2012. December 13., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános és együttes ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Báró Miske Kálmán Múzeum alapítása.
2. - Báró Miske Kálmán Múzeum igazgatói pályázati kiírás jóváhagyása.
3. - Alapító okiratok módosítása.
4.a - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozása.
4.b - Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A számlavezetésre és hitelfelvételre vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.
6. - A „Kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása” projekt kiegészítő munkák II. tárgyában ajánlati felhívás jóváhagyása.
7. - Egy mappában a 2012. december 13-i rendkívüli és együttes ülés anyagai.
1. napirendi pont:
Báró Miske Kálmán Múzeum alapítása.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az Országgyűlés elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosítását, melynek értelmében a jelenleg állami fenntartású megyei múzeumi szervezetek 2013. január 1-jével megszűnnek, tagintézményeik a területileg illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek. A megyei múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények fenntartásáról szóló 1311/2012. (VIII.23.) kormányhatározat alapján az átadás-átvétel adminisztratív felelőse a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve a megyei múzeumi szervezeteket jelenleg fenntartó megyei intézményfenntartó központok, de a szakmai szempontok érvényesítése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányító szerepet tölt be.
A Megyei Intézményfenntartó Központtal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott egyeztetések nyomán az alábbi javaslattal élünk a Képviselő-testület felé a Báró Miske Kálmán Múzeum települési önkormányzati fenntartásba vételével kapcsolatosan:
A város a továbbiakban a minisztériumi és a megyei egyeztetések után un. területi múzeumként kívánja tovább működtetni az intézményt. Ez jelenleg öt helyen, különböző funkciókkal működik (amennyiben működik). Az elképzeléseink szerint egységes intézményt kellene létrehozni, mivel a vezetői képesítési előírások miatt speciális követelmények vonatkoznak az intézményvezetőre. Az egységes intézmény az Alapító Bizottság (1932) vezetőjének báró Miske Kálmánnak nevét viselné, amelynek öt tagintézménye lenne. Mindez az alapító okirat tervezetében megtekinthető.
A múzeumi intézmények átadás-átvételéről a mellékelt megállapodás tartalmazza a gyakorlati kérdéseket és ezek között kikötöttük például a IV. fejezetben vastag betűkkel kiemelt feltételeket. Ezek közül a IV. 1. esetében kikötöttük, hogy a múzeális intézmény tartozásait (pl. közüzemi díjak, egyéb követelések) az átadó konszolidálja, biztosítsa a feladatellátás feltételeit, az állagmegóvás feltételeit (pl. a Tábornokház parkettájának rendbetételét). A IV. 2. pontban kikötöttük, hogy a Kőszegen feltárt régészeti gyűjteményt visszaadják. Rögzítettük külön mellékletben a kőszegi múzeumból más múzeumok számára kölcsönbe, letétbe adott tárgyak jegyzékét, és mindezek tulajdonjogának fenntartását.
A jelenlegi létszámból (lsd. 6. számú melléklet) 7 főt kívánnánk átvenni és ezt követően 4 további fő alkalmazásával biztosítanánk a területi múzeumi besorolásnak megfelelő követelményeket (pl. régész, restaurátor, stb.) alkalmazása.
Kikötöttük a nyilvántartások pontos átadását is, mivel sem a múzeális tárgyak, sem pedig a technikai eszközök tekintetébe elvégzett felmérések szerint az átadó által rendelkezésünkre bocsátott adatok nem egyeznek meg a valósággal.
A pénzügyi osztályunk által végzett előzetese számítások szerint a bevételek és kiadások a fentiekkel számolva egyenleget mutatnának. Természetesen törekedni kell arra a jövőben, hogy folyamatos nyitvatartással, tematikus kiállításokkal, jobb marketing munkával a bevételeink növekedhessenek.
A törvény szerint s megállapodást 2012. december 12 napjáig alá kell írni. Kérem ezért a T. Képviselő-testületet, hogy az előterjesztéshez mellékelt tekintélyes mennyiségű melléklet áttanulmányozása után azt elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2012. december 13.
A polgármester nevében:
Dr. Tóth László s. k.
jegyző



I. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közte és a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ (Szombathely, Berzsenyi tér 1) között a kőszegi múzeális intézmények átvételéről – az 1997. évi CXL. tv., a módosításáról kiadott 2012. évi CLII. tv. alapján létrejött megállapodást az általa meghatározott feltételekkel jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2012. december 15., illetve az átvételre 2012. december 31.




II. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Báró Miske Kálmán Múzeum alapító okiratát elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2013. január 1.

(A megállapodás szövegét és mellékleteit lsd. a letölthető formátumban.)