2009. Október 20., Kedd, 16:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az alsó fokú közoktatási intézményrendszerrel kapcsolatos alapítói döntések meghozatala.
2. - Az autóbusz pályaudvar áthelyezésével kapcsolatos pályázat jóváhagyása.
3. - A "Kenyérhegyi Kalandpark" c. projekt felfüggesztése, a 126/2009. (VI. 25.) határozat módosítása.
4. - Egy mappán letölthető formátumban a 2009. október 20-i, rendkívüli ülés anyagai
1. napirendi pont:
Az alsó fokú közoktatási intézményrendszerrel kapcsolatos alapítói döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!


A jelenlegi és a jövő évi költségvetési helyzetből adódó nehézségek miatt kérem Önöket, hogy az alsó fokú közoktatási intézményrendszer jövőjével kapcsolatos fontos és összefüggő témákat az alábbiakban részletezettek szerint megtárgyalni szíveskedjenek:

I.
A szeptemberi képviselő-testületi ülésen napirenden kívül elhangzottak után és alapján megvizsgáltam a Bersek József KIKI Általános Iskola Szülői Munkaközösségének kérését ( 1. sz. melléklet), és a kialakult helyzetről az alábbiak szerinti tájékoztatást adom:

Előzmények: Kőszeg Város Önkormányzata Pénzügyi, Jogi Rendészeti Bizottsága 2009. június 18-án, majd a képviselő-testület a júniusi ülésén a 142/2009. sz. határozatával elrendelte, hogy a hivatal a 2009. évi - vártnál jóval nagyobb - költségvetési hiány miatt, tegye meg a szükséges intézkedéseket a költségvetés hiányának mérséklésére.
A hivatal vezetése ezért megkereste a kistérségi munkaszervezet vezetőjét, hogy mint a legtöbb önkormányzatunk által alapított intézményt fenntartó szervezet képviselője jelezze, hogy van-e lehetőség megtakarításokra a működőképesség megtartása mellett. Elindult az együtt gondolkodás és több egyeztetés, megbeszélés után a Kistérségi Társulási Tanács meg is hozta azokat a fenntartói döntéseket, melyek az év hátra lévő részében megtakarítást eredményezhetnek a közoktatási intézményekben. A Társulási Tanács egyik ilyen döntése az volt, hogy mindkét általános iskolában lecsökkentette a napközis csoportok számát, nevezetesen a Balog iskolában 3 iskolaotthonos osztály, 2 db vegyes korösszetételű napközis csoport, a Bersek iskolában (a székhelyen) 2 vegyes korösszetételű napközis csoport és 1 tanulószoba indítását engedélyezte. ( Az alapító okirat szerint a napközis csoportok és a tanuló szobai csoportok számát évente a fenntartó határozza meg.)
Következmények: A Bersek iskola szülői szervezete levélben fordult a fenntartó Társulási Tanácshoz és az alapító önkormányzathoz (1.sz. melléklet).
A Társulási Tanács legutóbbi ülésén, egy napirenden kívüli tájékoztatót követően ismerte meg a szülői levelet, ahol döntés nem született ebben a témában.
Az iskola vezetése a fenntartóval történt egyeztetést követően, elismerve, hogy a felügyeletre szoruló tanuló nem napközis tanuló, megoldotta ezen gyermekek ebédlői és busz indulásig szükséges felügyeletét, de fenntartotta a szülőkhöz hasonló kérését a 3. napközis csoport visszaállítására. (2. sz. melléklet)
Jelenlegi állapot:
A Bersek iskolában 32-32 fővel működik az alsó tagozatban a két napközis csoport (3. sz, melléklet).
A fenntartó szakembereinek megjegyzése szerint a napközis létszám soha nem teljes, a gyerekek elmennek magánórákra, szakkörökre, sportfoglalkozásokra, ill. korábban hazamennek, s ez a létszám még megengedett, az oktatási törvénynek megfelel.
A szülői szervezet vezetője, aki egyben a munkaügyi központ vezetője is, ebben a minőségében segítséget ajánlott az iskolának. Ennek értelmében a TÁMOP program keretében 6 hónapig diplomás minimálbéren át tudná vállalni a munkaügyi központ egy pedagógus finanszírozását. A fenntartót a TÁMOP program megvalósulása esetén csak két teljes havi bérköltség terhelné 2010-ben, ill. a program által biztosított havi bér kiegészítése a közalkalmazotti bértábla szerinti összegre.
A döntésnél feltétlenül mérlegelni kell, hogy a fenntartó 2007-ben létszámcsökkentés címén pályázatot nyert erre a célra és kötelezettséget vállalt, hogy 5 évig az alkalmazotti létszámot nem növeli. Ezzel a megoldással veszélybe kerülhet az akkori elnyert összeg. (Az elmúlt tanévben a megszüntetett napközis csoport a túlóra terhére működött. A létszámleépítéssel elnyert összeg 8,5 millió forint, melyet Áht kamattal növelve kell visszafizetni!)
Az érdemi döntést az ügyben csak a fenntartó hozhatja meg, a képviselő-testület csak ajánlást tehet a döntésre, a szükséges anyagi fedezet biztosításával.
(A teljesebb tájékoztatás érdekében megkértük a Balog iskola hasonló adatait: 1. napközis csoportjuk – 1-3. évfolyam -30 fővel, 2. napközis csoportjuk- 4-8. évfolyam – 30 fővel működik)

Miután a Társulási Tanács kinyilvánította, hogy a napközis csoportok működésére vonatkozó kérést csak akkor tűzi napirendre, ha Kőszeg Város Önkormányzata erre felkéri, kérem Önöket, hogy a fentiekre tekintettel a szülői kérést megtárgyalni szíveskedjenek.


Tisztelt Képviselő-testület!

II.

Az idei év költségvetési nehézségeinek fentiekben is jelzett megoldás keresési gondjaival párhuzamosan, a 2010-es év költségvetési irányszámainak ismeretében, újabb óriási problémák és nehézségek rajzolódnak ki az önkormányzat/ok számára.
Az óvodáinkat és általános iskoláinkat fenntartó kistérségi társulás munkaszervezete jelezte már azt is, hogy az intézményrendszer működőképességének fenntartása érdekében szükség lesz olyan intézkedésekre is, melyek alapítói döntést igényelnek, s fel is kérték Kőszeg Város Önkormányzatát, hogy hozza meg ezeket az alapítói hatáskörbe tartozó döntéseket. Számításaik szerint a fenntartásukba átadott közoktatási intézmények normatíva kiesése 41-42 millió forint lehet.( 4. sz. mell.)
Az érvényes jogszabályok szerint a nevelési –oktatási intézmény átszervezésével, megszüntetésével kapcsolatos alapítói döntéseket a tervezett végrehajtás évében március utolsó munkanapjáig meg kell hozni, ezért szükségesnek látom a tervezett intézkedésekre vonatkozó döntések időbeni előkészítését. Ezért kérem tehát az erre vonatkozó fenntartói javaslatok megtárgyalását is.
Alapítói döntéseink meghozatalában a napi működést ismerő és biztosító fenntartó adataira és javaslataira kell és tudunk építeni, ezért Önök elé terjesztem ezen fenntartói javaslatokat az alábbiak szerint:

1.
A legnagyobb finanszírozási problémát a Bersek József KIKI Általános Iskola és EPSZ Horvátzsidányi Tagiskolája jelenti. Ez a tagintézmény 1-4 évfolyamon működik és kisebbségi oktatási feladatokat is ellát. A gyermeklétszám sajnos itt is folyamatosan csökken és a mostani tanév 27-es tanuló létszáma, a következő tanévben már csak 21 lesz. ( 5.sz. mell.) A kistérségi társulási megállapodás szerint ezt a tagiskolát létszámarányosan finanszírozzák az érintett önkormányzatok, ellentétben a Kőszegszerdahelyi tagiskolával, ahol az érintett önkormányzatok az intézményegység működését teljes mértékben finanszírozzák. A kétféle finanszírozás oka az volt, hogy a horvát és német nemzetiségi falvakból a felső tagozatos tanulók a székhely iskolába járnak és ez normatíva többletet jelent. Mára azonban lecsökkent a felső tagozatban ez a bevételi többlet annyira, hogy Kőszeg városnak a kisebbségi tagiskola működése 9,3 millió forint költséget jelent. E kiadási tételt városi szinten csökkenti a nemzetiségi óvodai többletbevétel ugyanezen települések gyermekei után, ami kb. 2,6 millió forint ( 6. sz. mell.)
Mindezekre tekintettel elkerülhetetlennek látszik a Horvátzsidányi Tagiskola megszüntetése, azzal, hogy a gyermekek ellátását, a kisebbségi oktatással együtt a székhely intézményben, az eddigieknek megfelelően biztosítjuk, s ez nem is jelent megoldhatatlan terhet a székhely intézményben.
A tagintézmény megszüntetése, mivel kisebbségi intézménynek minősül alapos és bonyolult előkészítést igényel. Az átszervezésnél egyébként is kötelező vélemények kikérésén túl, egyetértési joga van a döntés meghozatalában a települési kisebbségi önkormányzatnak.
A tagiskola megszűntetésének várható költségvetési kihatásait a 7. sz melléklet tartalmazza.

A Horvátzsidányi tagiskola működésében érintett önkormányzatok dönthetnének úgy, hogy megtartják iskolájukat. Ennek érdekében azonban meg kellene hozniuk azt a döntést, hogy ők is a Hegyaljai településekhez hasonlóan, teljes mértékben felvállalják a tagintézmény finanszírozását. Ez után a kistérségi társulási megállapodás finanszírozási részének erre vonatkozó módosítását is meg kell tenni és nem lesz akadálya a tagiskola további önálló működésének.

2.
A gyermeklétszám csökkenése Kőszeg városban ugyanolyan probléma, mint a környező településeken, melyhez a létszámadatokat a közoktatási intézkedési tervből a 8. sz. mellékletben felidézzük.
Már a mostani tanév indításánál is gondot okozott az első osztályosok létszáma. A Balog iskolába 48 első osztályos iratkozott be, a Bersek iskolába 36. A fenntartó tájékoztatása szerint a szabad iskolaválasztás miatt vannak körzet átfedések és a kőszegi iskolákba vettek fel nem kőszegi tanulókat is, hisz a létszám ezt megengedte. Az Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Ált. Iskolába 28 kőszegi tanulót vettek fel.
Mérlegelendő, hogy a jövőben is induljon-e négy első osztály a városban, vagy csak három osztály indítását engedélyezzük a 2010/2011-es tanévre!
Az első osztályok maximális létszáma 26 fő lehet, ezt a határt legfeljebb 2 induló osztály esetén törvényesen, fenntartói engedéllyel 20%-al lehet túl lépni. Körzetmódosítással és az egyházi iskola mostanihoz hasonló, vagy bővülő működésével, a városi gyerekek felvétele három osztályba is biztosítható, de akkor minden évfolyamon, felső tagozaton is, maximális vagy ahhoz közeli osztály létszámok alakulhatnak ki. Folyamatában pedig azt eredményezi a döntés, hogy az egyik általános iskolánk 8 évfolyamos és 8 osztályos lesz, azaz "felmenő rendszerben" épül le. Természetesen ebben az esetben meg kell hozni azt a döntést is, hogy melyik iskola működik a nyolc évfolyamon 8 és melyik 16 osztállyal.
A fenntartó javaslata erre vonatkozóan az, hogy a Bersek József KIKI Ált. Iskola székhelyén működjön a nyolc osztály, mert 8 évfolyammal ide tartozik még a Kőszegszerdahelyi Tagiskola és itt működik az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat is, ami helyhiánnyal küzd. A szülői szándékot és iskolaválasztást vizsgálva is erre az eredményre juthatnánk, ha csak az elmúlt évek beíratásait vizsgáljuk is. (8. sz. mell.)
Ez a döntés első évben csak mérsékelt megtakarítást jelent, és a felmenő rendszert megvizsgálva lesz teljes a kép.

3.
Nem kötelező önkormányzati feladat az alapfokú művészetoktatás, de Kőszeg jelentős hagyományaihoz hűen, ezt ma is biztosítja a Budaker Gusztáv Zeneiskolában.
Felvetődik a jelenlegi helyzetben e nem kötelező feladat további vállalásának kérdése is. Kőszeg város zenei hagyományai, országos hírű fúvószenekara és vonós együttese azt kívánja, hogy ne mondjunk le erről az iskoláról, de a feladatellátásban a lehetséges szűkítéseket meg kell sajnos tenni.
Az alapító okirat szerinti felvehető gyermeklétszámot csökkenteni kell, az indítható tanszakok szűkítésével párhuzamosan. Az iskolában jelenleg 15 fős állományi létszám így 2 fővel csökkenthető, melynek költségvetési megtakarítását a 9. sz melléklet tartalmazza.
Az előterjesztést a Kulturális Idegenforgalmi Oktatási és Sport Bizottság megtárgyalta és az alábbi döntéseket hozta:
- Az I. sz. határozati javaslat "A" pontját elutasította és a "B" pont elfogadását támogatja,
- a II. sz. határozati javaslat elfogadását egyhangúlag támogatja,
- a III. sz határozati javaslat elfogadását egyhangúlag nem támogatja,
- a IV. sz. határozati javaslat elfogadását egyhangúlag támogatja.

A bizottság elfogadott módosító javaslatként egy új határozati javaslatot is, az alábbiak szerint:
"A Képviselő-testület állítson fel egy öt fős bizottságot, és ez a bizottság december végéig vizsgálja meg a kistérségi fenntartásba átadott intézmények finanszírozhatóbbá tétele érdekében meghozható intézkedéseket".

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy a fentieket megtárgyalni szíveskedjen és tegyen szándéknyilatkozatot a mellékelt határozati javaslatok szerint, hogy a végleges döntések előkészítését megkezdhessük!

Kőszeg, 2009. 10. 15.
Huber László sk.
polgármester

I. HATÁROZATI JAVASLAT

A

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Bersek József KIKI Általános Iskola részére a harmadik napközis csoport visszaállításához, - a Munkaügyi Központ TÁMOP programjának támogatása esetén -, a 2009/2010-es tanévre a támogatáshoz még szükséges anyagi fedezet biztosítja és felkéri a fenntartó Társulási Tanácsot, hogy hozza meg döntését a megszűntetett napközis csoport visszaállításáról. Vállalja továbbá, hogy ha ebből a döntésből adódóan a fenntartót a 2007. évi létszámleépítésen elnyert összeg visszafizetésére kötelezik, akkor - a fenntartó helyett - anyagilag helyt áll.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: azonnal.

B

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Bersek József KIKI Általános Iskola Szülői Munkaközösségének kérését, az iskola harmadik napközis csoportjának visszaállítására vonatkozóan, - a fenntartó döntését tiszteletben tartva -, nem támogatja.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete kifejezi azt a szándékát, hogy a Bersek József Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Horvátzsidányi Tagiskoláját 2010. 07.01-től megszünteti azzal, hogy a tagintézményben biztosított szolgáltatásról, ettől az időponttól a székhely intézményben gondoskodik. E szándékáról lemond a Képviselő-testület akkor, ha a tagiskola működésében érintett önkormányzatok teljes mértékben vállalják a tagiskola finanszírozását és a társulási megállapodás 6.2.2 pontját ennek megfelelően módosítják.
A képviselő-testület felkéri a polgármestert és a jegyzőt, hogy a jogszabályok által előírt szükséges intézkedéseket tegye meg és a végleges döntésre legkésőbb 2010. 03.31-ig készítsen előterjesztést.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2010.03.31.



III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete kifejezi azt a szándékát, hogy a 2010/11-es tanévben a Béri Balog Ádám Általános Iskolában továbbra is két első osztály, a Bersek József Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat székhely iskolájában egy első osztály indítását engedélyezi és felkéri a polgármestert és a jegyzőt, hogy a szükséges vélemények beszerzését követően az alapító okiratot legkésőbb 2010. 03.31.-ig terjessze a képviselő-testület elé elfogadásra.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2010.03.31.



IV. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy a fenntartó a Budaker Gusztáv Zeneiskola állományi létszámát 2010/11-es tanévben 13 főre csökkentse, s ennek érdekében felkéri a polgármestert és a jegyzőt, hogy az alapító okirat módosítását – tanszakok megszűntetése- a szükséges vélemények beszerzését követően legkésőbb 2010. 03.31.-ig terjessze a képviselő-testület elé elfogadásra.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2010.03.31.