2023. November 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg Város és a Kőszegi Járás munkaerő-piaci helyzetéről.
2. - Tájékoztató Kőszeg Város népegészségügyi helyzetéről.
3. - Tájékoztató a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2022. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
4.a - Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
4.b - Beszámoló a 2023. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
5. - Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.), valamint az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjáról szóló 7/2019. (III. 29.) önkormányzati rendeletek módosítása.
6. - Kőszeg Város Helyi Építési szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelet módosításának kezdeményezése.
7. - A házi segítségnyújtásra és szociális étkeztetésre kötött feladat-ellátási szerződés meghosszabbítása.
8. - Döntés az orvosi ügyelet eszközeinek a beszerzésével kapcsolatban.
9. - A 2024. évi ellenőrzési terv jóváhagyása.
10. - Kőszeg Város Önkormányzatának költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
11. - A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
12. - Közműhálózat bővítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
13.a - Vagyonügyek: Döntés sikertelenül értékesített ingatlanokról (2869/28 és 2869/29 hrsz-ú ipartelepek).
13.b - Vagyonügyek: Döntés sikertelenül értékesített lakásról (Kálvária u. 69. I. 3.).
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Az 1. számú gyermekorvosi körzetben helyettesítési szerződés jóváhagyása.
6. napirendi pont:
Kőszeg Város Helyi Építési szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelet módosításának kezdeményezése.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: HÉSZ) 2014. novemberében lépett hatályba, mely a jóváhagyása óta különböző fejlesztési igények miatt több alkalommal módosult. A HÉSZ legutolsó, 10. számú módosítása a 16/2022. (XI.1.) önkormányzati rendelettel került elfogadásra, amely 2022. december 1-től lépett hatályba.

A Képviselő-testület 2023. szeptember 7-i ülésén 135/2023. (IX.7) számú képviselő-testületi határozatával döntött arról, hogy a HÉSZ-t az alábbi tartalommal módosítsa:
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021 (VII.15.) Korm.rendelet 69. § (1) bekezdés d) pontjának megfelelő rövid eljárás során készíttesse el a HÉSZ módosítását az 1. pont alapján a HÉSZ 4.§ (5) bekezdésének vonatkozásában és a kidolgozott normaszöveget elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.

A Helyi Építési Szabályzat előzőekben leírt módosítási kezdeményezésével egyidőben Kőszeg Város Önkormányzata adásvételi szerződést kötött a kőszegfalvi városrészen lévő 45 db építési telek értékesítése tárgyában. Ezen telkek Kőszegfalva területén, a 87-es számú főúttól keletre lévő, Lke-A1/1 kertvárosias lakó övezetben találhatóak, amely terület már több éve lakóövezetbe tartozik, azonban a terület tényleges fejlesztése nem indult el. Az építési telkek eladásával lehetőség nyílik arra, hogy a Rendezési Tervnek megfelelő hasznosítás a területen elindulhasson.
Az értékesítésre létrejött adásvételi szerződés 9. pontja alapján Kőszeg Város Önkormányzata kezdeményezi a Helyi Építési Szabályzat módosítását.
A HÉSZ egyedi előírása szerint az övezetben 900 m2 teleknagyságig egy épületben legfeljebb 2 lakás, míg 900-1800 m2 teleknagyság között legfeljebb 2 épületben, legfeljebb összesen 3 lakás, épületenként legfeljebb 2 lakással építhető.
A HÉSZ ezen előírása az elmúlt időszak tapasztalatai szerint az építési telkek olyan mértékű túlépítését eredményezi, amely tendenciát szeretnénk megszüntetni.
Ezirányú törekvéseinket Kőszeg Város teljes területén szeretnénk hosszabb távon érvényesíteni, azonban a HÉSZ ilyen irányú módosítása kártalanítási problémákat vethet fel, ennek megfelelően a város teljes területére vonatkozó módosítás előtt szükséges további jogi egyeztetések lefolytatása.
A tervezett módosítás lényege, hogy a mellékelt szabályozási terven szereplő teljes területen korlátoznánk a telkekre építhető épületek és lakások számát oly módon, hogy egy telekre telkenként egy épület építhető, s az épületben legfeljebb kettő lakás alakítható ki.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 30.§ (1) bekezdése szerint:
„Ha az ingatlan rendeltetését, használati módját a helyi építési szabályzat másként állapítja meg (övezeti előírások változása) vagy korlátozza (telekalakítási vagy építési tilalom), és ebből a tulajdonosnak, haszonélvezőnek kára származik, a
tulajdonost, haszonélvezőt kártalanítás illeti meg.”
Mivel a módosítással érintett területen nem csak az adásvételi szerződésben szereplő telkek találhatók, szükséges megvizsgálni, hogy az Étv. szerint a módosítás esetén az Önkormányzatnak áll-e fent kártalanítási kötelezettsége.
Az adásvételi szerződés aláírásával a Vevők elfogadták az érintett telkekkel kapcsolatos módosítási szándékunkat, így a területen található többi telek tulajdonosainak kártalanítási jogát kell csak vizsgálni.
Az Étv. 30.§ (3) bekezdése szerint:
„Ha az ingatlanhoz fűződő korábbi, a 13. § (1) bekezdése szerinti építési jogok keletkezésétől számított 7 éven belül kerül sor e jogok megváltoztatására vagy megszüntetésére a helyi építési szabályzat módosításával, a tulajdonosnak -kérelmére - a (2) bekezdés szerinti kártalanítás jár. A 7 év eltelte után csak a használat gyakorlásába való beavatkozásért és csak akkor jár kártalanítás, ha a változtatás a korábbi használatot megnehezíti vagy ellehetetleníti. A hét év a korábban hatályba léptetett helyi építési szabályzat, szabályozási terv esetében 2000. március 1-jétől számítandó.”
A területre érvényes szabályozási terv már a 2014. októberében elfogadott állapotában is tartalmazta a terület kertvárosias lakó övezeti kijelölését.
Mivel az érintett terület jelen állapotában mezőgazdasági művelés alatt áll, megállapítható, hogy a tulajdonosok az eltelt 9 év alatt nem tanúsítottak olyan jellegű magatartást, amely a terület lakóterületként való hasznosítására utalna, ezért az Étv. szerint a módosítás következtében kártalanítási kötelezettség nem áll fenn.

Az Állami Főépítésszel történt egyeztetés szerint a szeptemberi testületi ülésen elfogadott HÉSZ módosítás tervezetét és a jelen előterjesztés alapján készülő módosítás tervezetét egy eljárásban javasolt lebonyolítani, azonban a jelen módosításról külön Képviselő-testületi döntés szükséges.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7.§-a szerint a településterv módosítása megalapozó vizsgálat alapján készül, és településtervet alátámasztó javaslat készíti elő, melyek tartalmát – az Korm. rendeletben meghatározottak figyelembevételével – a település főépítésze, vagy a főépítész egyetértésével a településtervező határozza meg a képviselő-testületnek címzett feljegyzésben. A feljegyzést a képviselő-testületnek jóvá kell hagynia.
A Korm. rendelet 59. § (2) bekezdése szerint:
„A településterv, kézikönyv és településképi rendelet készítését és módosítását az önkormányzat képviselő-testületének
a) a készítés vagy módosítás tényét,
b) új beépítésre szánt terület kijelölése esetén az Étv.-ben foglalt követelményeknek való megfelelést,
c) amennyiben indokolt, a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítást és
d) a 7. § (7) bekezdése szerinti feljegyzés elfogadását együttesen tartalmazó döntése alapozza meg.”
A Korm.rendelet 7.§ (7) bekezdés szerinti főépítészi feljegyzést a határozati javaslat melléklete tartalmazza.
A HÉSZ a kertvárosias lakó területen lévő telkek lakásszám csökkentését célzó módosítás az Állami Főépítésszel történt egyezetések alapján a Korm. rendelet 68. § (1) bekezdés szerinti egyszerűsített eljárásban történhet.
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.
Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A Bizottság a határozati javaslatot egyhangúlag javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.

Kőszeg, 2023. november 23.

A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze







HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) módosításához szükséges - megalapozó vizsgálat és az alátámasztó javaslat tartalmát meghatározó - főépítészi feljegyzést a melléklet szerinti tartalommal elfogadja.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a HÉSZ 1. pont szerinti módosítása vonatkozásában Kőszeg város településfejlesztési tervét változatlan tartalommal alkalmazza.
3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021 (VII.15.) Korm.rendelet 68. § (1) bekezdésnek megfelelő egyszerűsített eljárás során készíttesse el a HÉSZ módosítását az 1. pont alapján a Kőszegfalva területén, a 87-es számú főúttól keletre lévő, Lke-A1/1 kertvárosias lakó övezetbe tartozó tömbök vonatkozásában és a kidolgozott normaszöveget elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 1-2. pont tekintetében azonnal
3. pont tekintetében 2024. március 31.


(A főépítészi feljegyzést lsd. a letölthető formátumban.)