Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny és nyílt borbírálat

Lezárult a Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat első része, mely alapvetően bor-szakmai rendezvényekből állt. Április 16-án délután Szövényi Áron vezetésével 13 mintát ízlelhettek meg a kőszegi és környékbeli gazdák, borászok.

SZŐLŐ JÖVÉSNEK KÖNYVE
Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny és nyílt borbírálat
Lezárult a Szőlő Jövésnek Könyve programsorozat első része, mely alapvetően bor-szakmai rendezvényekből állt. Április 16-án délután Szövényi Áron vezetésével 13 mintát ízlelhettek meg a kőszegi és környékbeli gazdák, borászok. Először pontozták a kóstolt bort, majd megbeszélték az adott pontokat, megpróbáltak következtetéseket levonni az érzékszervi vizsgálatból és végül a termelő „vallott” be mindent: szőlészeti folyamatokat, szüretet és alkalmazott borászati technikákat. Jó alkalom volt a zsűrizés gyakorlására, a borkészítés során elkövetett hibák tanulságainak levonására. A nyílt borbírálatra megérkezett Szövényi Viktóriával két olasz szakember is, akiknek nagyon tetszett ez a csoportos önvizsgálat. Másnap, április 17-én került lebonyolításra a Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny. A VERSENY SZAKMAI VEZETŐJE: Szövényi Áron borász, a verseny elnöke: Kunszeri Miklós NÉBIH borászati főfelügyelő, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége főtitkára volt. Összesen 37 borász bírálta a 214 benevezett mintát. A vas megyei versenyre 82 bor nevezett, a nemzetközire 132. A program elején Marton Ferenc a Vas megyei Közgyűlés alelnöke, Huber László polgármester, Mittlné Ódor Anita a Kőszeg-Vaskeresztesi Hegyközség elnöke és Horváth Tamara borkirálynő köszöntötte a megjelenteket. Jelen volt még a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete – akik a borok kitöltéséről gondoskodtak – és elnökük Orbán-Tóth Adrienn, illetve a Kőszegi Borbarátok Egyesülete elnöke, Alasz László. A az okleveles borbírálók és borászok közt – köszönhetően Szövényi Viktória szervező munkájának – 6 olasz és egy görög szakember is részt vett. Pócza Zoltán – a rendezvény fő szervezője - a zsűrizés menetének ismertetése előtt megemlékezett Szövényi Ernőről, aki a borversenyek létrehozójaként és a kőszegi bor elkötelezett híveként a legtöbbet tette az elmúlt évtizedekben a minőség javításáért. Halála után a Szövényi család két újabb sarja lépett be a szakmai munkába, szervezésbe, biztosítva a versenyek jövőjét. Így már három generáció tesz sokat – Szövényi István díszpolgár, Ernő édesapja, egykori múzeumigazgatóként - a Szőlő Jövésnek Könyve hagyományának feltámasztásáért.
A szokásos borversenyek mellett gasztronómiai zsűri is dolgozott, akik a Vas megye és Sopron benevezett boraiból kóstolhattak meg 26 bort. A Juhász Gábor vezette zsűrihez a nép képviseletében csatlakozott a polgármester úr és a borkirálynő. A versenyek eredményhirdetésére 2015. április 24-én a szőlőhajtások bejegyzésekor kerül sor a Jurisics vár lovagtermében.
A zsűri tagjai: Juhász Gábor (Aranyhordó Étterem - Búsuló Juhász Étterem- Kánaán Étterem) zsűri elnök
Nagy Tamás – Thomas Grande médiaszemélyiség
Leposa Tamás - Cuvée borbár és a Wagner Vendégudvar Hotel & Étterem Szombathely tulajdonosa

A több, mint négy órás verseny után a szakemberek egy része a kőszegi kollégák pincéit látogatta, míg Szövényi Áron a versenyeredményeket ellenőrizte. Örömmel konstatálta, hogy a kedvezőtlen évjárat ellenére is szép borokat kóstolhattak a vas megyei vetélkedésben, igaz a minták száma jócskán elmaradt a szokásos mennyiségtől. Valószínűleg a gazdák csak a kisebb versenyeken már jól szerepelt boraikat nevezték a kőszegi versenyre. Összességében annyi árulható el a verseny eredményeiről, hogy a 214 borból, 4 oklevél, 34 bronz, 141 ezüst és 35 arany minősítést kapott.
A program április 18-án a Szőlő és Klíma konferenciával folytatódott az Európa Házban.