2007. Március 13., Kedd, 16:00 óra, Városháza fogadóórás helyiség: Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
2. - A Szombathelyi TV-vel kötött szerződés felülvizsgálata
3. - A Vas Megyei Regionális Rádióért Közalapítvány megszüntetése
4. - A külkapcsolatok átfogó felülvizsgálata
5. - A Képviselő-testület 4 éves cselekvési programja
6. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár beszámolója
7. - Tájékoztató a Jurisics-vár fejlesztéséről
4. napirendi pont:
A külkapcsolatok átfogó felülvizsgálata

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. március 27-i ülésének
… napirendi pontjához



Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata 2007. évi munkatervében elrendelte Kőszeg Város külkapcsolatainak átfogó felülvizsgálatát. A képviselő-testület legutóbb 2003-ban tárgyalta a város nemzetközi kapcsolatairól szóló beszámolót.
A felülvizsgálat több célt kíván elérni. Egyrészt egy átfogó beszámoló elkészítésével gyakorlatot kíván bevezetni az önkormányzatnál azzal, hogy a város vezetése, és igény szerint más szervezetek és a lakosság tájékozódhasson arról, hogy mi is folyik valójában a városban a külkapcsolatok terén, ezzel is elősegítve a hatékonyabb információáramlást, ezen keresztül a nemzetközi kapcsolatokban rejlő előnyök jobb kiaknázását. Egy naprakész adatbázis az esetleges külkapcsolatokhoz kötődő pályázatok megírását is nagyban segíti, elkészítésük időigényét csökkenti.
A beszámoló három csoportra kívánja bontani a külkapcsolatokat: a hivatalos testvérvárosi és partnervárosi kapcsolatokra, az intézmények, valamint a civil szervezetek által ápolt nemzetközi kapcsolatokra. A civil szervezetektől az előterjesztés benyújtásáig nem kaptunk elegendő információt az összegzés elkészítéséhez, így az jelenleg még nem része a beszámolónak.
A beszámoló nem tér ki részleteiben a burgenlandi területek településeivel, az ott tevékenykedő szervezetekkel kialakult kapcsolatokra. A szomszédos osztrák területeken sokan hagyományosan térségi központként tekintenek Kőszegre, még ha ennek jelenleg nem is tud megfelelni a város. Kirchschlaggal hagyományosan jó kapcsolatai vannak a városnak. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület révén is több kapcsolódási pont van. A szomszédos településekkel, különösen Rohonccal és Lékával szükséges az együttműködés szorosabbá tétele.
A beszámoló, illetve a város nemzetközi kapcsolatainak alakításában résztvevő szervezetekkel és egyénekkel folytatott folyamatos eszmecserék alapján megfogalmazásra kerültek azok az irányelvek, amelyek mentén Kőszeg Város Önkormányzata az elkövetkező években szervezheti, irányíthatja a város külkapcsolatait.
Valódi koncepcióról ebben a kérdésben nem igazán beszélhetünk, mivel egyrészt a nemzetközi kapcsolatok egy igazán speciális terület, amelyben a jogi, pénzügyi szempontok alig játszanak szerepet, másrészt a kapcsolatok többszereplősek és a protokolláris találkozókat is figyelembe véve alapvetően baráti viszonyokat jelent.

Kőszeg testvérvárosi (Vaihingen an der Enz és Mödling bei Wien) és partnervárosi (Senj, Nyitragerencsér és Fiume Veneto) kapcsolatain kívül tagja két testvérvárosi körnek (Jumelage és Douzelage) is, amely talán példátlan Magyarországon, különösen, ha Kőszeg kis lakosságszámát tekintjük (Lásd térkép melléklet).
A leglátványosabb előrelépés a Douzelage testvérvárosi körhöz történt 2004. évi csatlakozást követően következett be, hiszen kőszegi polgárok és diákok számos találkozón és projektben vehettek már részt.
Kőszeg mérete, valamint pénzügyi teljesítőképessége nem teszi lehetővé, illetve nem is indokolja újabb kapcsolatok létrehozását. Cél a meglévő kapcsolatok ápolása, elmélyítése. Ugyanakkor Kőszeg történelmi múltja és lakosságának erős nemzeti kötődése felveti a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét a kisebbségben élő határon túli magyarok vonatkozásában.
Általánosságban elmondható, hogy a város külkapcsolatainak szervezésében a polgármesteri hivatalon kívül igazán aktív szerepet a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, néhány intézmény, illetve lelkes magánember vállal csupán. Fontos kiemelni azonban, hogy az elmúlt években az információáramlás, illetve a szervezettség hiánya nagyban nehezítette a város külkapcsolatiért tenni akarók tevékenységét. Szükséges a kapcsolatok civil jellegének erősítése, a lakosság tájékoztatása és bevonása. Ez főként ifjúsági és kulturális pályázatokon való részvétellel, valamint a testvérvárosi találkozók résztvevői körének kiszélesítésével érhető el. Az önkormányzat segítséget kell, hogy nyújtson a civil szervezeteknek külföldi kapcsolatok kialakításában, elmélyítésében.
A testvérvárosok, valamint az egyéb partnertelepülések esetében szinte teljes mértékben hiányoznak az üzleti, idegenforgalmi kapcsolatok, és ez sok esetben igaz a kulturális és oktatási területekre is. Komoly szervezőmunka szükséges a partnervárosok vállalkozóinak és idegenforgalommal foglalkozó szakembereinek megkereséséhez és a kapcsolatok kiépítéséhez.
Kőszeg város kötelessége, hogy a városban működő, a közösségi-kulturális életben aktív szerepet vállaló művészeti csoportok külföldi fellépéseit segítse. Ezt történhet anyagi hozzájárulás formájában (útiköltség hozzájárulás), illetve hivatalos kapcsolatait felhasználva az együttesek kiajánlásával. A legfőbb szempont az arányosság és a fiatal művészeti csoportok kiemelt támogatása.
Az eddigi gyakorlat szerint a főként Vaihingen testvérvárosunkba induló nagy autóbuszok esetében a résztvevőket semmilyen költség nem terhelte. Az utazás költségei az elmúlt néhány évben oly mértékben emelkedtek, hogy az mára komoly költséget jelent az önkormányzat számára. A résztvevők jelképes anyagi hozzájárulása csökkenthetné a városi kiadásokat, valamint növelhetné az utazások megbecsülését.
A Kőszegre érkező delegációk esetében, illetve az ifjúsági projekteknél ösztönözni kell a lakosságot szálláshely biztosítására, mivel a szállás és étkezési költségek egy-egy nagyobb csoport esetében ugyancsak jelentős kiadást jelentenek az önkormányzat számára. Ami ennél is fontosabb, hogy elősegítené a lakosság szélesebb körű bevonását a külkapcsolatokba. Egy-egy külföldi vendég elszállásolása hatékonyan segítheti a fogadó családban nyelvet tanulók fejlődését is. Természetesen a kiutazó magyar delegáció tagjainak kiválasztásánál előnyt élveznek a szállásadók, illetve a vendégül látásukban résztvevő egyéb polgárok.
A Kőszegi Testvérvárosi Egyesület 2004-ben alakult azzal a szándékkal, hogy a város igen szerteágazó nemzetközi kapcsolatait a különböző nyelvterületen jártas egyesületi tagok segítségével koordinálja, segítséget nyújtson az önkormányzatnak a hivatalos kapcsolatok ápolásában, valamint a civil szervezeteknek és intézményeknek támogatást nyújtson nemzetközi kapcsolataik kialakításában, ápolásában, ilyen irányú pályázatok megírásában.
Sajnos elmondható, hogy az egyesület ez idáig nem tölthette be teljes mértékben funkcióját. Kétségtelen azonban, hogy a Douzelage kapcsolatrendszerében elévülhetetlen érdemeket szerzett az Egyesület, hiszen több ifjúsági projektet szervezett meg pályázati források felhasználásával, illetve részben az Egyesület finanszírozásának, részben a résztvevők anyagi vállalásának köszönhetően delegáltakat küldhetett a szervezet éves konferenciáira.
A sikertelenség oka részben az is volt, hogy nem került tisztázásra, hogy mik az önkormányzat feladatai, s mely feladatokat veheti át az egyesület. Emellett a kőszegi civil szervezetek és intézmények sem ismerik még eléggé az egyesület munkáját. A közeljövő feladata e problémák megoldása, akár egy együttműködési megállapodás megkötésével is.
A külkapcsolatok ápolásához a hazai pályázatokon kívül, több nemzetközi szervezet (EU, Európa Tanács, Visegrádi Alap) is kínál komoly forrásokat, amelyek rendszerint még önerőt sem igényelnek, így elsőrendű feladat ezen támogatások megszerzése.
Kőszeg Város Önkormányzata saját költségvetéséből évente körülbelül 2-2.5 millió forintot költ közvetlenül külkapcsolatainak ápolására. Ebből körülbelül 1 millió forint a Vaihingen-be utazó delegációk buszköltségét jelenti (Maientag és Straßenfest), a Kőszegre érkező delegációk szállás- és étkezési költsége további 1 millió forintot jelent évente, míg a fennmaradó fél millió forint protokoll ajándékok, egyéb szervezési költségek fedezetéül szolgál. A pályázati források időben történő felkutatása, illetve a partnervárosok ösztönzése pályázati részvételre nagy mértékben csökkentené e kiadásokat, amely fennmaradó összeg további önrészes pályázatok önrészének biztosításához lehetne felhasználni.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a javaslat megtárgyalására, az előterjesztés elfogadására!

Kőszeg, 2007. március 6.


A polgármester nevében:
Schlögl Krisztián s. k.
szervezési ügyintéző




HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város külkapcsolatairól szóló beszámolót elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző
Határidő: azonnal.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város külkapcsolataira vonatkozó irányelveket elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző
Határidő: azonnal


Irányelvek
Kőszeg Város külkapcsolatai 2007-2010

- Kőszeg Város Önkormányzata nem kíván – határon túli magyar települések kivételével - a jövőben új partnervárosi, illetve testvérvárosi kapcsolatokat kezdeményezni, illetve kialakítani

- Kőszeg Város hivatalos kapcsolatai esetében erősíteni kívánja a lakosság és a civil szervezetek részvételét a közös rendezvények és projektek során

- A testvérvárosi, valamint egyéb partnervárosi kapcsolatok keretében kezdeményezi a gazdasági, kulturális, valamint idegenforgalmi kapcsolatok kiépítését, erősítését a helyi vállalkozók, intézmények és idegenforgalommal foglalkozó szervezetek aktív bevonásával

- Kőszeg város támogatja a művészeti csoportok külföldi fellépéseit. A támogatásoknál alapelv az arányosság és fiatal, de fejlődő csoportok támogatása

- Az önkormányzat által szervezett és/vagy finanszírozott külföldi utak esetében a résztvevők jelképes anyagi hozzájárulást kötelesek fizetni

- A Kőszegre érkező delegációk, csoportok elszállásolásánál ösztönözni kell a város lakosságát a vendégek fogadására. A testvérvárosokkal fel kell élénkíteni a cserekapcsolatokat

- Kőszeg Város Önkormányzata szorosabb együttműködést alakít ki a Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel, melynek feladata a protokolláris jellegű rendezvények, programok kivételével: kapcsolattartás a partnervárosokkal, ifjúsági projektek szervezése és lebonyolítása (pályázatírás), segítségnyújtás a kőszegi civil szervezeteknek külföldi kapcsolatok kialakításában, és egyéb technikai segítségnyújtás (tolmácsolás, fordítás stb.)

- A polgármesteri hivatal nyilvántartja a város külkapcsolataihoz tartozó, az adott évben történt, a külkapcsolatokat érintő eseményeket, projekteket, amelyekről a képviselő-testület decemberi ülésére beszámoló készül. A beszámolóhoz szükséges adatokat a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, illetve a többi civil szervezet év közben folyamatosan vagy legkésőbb minden év novemberéig eljuttatja az önkormányzathoz.

- Kőszeg Város Önkormányzata a külkapcsolatainak elmélyítése érdekében minden pályázati forrást kihasznál, s egyben erre ösztönzi partnervárosait és a városban működő civil szervezeteket és intézményeket.

- Kőszeg Város Önkormányzata minden évre vonatkozóan előzetesen pályázati menetrendet készít az adott évben várható külkapcsolatokat érintő kiadások (utazási költség, szállásköltség stb.) fedezetének minél nagyobb arányú előteremtése érdekében.