2019. Január 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegfalvi Baráti Körrel kötendő együttműködési megállapodás jóváhagyása.
2. - Beszámoló a zártkerti mintaprogram projekt megvalósításáról.
3. - Dr. Hang Dóra háziorvosi szerződésének módosítása.
4. - Az általános iskolai körzethatárok véleményezése.
5. - Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért – partnerségi együttműködési megállapodás jóváhagyása.
6. - A polgármester és az alpolgármester cafetéria juttatásának megállapítása.
7. - A polgármester 2019. évi szabadság tervének jóváhagyása.
8. - A képviselő-testület 2019. évi munkatervének jóváhagyása.
9. - A Kőszeg, 6755/10 hrsz-ú földrészlet belterületbe vonása.
10.a - Vagyonügyek: a Kőszeg, 6828 hrsz-ú ingatlanra érkezett vételi szándék.
10.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 016/3 és a 016/4 hrsz-ú ingatlanokra érkezett vételi szándék.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
12. - Egy mappában a 2019. január 31-i képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
Beszámoló a zártkerti mintaprogram projekt megvalósításáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület egy évvel ezelőtt döntött a Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett, a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítása tárgyában kiírt pályázaton történő részvételről.
Az Önkormányzat – az általa vállalt 1 millió forintos önrész mellett – 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Hideg-völgyben található 7794 hrsz-ú, 1.2 hektáros önkormányzati terület rendbetételére, tájfajta szőlőültetvény és minta gyümölcsös létrehozásával, valamint a 7742 hrsz-ú, 2900 m2-es önkormányzati terület rendbetételére, közösségi gesztenyefa liget kialakítására. Az érintett ingatlanok újbóli művelés alá vonása mellett megvalósulhatott a Hideg-völgyben húzódó 7766 hrsz-ú közút felújítása és csapadékvíz-elvezető árok létesítése.
Az új ültetvények termőre fordulását követően (3-4 év) – a város ökoturisztikai kínálatának fejlődése mellett - az ott megtermett bor és egyéb mezőgazdasági termékek (gyümölcspárlat stb.) új városi marketing termékként is megjelenhetnek, míg a kialakuló „gesztenyeliget” lehetőséget nyújtana a helybéliek részére háztartási szükségleteik részbeni kielégítésére.
A 7794 hrsz-ú terület művelését – haszonbérlet formájában - a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete a projekt lezárását követően vállalja. A 7742 hrsz-ú, szelíd gesztenyefákkal beültetett terület kezelését (kaszálását) a Városüzemeltető Kft. végezné a jövőben.
Az útfelújítás közel 600 méter hosszban (osztályozott betontörmelék alap és bernsteini kőzúzalék zárás) tavaly decemberben befejeződött.
Mindkét érintett mezőgazdasági terület megtisztítása és a gyökérzóna kitisztítása, valamint a hatósági engedélyek által előírt melioráció (talajmeszezés) megtörtént.
A 7742 hrsz-ú területen 19 db tájfajta szelídgesztenyefa, míg bemutató jelleggel további 8 db, Magyarországon jól ismert alapfajta került elültetésre.
A 7794 hrsz-ú területen összesen 136 db tájfajta gyümölcsfa (barack, alma, körte, szilva és cseresznye, összesen 22 alfaj) került elültetésre.
A 4000 db furmint fehérszőlő oltvány előreláthatólag 2019 márciusában kerül telepítésre.
A projektben együttműködő partnerként megjelenő GesztenyeKék Természetbarát Egyesület önkéntes munka keretében elvégezte a két egyébként igen meredek terület felső részének megközelítését szolgáló utak megtisztítását.

A projekt megvalósítása során a tervezésnél még előre nem látható, illetve alulbecsült költségek miatt a projekt sikeres lezárásához további 500 ezer forint költségvetési forrás szükséges, azonban a pályázat alapcéljaival és a város érdekeivel is összhangban (mintakertek létrehozása) indokolt további 500 ezer forint önrész elkülönítése a 2019. évi költségvetésben (további tereprendezés, „lusztház” áttelepítése, füvesítés, trágyázás stb.).
Az információs táblák elkészíttetését a GesztenyeKék Egyesület pályázati, valamint saját forrás felhasználásával vállalja.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2019. január 24.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a ZP-1-2017/2231 kódszámú, a „Zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések biztosítása” „Kálvária-hegy - Hideg-völgy zártkerti revitalizációja” című projekt megvalósításáról szóló beszámolót elfogadja.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a projekt sikeres megvalósításához 1 millió forint saját erőt biztosít az önkormányzat 2019. évi költségvetése terhére.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal


(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)