Tájékoztatás az engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérően létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények (fúrt vagy ásott kutak) vízjogi fennmaradási (üzemeltetési) engedélyezési eljárásáról

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 29 § (4) bekezdése értelmében az engedély nélkül, vagy attól eltérően létesített vízilétesítmények esetében vízgazdálkodási bírság szabható ki.

A Vgtv. 29. § (7) bekezdése alapján azonban a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól mentesül az a létesítő, aki az engedély nélkül létesített vízilétesítményre fennmaradási engedélyt kér 2023. december 31.-ig.

A helyi hatósági hatáskörben a jegyző adja ki a fennmaradási engedélyt azon kutak esetében, melyek:
  • legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelnek,
  • pülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon vannak,
  • magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálják,
  • a vízkivétel nem gazdasági célú vízigény.
Minden más, ettől eltérő esetben, ha az éves vízmennyiség az 500 m3-t meghaladja, a felhasznált víz rétegvíz, a felhasználó nem magánszemély és a vízkivétel gazdasági célú, az eljáró hatóság a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (Vízügyi Hatóság).

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vízkivételi hely (fúrt vagy ásott kút) esetében kiadásra kerülő fennmaradási engedély kérelemre indul! A kérelmet az építtető (tulajdonos) nyújthatja be. Azok a kérelmezők, akik 2023. december 31.-ig benyújtják a fennmaradási engedélykérelmet – és az engedély kiadásának feltételei fennállnak, tehát az engedély kiadható – mentesülnek a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól, és eljárási díjat sem kell fizetni.
A benyújtandó dokumentáció (kérelem) összeállításával megbízott szakember díját természetesen a kérelmezőnek kell megfizetnie.
Az engedély kiadásának egyéb, a fentiekben felsoroltakon kívüli feltételei csak a kérelem benyújtását követően vizsgálhatók (pl: a helyrajzi szám és a koordináták ismeretében).

A benyújtandó adatokat a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII.29.) BM rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Az engedélykérelem kitöltésével kapcsolatban - a melléklet tartalmát illetően – a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályán kell érdeklődni az alábbi elérhetőségen:
Ügyintéző: Horváth Csaba
Tel: 94/ 562 527
e-mail: horvathcsaba@koszeg.hu