Sajtóközlemény

TOP-3.1.1-15-VS1-2016-00001 „KŐSZEG DÉLI VÁROSRÉSZÉNEK KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE” CÍMŰ PROJEKT ZÁRÁSA

Kőszeg Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be TOP-3.1.1-15-VS1-2016-00001 azonosító számmal, a „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” című pályázati felhívásra. A Támogató döntése alapján az Önkormányzat 326 626 793,- Ft, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A déli városrész fejlesztése egy komplex, Kőszeget és térségét érintő közlekedésfejlesztési terv része volt.

A projekt célja a településrész közlekedési úthálózatának kerékpáros-baráttá alakítása kerékpárforgalmi létesítmények kijelölésével, építésével, valamint utak felújításával, tehermentesítésével és biztonságossá tételével. A tevékenységek a Pogányi utat, a Gábor Áron, a Forintos Mátyás és a Rákóczi Ferenc utcát érintették.

A fejlesztés fő eleme a Pogányi út hiányzó szakaszának kiépítése volt, a kapcsolódó csapadékvíz elvezető rendszer megvalósításával együtt. A beruházás eredményeképpen a Gábor Áron utca és Pogányi út között új, burkolati jellel elválasztott közös, kétirányú gyalog- és kerékpárforgalmi létesítmény létesült. A kiépült útszakasz tehermentesítő funkciót lát el a Rákóczi és Rohonci utcák forgalomcsillapítása érdekében.

A beruházás II. ütemében a Rákóczi utca déli oldalán a Forintos Mátyás és Szent Lénárd utcák közötti szakaszon a járda átépítése történt meg oly módon, hogy ott a kétirányú kerékpáros forgalom és gyalogos forgalom biztonságosan elvezethető lett a tervezett új gyalogos és kerékpáros átkelőhelyig. Az átépítéssel érintett szakaszon lévő autóbusz megállóhely áthelyezésre került, illetve a meglévő gyalogos átkelőhely megszűnt.

A beruházás III. ütemében a Forintos Mátyás utca teljes keresztmetszetű felújítása történt meg vegyes használatú útként, lakó-pihenő övezetként kijelölve. A fejlesztést követően a gépjármű közlekedés egyirányú lett a Gábor Áron utca irányába, a kerékpáros forgalom kétirányú. A Rákóczi utca felől forgalomlassító sziget készült.

A beruházás IV. ütemében történt meg a Gábor Áron utca kiépítése, új burkolat készítése, teljes pályaszerkezet cserével, csapadékvíz elvezetés megoldásával, a kerékpáros forgalom biztosításával.

Az 1337/2016. (VII. 4.) Korm. határozatban szereplő projektelem keretében sor került a Kiss János utca felújítására és csapadékvíz elvezetési rendszerének korszerűsítésére is. A Kiss János utca vegyes használatú útként működik, zsákutcaként kialakítva. Az utcába kizárólag célforgalommal lehet behajtani, az átközlekedést megtiltva.

A projekt megvalósításával az Önkormányzat a kerékpáros közlekedési módot választók részarányának növekedését, a közlekedésbiztonság javulását várja el a gyalogosok, kerékpárosok, közösségi-közlekedés használói és a személygépkocsi-forgalom tekintetében egyaránt.

A projekt megvalósításának időtartama: 2017.06.01-2021.01.29.

A projekt eredményei a https://koszeg.hu/hu/onkormanyzat/projektek/folder.php?id=231 weboldalon megtekinthetőek.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.