Beszámoló a projekt előrehaladásáról

Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése

TOP-3.1.1-15-VS1-2016-00001

2017.06.01-től 2017.12.01-ig

Elkészült a Kerékpárforgalmi Hálózati Terv, mely Kőszeg város déli részét vizsgálja a kerékpáros közlekedés helyzete alapján, valamint bemutatja a kerékpározás szempontjából felmerülő problémákat (infrastruktúra, gépjárműforgalom nagysága, kerékpár tárolási lehetőségek, sebesség viszonyok, átvezetések hiánya) és ezekre reagálva megoldási javaslatokat, fejlesztési elképzeléseket fogalmaz meg ütemezetten, annak érdekében, hogy a jövőben a kerékpáros forgalom növekedhessen, a kerékpárosok biztonságosan és kényelmesen közlekedhessenek.
2017. november 22-én került lefolytatásra a tervzsűri eljárás, ahol bemutatásra került a dokumentum. A szakmai bíráló bizottság elfogadó nyilatkozatát megküldte, amely tartalmazza az anyaggal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat. Ezek figyelembevételével a KHT módosítása megtörtént.
A megvalósítás helyszínek egy részén idegen terület érintettség áll fenn. Megkezdődött az ingatlanok tulajdonosainak tájékoztatása, az adásvételi szerződések megkötése.
Kiválasztásra kerültek a tervezők, akik a műszaki előkészítésben vállalnak szerepet. Az engedélyezési eljárás 2017. november 23-án elindításra került minden építési projektelem estében. A projektmenedzsment felállításával elkezdődött a projekt megvalósítása. A kötelezően megvalósítandó nyilvánossági tevékenység megvalósítása keretében elkészült 1 db „B” típusú projekt tábla, 1 db „C” típusú tábla, kiküldésre került a sajtóközlemény a projekt indításáról, összegyűjtésre kerültek a sajtómegjelenések és létrehozásra került az Önkormányzat működő honlapján a projekthez kapcsolódó aloldal.

2017.12.02-től 2018.05.31-ig

Az adott időszakban sor került a projektben érintett ingatlanok tulajdonviszonyainak rendezésére, az ingatlanvásárlások lebonyolítására, valamint a kommunikációs terv és a kerékpáros szemléletformáló kampány tervezett tartalmának elkészítésére.
Elkészültek az engedélyes és kiviteli tervek és a Közúti Biztonsági Audit jelentés.
A közbeszerzési szabályossági tanúsítvány a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeletért Felelős Helyettes Államtitkárság Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya által kiadásra került. Ezzel párhuzamosan a tervdokumentáció az UNIVERSITAS Arrabona Kft. által 2018. május 28-án készített Közúti Biztonsági Audit jelentésben foglaltak, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium észrevételei alapján átdolgozásra került.

2018.06.01-től 2018.12.15-ig

Az adott időszakban sor került a közbeszerzés lefolytatására az alábbi projektelemeket illetően: Pogányi út, Gábor Áron utca, Forintos Mátyás utca és Rákóczi Ferenc utca.
Elkészültek az engedélyes és kiviteli tervek a Kiss János utca projektelemet illetően.
Sor került a tulajdonviszonyok rendezésére.
Az adott időszakban sor került a projektmenedzsment tevékenység és a kötelezően előírt nyilvánosságra vonatkozó feladatok arányos elvégzésére.

2018.12.16-tól 2019.05.31-ig

2019. január 11-én sor került a munkaterület átadására, az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésére. A kivitelezési munkálatok készültségi szintje 2019. május 31-én meghaladta az 25%-ot. Elkészült a Fenntartható Városi Mobilitási Terv. Az adott időszakban sor került a projektmenedzsment tevékenység és a kötelezően előírt nyilvánosságra vonatkozó feladatok arányos elvégzésére.

2019.06.01-től 2019.07.31-ig

A kivitelezési munkálatok II. szakaszának megvalósítása folyamatos műszaki ellenőri tevékenység mellett megtörtént. A kivitelezés 2019. július 31-én meghaladta az 50%-os készültségi szintet a Pogányi úton és Forintos Mátyás utcában. A kivitelezési munkák megkezdődtek a Gábor Áron utcában. Az adott időszakban sor került a projektmenedzsment tevékenység és a kötelezően előírt nyilvánosságra vonatkozó feladatok arányos elvégzésére.

2019. 08. 01-től 2019. 09.30-ig

A kivitelezési munkálatok III. szakaszának (készültségi szint: 75%) megvalósítása folyamatos műszaki ellenőri tevékenység mellett megtörtént. A kivitelezés 2019. szeptember 30-án elérte a 75%-os készültségi szintet az alábbi projektelemeket illetően: Pogányi út, Gábor Áron utca, Forintos Mátyás utca és Rákóczi Ferenc utca. Az adott időszakban sor került a projektmenedzsment tevékenység és a kötelezően előírt nyilvánosságra vonatkozó feladatok arányos elvégzésére. A beszámolóhoz csatolásra került valamennyi, a 6. mérföldkő teljesítését igazoló dokumentum, a Felhívás előírásainak megfelelően.

2019.10.01-től 2019.10.31-ig

A kivitelezési munkálatok IV. szakaszának (készültségi szint: 100%) megvalósítása folyamatos műszaki ellenőri tevékenység mellett megtörtént. A kivitelezés 2019. október 31 -én elérte a 100%-os készültségi szintet az alábbi projektelemeket illetően: Pogányi út, Gábor Áron utca, Forintos Mátyás utca és Rákóczi Ferenc utca. A felsorolt utcák esetében a befejező munkálatok elkészültek, megtörtént a munkaterületek helyreállítása. Az adott időszakban sor került a projektmenedzsment tevékenység és a kötelezően előírt nyilvánosságra vonatkozó feladatok arányos elvégzésére.

2019.11.01-től 2019.12.31-ig

Az adott időszakban sor került a közbeszerzés lefolytatására az alábbi projektelemet illetően: Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése – Kiss János utca. A közbeszerzés eredményességét igazoló Záró Tanúsítvány 2019 októberében került kiállításra, a Vállalkozási Szerződés megkötése 2019. december 13-án megtörtént.

2020.01.01. – 2020.06.30.

A Kiss János utca felújításának kivitelezési munkálatai a 2020 januárjában lezajlott munkaterület átadás-átvételi eljárást követően kezdődtek meg, az építési napló megnyitásra került. A kivitelezés I. szakaszának megvalósítása folyamatos műszaki ellenőri tevékenység mellett megtörtént, a 25%-os készültségi szintet 2020. június 2-án érték el a munkálatok. Az I. időszakban érintett projektelemek: útépítés előkészítő, alépítményi és földmunkái (tükörkészítés tömörítéssel); aszfalt, beton és térkő burkolatú út és járdaburkolat bontása szegélyekkel, alapréteggel; forgalomszabályozás; ideiglenes forgalomkorlátozási terv készítése, engedélyeztetése. Csapadékvíz-elvezetés, közműépítés: műtárgyépítés- és bontás (víznyelő aknák visszabontása), csőfektetés. Az 50%-os készültséget 2020. június 30-án érte el a kivitelezés szintje. Adott időszakban lezajlott többek között a 30 cm vastag MIX alapréteg, térkőburkolat fektetése, bazalt nagy kockakő szegély építése, valamint új csatornabekötések készítése vízzáró kivitelben.

2020.07.01. – 2020.08.31.

A Kiss János utca kivitelezési munkálatai 2020. július 21-én érték el a 75%-os készültségi szintet. Adott időszakban érintett projektelemek: útépítés: térkő-burkolatok fektetése, előre gyártott beton szegélyelem fektetése fugázással; műtárgyépítés: víznyelőaknák készítése, tisztítóaknák feltárása, magasítása. Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztéséhez kapcsolódóan a kerékpáros szemléletformáló tevékenység lezajlott a szerződés szerinti utolsó időszak rész-feladatainak megvalósításával. A rajzpályázat nyertes rajzaiból tájékoztató táblák készültek KRESZ oktatással, lakossági fórummal; Bringabarát pontok létesültek: az együttműködésre nyitott kőszegi üzleteket alap kerékpáros készlettel szerelték fel. Sor került Bringareggelire - a kora reggeli órákban reggelit biztosítottak a munkába induló kerékpárosoknak -, és Szemléletformáló előadások megtartására is. A kerékpáros szemléletformáló kampány lezárásaként megrendezésre került a Gyárfütty Kupa kerékpárverseny, vetélkedővel, bringaexpoval és bolhapiaccal színesítve. A kampányban megvalósuló programelemek a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedéseket betartva valósultak meg.

2020.07.22. – 2020.09.14.

A Kiss János utca projektelemre vonatkozóan a kivitelezési munkálatok IV. szakaszának megvalósítása folyamatos műszaki ellenőri tevékenység mellett megtörtént. A kivitelezés 2020. szeptember 14-én elérte a 100%-os készültségi szintet. A kivitelezési munkálatok befejezése mellett sor került a projektmenedzsment tevékenység és a kötelezően előírt nyilvánosságra vonatkozó feladatok arányos elvégzésére.

2020.09.15. – 2020.12.31.

A Kiss János utca projektelemre vonatkozóan a nyilvános projektátadó ünnepség a járványhelyzet miatt szükséges óvintézkedéseket betartva megvalósult. A forgalomba helyezési engedélyezési eljárás lezajlott, a forgalomba helyezési engedély 2020. december 4-én véglegessé vált. Adott időszakban a műszaki ellenőri és projektmenedzsment feladatok időarányosan teljesültek.

2021.01.01. - 2021.01.29.

Az adott időszakban befejeződtek a projektmenedzsment tevékenység feladatai. A záráshoz kapcsolódó nyilvánossági feladatok megvalósultak. A projekt záró elszámolási csomag összeállításra került.