Zártkerti pályázat

Legutóbbi testületi ülésén zártkerti pályázat benyújtásáról döntött az önkormányzat. E program keretében lehetőség nyílik elhanyagolt zártkerti területek aktiválására, a zártkertekre jellemző genetikai sokféleség megőrzésére, tájképi szempontból értékes ingatlanok ismételt művelés alá vonására.

Zártkerti pályázat

Legutóbbi testületi ülésén zártkerti pályázat benyújtásáról döntött az önkormányzat. E program keretében lehetőség nyílik elhanyagolt zártkerti területek aktiválására, a zártkertekre jellemző genetikai sokféleség megőrzésére, tájképi szempontból értékes ingatlanok ismételt művelés alá vonására. A program célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések, valamint egy vagy több „mintakert” létrehozása révén a környező zártkertek tulajdonosai is csatlakozzanak a kezdeményezéshez és így nagyobb, összefüggő területek kerüljenek ismételten fenntartható mezőgazdasági művelés alá.
A Kálvária-hegy és annak környéke korábban virágzó, főként szőlőültetvényeket és szelíd gesztenyéseket magában foglaló terület volt, mely a belváros fölé magasodva fontos tájképi értéket is magában hordozott. Sajnálatos módon a rendszerváltozás óta az itt található, több hektáros területek egy része áthatolhatatlan bozótosokká vált. Ez a korábbi rendezett tájkép eltorzulása mellett búvóhelyet biztosít a vadállatoknak, melyek kártétele jelentős. Az utóbbi években új szőlőültetvények jelentek meg a Kálvária-hegy, a Hideg-völgy, valamint a Poncichter szőlő tágabb környezetében a pár éve még elhanyagolt ingatlanokon. A pályázat keretében a város a Hideg-völgyben található 1.2 hektáros gyümölcsös besorolású önkormányzati terület rendbetételét, tájfajta szőlőültetvény és gyümölcsös létrehozását, valamint egy másik önkormányzati területen szelíd gesztenyefák telepítését tervezi. Az érintett ingatlanok újbóli művelés alá vonása mellett megvalósulhatna a Hideg-völgyben húzódó közút felújítása és csapadékvíz-elvezető árok létesítése. Az ültetvények termőre fordulását követően (3-4 év) az ott megtermett bor és egyéb mezőgazdasági termékek (gyümölcspárlat stb.) új városi marketing termékként is megjelenhetnek. A szőlőültetvényt szándéknyilatkozata szerint haszonbérleti szerződés keretében a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete művelné.
A projektben együttműködő partnerként megjelenik a GesztenyeKék Természetbarát Egyesület is, amely a múlt évben már létrehozta a GesztenyeKék Körtúrát, melynek eredményeképpen szemmel láthatóan nőtt a turistaforgalom a környéken. Egyúttal tervezi a kőszegi szőlőt és szelíd gesztenyéseket bemutató információs táblák elhelyezését is.
A támogatás maximális mértéke 10 millió forint, melyhez az Önkormányzat 1 millió forint saját erőt kíván biztosítani.
Turbók Attila
Fejlesztési tervek a kőszegi Szőlőhegyen - 1:24-től:

http://www.tvszombathely.hu/szombathely-ma/szombathely-ma---2018-januar-31 )