Jegyzőkönyv: 2023. Szeptember 21., Csütörtök, 19:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Támogatási kérelem benyújtása kerékpáros pumpapálya létesítésére.
2. - Zárt ülés keretében: A "Város Bora" cím 2023. évi odaítélése.
3. - Egy mappában a 2023. szeptember 21-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
K/684-11/2023. szám.


J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2023. szeptember 21-én, a Városháza tanácskozó termében 19 órai kezdettel megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, Terplán Zoltán alpolgármester,
Csiki István, Fekete-Pataki Edit, Gelencsér Attila, Kiss Zoltán Miksa, Sas Norbert és Takácsné Varga Ágnes és Velkyné Ball Andrea képviselő (9 fő).

Távolmaradását előzetesen bejelentette:
Harkai Norbert, Kiss Péter, Rába Kálmán, képviselő (3 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor jegyző,
Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető, dr. Dömötör Ramóna mb. igazgatási osztályvezető, Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető, Fekete Balázs fejlesztési irodavezető, Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, Révész József a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója, valamint Katona Szilveszter a Kőszegi Kerékpáros Egyesület képviseletében.

Básthy Béla polgármester köszönti a képviselő-testületi tagjait, a hivatal osztályvezetőit, a megjelent intézményvezetőket. Megállapítja, hogy a képviselő-testület ülése a megjelent 9 fővel határozatképes.
A mára tervezett, eredetileg csak a Város Bora megválasztására összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés elé „betolakodott” egy közlekedési tárgyú sürgős előterjesztés, amelynek a megtárgyalását kéri a képviselő-testülettől. Ez a kerékpáros pumpapálya létrehozására vonatkozó támogatási kérelem jóváhagyása.

Ezután a polgármester szavazásra bocsátja a meghívón szereplő napirendet, amit a képviselők 9 igen szavazattal fogadnak el.

N A P I R E N D:

1. Támogatási kérelem benyújtása kerékpáros pumpapálya létesítésére.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.

Zárt ülés keretében:

1. A „Város Bora” cím 2023. évi odaítélése.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

Kerékpáros pumpapálya létesítésére vonatkozó támogatási kérelem tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.
A napirend tárgyalásánál Katona Szilveszter, a Kőszegi Kerékpáros Egyesület képviselője tanácskozási joggal van jelen.

Básthy Béla szóbeli kiegészítésében elsőként megköszöni mindhárom bizottságnak, hogy a héten tartott bizottsági üléseken megtárgyalták rendkívüli előterjesztésként ezt a lehetőséget.
Köszönti Katona Szilvesztert, akivel már korábban többször tárgyaltak arról, hogy igény lenne Kőszegen egy kerékpáros pumpapálya létesítésére, melyhez most támogatás igényelhető az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárságtól.
Ennek a lehetőségnek a jóváhagyásáról szól az előterjesztés.
Az eldöntendő kérdés kettős: egyrészt az, hogy szeretnénk-e egy hozzávetőlegesen 150-160 méter nyomvonalhosszúságú ilyen pályát építeni mintegy 48 millió Ft kivitelezési összegért, 75%-os támogatás ellenében, 25%-os önrésszel (12 millió Ft), másrészt a képviselő-testület támogatja-e azt a helyszínt, amit hosszas előkészítés során végül is javasolnak.
Ez pedig a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont környezetében kialakított játszótér mellett lenne. A pálya pontos elhelyezését tartalmazó rajzot közreadja a képviselők számára. A Bersek József utca és a park melletti területen lévő 3 szalonnasütő közül egy áldozatául esne a pálya építésének. Már két olyan céggel is tárgyaltak, amelyek ilyen kerékpáros pálya építésében jártasak.
A terület rendezési terv szerinti besorolása (különleges vegyes) az elképzelésnek megfelelő.
Ha megvalósulna ebben a formában az elképzelés, akkor ez egy multipálya lenne, ami azt jelenti, hogy a 3 éves gyerekek futóbiciklivel is használhatják, a kamaszok is versenyezhetnek rajta, továbbá olyan élménytípusú pálya lehetne, amin akár versenyeket is le lehetne bonyolítani.
Révész Máriusszal az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság államtitkárával és Katona Szilveszter közreműködésével már korábban kerestek erre lehetőséget, hiszen a kerékpáros egyesület érdeklődéssel fogad és támogat minden, a térséget érintő kerékpáros fejlesztést, rendezvényt.
Ausztriában már vannak kialakított erdei hegyi kerékpáros utak a nagyközönség számára. Ezeket államtitkár úr már maga is kipróbálta és kérte a nemzeti park és az erdészet vezetőit, hogy sikerüljön megegyezni idehaza is a jogszerű kerékpározás megteremtésében (mert a jelenlegi szabályok ezt hivatalosan tiltják mindenki számára).
Ilyen pumpapálya létrehozását célzó támogatásra egyébként az államtitkárság részéről korábban is volt lehetőség 50%-os önrésszel. Erre felhívták Kőszeg figyelmét is, sőt, nehezteltek is, amiért mi nem adunk be pályázatot. De ő tájékoztatta államtitkár urat, hogy az önkormányzatnak sajnos nincsen erre 24 millió Ft-ja. Végül – mivel államtitkár úr nagyon szeretné, hogy a kőszegi kerékpárosoknak is legyen ilyen pályára lehetőségük – az egyeztetések során eljutottak oda, hogy megnyílt a lehetőség a 75%-25% arányú támogatásra.

Katona Szilveszter szerint a helyszín tekintetében korábban több verzió is felmerült. Az alapkoncepció eredetileg az volt, mely szerint valamelyik iskola közelében kellene elhelyezni, hogy frekventált helyen legyen. Igazából a legideálisabb hely a Balog iskola előtti terület lett volna, mivel közel lenne az új mentőállomás is, de az már kiesett, mert ott került kialakításra az Európa Park.
Az Alpannóniás terület mellett az szól, hogy sokan járnak a hegyre bicajozni, így ez a régió az, ahonnan elindulnak és visszaérkeznek, azaz akár kezdésnek, akár levezetésnek is jó lenne.
Nem tudja, hogy kinek, milyen információja van arról, hogy mi is az a pumpapálya. Ennek a vonalvezetése az előterjesztésben látható. A lényeg az, hogy tekerés nélkül teljesíthető a pálya, csupán a testsúly kormányra való helyezésével, minden hullámot kihasználva lehet rajta haladni. A versenyeken van egy látványosabb, ügyességi futam is.
Nemcsak a fiatalokat, az időseket is vonzza ez a pálya. Az egri pálya avatásán államtitkár úr is ott volt, ki is lehetett próbálni, tényleg van benne fantázia, jó dolog, mert az egész testet átmozgatja, élménygazdag bicajozást jelent. Rohoncon is van egy ilyen pálya, annak az avatóját egy kis versennyel kötötték össze.

Básthy Béla kérdezi: a versenyeken szabad-e tekerni?

Katona Szilveszter szerint nem igazán, csak pumpálással lehet haladni. Viszont ezzel olyan technikát lehet elsajátítani – főleg ha kisebb korban kezdik – ami később nagyon jól hasznosítható mind a mountain bike, mind a hegyi kerékpározásban.

Terplán Zoltán érdeklődik: vannak ilyen versenyek már Magyarországon?
Takácsné Varga Ágnes kérdezi. ez a pálya méret alkalmas lesz versenyek lebonyolítására?

Katona Szilveszter szerint igen, magyar bajnoki futamot is szerveznek. Versenyekre is alkalmas lenne ez a pálya.

Fekete-Pataki Edit kérdezi még: a zaj tekintetében mi várható? Gyakoriak a sérülések?
Katona Szilveszter elmondja, hogy egyáltalán nem hangos a pálya használata, bármelyik játszótér hanghatása nagyobb lehet. Sérülések vannak, ő is már látott ilyent, de a sportolók utána folytatták a bicajozást.

Végül, mivel további észrevétel nem hangzik el, a polgármester lezárja a vitát. A támogatási kérelmet a holnapi napon kell juttatni az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárságára.

Szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 9 igen szavazattal jóváhagynak.


157/2023. (IX. 21.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli kerékpáros pumpapálya létrehozását célzó támogatási kérelem benyújtását a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkárságára és felhatalmazza a polgármestert a támogatási kérelem aláírására.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a támogatás elnyerése esetén a fejlesztéshez szükséges 25%-os önerőt az Önkormányzat 2024. évi költségvetésében biztosítja.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


Végül Básthy Béla polgármester 19.20 órakor bezárja a mai rendkívüli képviselő-testület nyilvános részét, majd a képviselők zárt ülés keretében megválasztják Kőszeg Város Borát.


Kelt, mint az első oldalon.





Dr. Zalán Gábor Básthy Béla
jegyző polgármester

(A jegyzőkönyvet lsd. a letölthető formátumban.)