Projektösszefoglaló

Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban

Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program - ATHU064 – VELOREGIO

Letöltések
A projekt alapadatai:
A projekt tervezett futamideje: 36 hónap (2018.01.01-2020.12.31.)
Projektpartnerek:
LP1: Regions Entwicklungs- und Management Oststeiermark GmbH
PP2: Tourismusverband Region Oberwart
PP3: Wiener Alpen in Niederösterreich Tourismus GmbH
PP4: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
PP5: Kőszeg Város Önkormányzata
PP6: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Összköltségvetés: € 1 185 840,00
Ebből ERFA: € 1 007 964,00

Kőszeg Város Önkormányzata: € 149 410,00
Ebből ERFA: € 126 998,50

Turisztikai tanulmányok 3 nyaralási motívumot azonosítottak, amelyek jelentősége erősen növekszik: kulturális emlékek felkeresése, az autentikus természet átélése és az aktív testmozgás. Nem véletlen, hogy a kerékpáros turizmus a legerősebben növekvő szegmens a turizmusban, hiszen egyedi módon kapcsolja össze a vágyott sporttevékenységet a régió kulturális és természeti örökségének felfedezésével. Neves szakértők szerint Ausztriai és Magyarország határtérsége, a hegységek és alföldek közti topográfiai sokszínűsége, illetve tájképi és kulturális gazdagsága okán ideális tulajdonságokat hordoz, ahhoz hogy európai top kerékpáros régióvá válhasson.

A Veloregio célja, e potenciál határon átnyúló feltárása azért, hogy természeti és kulturális örökséget a kerékpáros turizmussal kombinálva további vendégéjszakákat generáljon. Első lépésként a partnerek határon átnyúló kerékpáros útvonalak kötelező minőségi kritériumait és az útvonalak mentén található természeti és kulturális örökség védelméhez kapcsolódó irányelveket határoznak meg. Erre építve a határon átnyúló top útvonalakhoz kapcsolódóan masterplan készül, hogy az adott standardokat lépésről lépésre megvalósítsák és egységes minőségi színvonalat biztosítsanak valamennyi kerékpáros turistának. Kerékpáros barát hoteleket és turisztikai szolgáltatókat hívunk meg határon átnyúló kínálati csomagok fejlesztésére, amelyek mountainbike-osok, túrakerékpárosok és országúti kerékpárosok számára készülnek. Ezek a túrák a régió védett természeti területeit és kulturális emlékeit kapcsolják össze egymással és mutatják be magas színvonalon a kerékpáros turistáknak. Tartós, bilaterális együttműködési struktúrák biztosítják a határon átnyúló közös munka projektzárás utáni magas színvonalát.

Kőszeg Város Önkormányzata projektrészeként a projektidőszakban tervezett tevékenységek többek között a következők: Mountainbike szakaszok felmérése az Írottkő Natúrpark területén Masterplan készítése; bilaterális Mountainbike-kínálatok kifejlesztéséhez kapcsolódó workshopok; Mountainbike szakaszok kitáblázása az Írottkő Natúrpark területén; kerékpáros pihenőhelyek (3 db), valamint (400 m hosszú) hiánypótló kerékpározható útszakasz (Abért-tó) létesítéséhez kapcsolódó tervezési és építési/ kivitelezési tevékenységek.