XXIV. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémia

2019. július 30 - augusztus 4 között kerül sor a rendezvényre, melyre középiskolás diákok jelentkezését várják. 2019-ben Arcok és harcok: hősök, példaképek, hazafiak a történelemben címmel Kőszegen kerül megrendezésre a Vas Megyei Honismereti Egyesülettel közös ifjúsági konferencia és tábor.

A Honismereti Szövetség a Vas Megyei Honismereti Egyesülettel együttműködve

2019. július 30 és augusztus 04

között rendezi meg

a XXIV. ORSZÁGOS IFJÚSÁGI HONISMERETI AKADÉMIÁT ÉS TÁBORT

KŐSZEGEN, a hős várvédő, Jurisics Miklós emléke előtt is tisztelegve.

Az akadémia – tábor témája:

ARCOK ÉS HARCOK – HŐSÖK, PÉLDAKÉPEK, HAZAFIAK

A választott téma nagyszerű lehetőséget kínál, hogy

- a középiskolai diákok még alaposabban megismerjék a felkészülés és közös együttlét során a magyar történelem „vérzivataros” századait, jeles eseményeit;
- felidézzék és átérezzék a haza sorsárért életüket is feláldozó hősök dicső tetteit, emberi példamutatásukat, hazafias cselekedeteiket;
- ösztönözze a példaképek kultuszának fennmaradását, és méltó figyelmet kapjon a mindennapi emlékezetben, a honismereti munkában, az iskolai történelemtanításban;
- bátorítást adjon a fiatalok cselekvő hazaszeretetének hétköznapi megéléséhez és vállalásához;
- a témakör feldolgozásával, az aktivitások sokféleségével teremtse meg a tábor élménygazdagságát, fiatalos atmoszféráját.
A honismereti akadémiát és tábort 7-12. évfolyamos diákok számára rendezzük.
A diákok részvételét helytörténeti pályamunkák elkészítésével alapoztuk meg. A résztvevők településükhöz, megyéjükhöz, országrészükhöz kötődő kiemelkedő személyiség tetteiről, példaadásáról adnak körképet.
A témakör átöleli a magyarság jeles történelmi eseményeit, a kiemelkedő személyiségek hősi helytállását, a hazafias cselekedetek gazdag példatárát, - Jurisich Miklós példáján is jelezve.
A történelmi előadásokat és a diákok korreferátumait jól egészítik ki azok az ismeretek, tartalmak, amelyeket Kőszeg és Nyugat-Magyarország felkínál élményforrásként is. A diákok részesei lehetnek az ostromhétvége programjainak, látogatást tesznek a határmenti „hűségfalvakba”, megtekintik a Vasfüggöny Emlékhelyet Felsőcsatáron, valamint Kőszeg város történelmi emlékhelyeit.
A hazai és határon túli diákok magyarságismereti táborának (kb.75-80 fő) programját mellékeljük, és szívesen várjuk az érdeklődőket a megnyitóra és a történelmi előadásokra (az egyéb programok zártkörűek).