XXIII. Nemzetközi Nyári Egyetem

Európa a változás viharában – Közép-Európai forgatókönyvek

2018. június 24-én, vasárnap, 17.00 órakor ad nyitó koncertet Sebestyén Ernő (hegedű) és Mérei Tamás (cselló) a Zwingerben. Vitaindító előadás: Sean Cleary (Jövő Világ Alapítvány alapítója és elnök-helyettese). Kerekasztal-beszélgetés Daniel Brooks (Torontói Egyetem), Jody Jensen (Pannon Egyetem) és James M. Skelly (FTI-IASK) részvételével.

A XXIII. Nemzetközi Nyári Egyetem megnyitó – Európa a változás viharában – Közép-Európai forgatókönyvek



Nyitó koncert: Sebestyén Ernő (hegedű) és Mérei Tamás (cselló)



Vitaindító előadás: Sean Cleary (Jövő Világ Alapítvány alapítója és elnök-helyettese)



Kerekasztal-beszélgetés Daniel Brooks (Torontói Egyetem), Jody Jensen (Pannon Egyetem) és James M. Skelly (FTI-IASK) részvételével



Időpont: 2018. június 24. vasárnap 17.00 óra
Helyszín: Kőszeg H-9730, Chernel u. 16. Zwinger-Öregtorony



Az esemény programját a csatolmányban találják.

További részletek és információk az alábbi honlapon kaphatnak:



https://iask.hu/en/xxiii-international-summer-university-europe-in-the-vortex-of-change/#1513765057152-e3eca629-ab0b

Európa a változás viharában - Közép-Európai forgatókönyvek

- címmel rendezi a 2018. évi Nyári Egyetemét a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute of Advanced Studies Kőszeg) június 24. és július 06. között.



23. alkalommal rendezi meg Nyári Egyetemét Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézetével (ISES) és a Pannon Egyetemmel együttműködve, a Közép-Európai Kezdeményezés (CEI) támogatásával. 1996 óta a Nemzetközi Nyári Egyetem nagyszerű lehetőséget nyújt a szakértőknek, szakembereknek, politikai döntéshozóknak, kutatóknak, társadalomtudósoknak és diákoknak, hogy találkozzanak és megvitassák a kortárs kihívásokat és a nemzetközi együttműködéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.



A Nemzetközi Nyári Egyetem az új ismeretek létrehozására, felhalmozására és terjesztésére összpontosít. Multidiszciplináris megközelítésben kerülnek napirendre az európai integráció és az EU széthullásának veszélyeivel kapcsolatos politikai, ideológiai, gazdasági és kulturális dinamikáját érintő kérdéskörök. A politikusok, társadalomtudósok, gyakorlók, kulturális örökség szakértők és művészek izgalmas élményt nyújtanak a résztvevők számára. A diákok betekintést kapnak abba, hogy hogyan kamatoztassák a helyi, nemzeti, regionális és transznacionális folyamatok terén folytatott kutatásaikat a változó európai térségben.



A globális átalakulásokra és a növekvő globális válságokra reflektálva új gondolkodási módokat kell kialakítani. Ahogy az összetett és kölcsönösen összefüggő stratégiai gondolkodás a kutatásoknak új lendületet ad, a különböző területeken dolgozó szakértők új több nézőpontból elemzik az adott kérdést: a regionális fejlesztési stratégiáknak például mindenhol a helyi sajátosságok szem előtt tartásával kell, figyelembe kell venniük a társadalmi és gazdasági kohéziót és a fenntarthatóságot is az egész kontinensen.



Az európai demokráciák jövője, a Közép-Európa sorsára a mai napig erős hatással bíró, a kommunizmus korából származó örökség, a térségben hagyományosan jelen lévő, illetve az Európába irányuló migrációs folyamatok miatt egyre erősebben megjelenő vallások, továbbá a klímaváltozásból adódó társadalmi és gazdasági folyamatok összetett problémakört alkotnak, amely az EU egészére komoly hatással van. Ezen folyamatok megértése és az összefüggések elemzése többirányú megközelítést igényel, amelyet a több mint 20 országból érkező szakértők biztosítanak.



A hazai és nemzetközi szaktekintélyek - mint Sean Cleary (Világ Jövője Alapítvány) Simon Duke (Európai Közigazgatási Intézet) vagy William Outhwaite (Sussex-i Egyetem Európai Tanulmányok Intézete) Erhard Busek (volt osztrák alkancellár) - mellett az előadók között helyet kapnak az FTI-IASK vezető kutatói is, köztük Miszlivetz Ferenc, Bába Iván, Bogárdi János, Jody Jensen vagy éppen Stuart Holland és James M. Skelly.



A Nyári Egyetem célja, hogy az előadók és a hallgatók, illetve az érdeklődők között olyan párbeszéd alakuljon ki, ahol nemcsak az eltérő véleményeket ütköztetik, hanem érdemi megoldási javaslatokat is találnak a jelenünket érintő globális problémák lokális kezelésére.



A szakmai előadások mellett esténként ingyenes koncertek (Sijin Chen zongorakoncertje és a Heruvimi Macedón Női kamarakórus középkori énekkoncertje) és kiállítások (Gabriele Matzner festőművész) színesítik a Nyári Egyetem programját.



A csatolmányban megtalálják az angol nyelvű Nyári Egyetem programját.



További részletek és információk az alábbi honlapon kaphatnak:



https://iask.hu/en/xxiii-international-summer-university-europe-in-the-vortex-of-change/#1513765057152-e3eca629-ab0b