2023. Szeptember 21., Csütörtök, 19:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Támogatási kérelem benyújtása kerékpáros pumpapálya létesítésére.
2. - Zárt ülés keretében: A "Város Bora" cím 2023. évi odaítélése.
3. - Egy mappában a 2023. szeptember 21-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
1. napirendi pont:
Támogatási kérelem benyújtása kerékpáros pumpapálya létesítésére.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata kőszegi kerékpárosokkal folytatott egyeztetései során, többször felmerült az igény egy kerékpáros pumpapálya létesítésére, melyhez támogatás igényelhető az Aktív Magyarországért felelős államtitkárságtól. A támogatás intenzitása általában 50%, de különösen indokolt esetben 75%-os támogatás is nyújtható. A támogatóval folytatott egyeztetések alapján Kőszeg esélyes lehet a magasabb támogatás elnyerésére.
Egy terepkerékpáros pálya építésének szándéka már az első alpannonia pályázat tervezése idején, 2007-ben megfogalmazódott, de a projekt költségvetési korlátja akkor nem tette lehetővé megépítését a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont környezetében kialakított játszótér mellett.
A pumpapálya egy olyan folytatólagos körpálya, melyet kanyarok és hullámok alkotnak. Formájának köszönhetően élvezetes, ugyanakkor biztonságos kikapcsolódási lehetőség. Az aszfalt pumpapályák bármilyen kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel használhatók.
A pumpapálya egyre növekvő népszerűsége annak is köszönhető, hogy egyaránt nyújt sportélményt amatőröknek és profiknak, fiataloknak és idősebbeknek. Ha használója megfelelően “pumpál” akkor tekerés nélkül képes körbe-körbe haladni a nyomvonalon. A pályán való manőverezés fejleszti a kerékpáros erőnlétét és egyensúlyérzékét, a pumpálás szinte az egész testet igénybe veszi. A sportlehetőségen túl a pumpapálya használata segíti a biztonságos közlekedéshez szükséges kerékpárostechnikák elsajátítását is.
A pálya területigénye 800 – 1000 m2, kialakításának lehetséges helyszíneit alaposan körbejártuk, és az alpannonia park északi, Bersek József utca melletti szakaszát találtuk a legalkalmasabb helyszínnek. Az előzetesen bekért indikatív árajánlat alapján egy hozzávetőlegesen 150-160 méter nyomvonalhosszúságú pálya kivitelezésének költsége 48 millió forint, melynek 75%-át az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság támogatása finanszírozza, 25%-a, (12 millió forint) önkormányzati önrész.
A támogatáshoz szükséges önrészt Kőszeg Város Önkormányzata 2024. évi költségvetése terhére javaslom biztosítani.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a fent felvázolt fejlesztést és az erre vonatkozó támogatási igény benyújtását, valamint az önerő biztosításának szándékát támogatni szíveskedjen!


Kőszeg, 2023. szeptember 19.


Básthy Béla s.k.
polgármester

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli pumpapálya létrehozását célzó támogatási kérelem benyújtását a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkárságára és felhatalmazza a polgármestert a támogatási kérelem aláírására.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a támogatás elnyerése esetén a fejlesztéshez szükséges 25%-os önerőt az Önkormányzat 2024. évi költségvetésében biztosítja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal