ezt igazolja az, hogy a gyümölcsöt termő fákat még háború idején sem volt szabad kivágni. Ennek egyik megnyilvánulása ez az ünnep is.
Az ókori Izrael törvényei a mezőgazdasági szolgáltatások miatt írták elő a fák újévének megtartását, a törvények a mai zsidóságra is érvényesek, az ünnepet napjainkban is megtartják. Így minden fának ez a születésnapja. Izraelben a fák termését nem szabad megenni az első három évben, a negyedik évi termést pedig fel kell vinni Jeruzsálembe, hogy elárasszák vele az utcákat.
Izraelben svát hónap tizenötödikén ültetik a fiatal csemetéket. Ilyenkor ott az iskolások is fát ültetnek, Izraelen kívül az éghajlattól függően másképpen ünnepelnek, Magyarországon gyümölcsökkel és a természetvédelemmel való foglalkozással ünneplik meg a fák újévét.