Sajtóközlemény

TOP-2.1.2-15-VS1-2016-00006 „KŐSZEGI VÁROSMAJOR KÖRNYEZETTUDATOS REHABILITÁCIÓJA” CÍMŰ PROJEKT ZÁRÁSA

Kőszeg Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be TOP-2.1.2-15-VS1-2016-00006 azonosító számmal, a „Zöld város kialakítása” című pályázati felhívásra. A Támogató döntése alapján az Önkormányzat 563 508 817,- Ft, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből 290.000.000,- Ft a támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás és 273 508 817,- Ft a 1337/2016. (VII. 4.) Korm. határozat alapján megítélt támogatás.

TOP - Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációja projektelem:

A beavatkozás célja volt új zöldfelületek létrehozásán és a meglévő zöldfelületek feljavításán túl a helyi piac megújítása, a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése, a parkoló-kapacitás bővítése, a rossz állapotú melléképületek bontása, ezáltal a környező területeken magán beruházások ösztönzése.

A projekt keretében megújult a városi piac területe, új kerékpártárolók és parkolóhelyek létesültek, a Fő tér felé új, kiemelt gyalogátkelőhely épült.

A Kossuth L. u. 5. alatti épület mentén új zöldfelület került kialakításra fákkal, bokrokkal és padokkal.

A zöldfelületi fejlesztés egyik fő elemeként, a Kossuth L. u. 1. mögötti önkormányzati területen egy új park kerül kialakításra, ahol egy sétány tárja fel természetvédelmi területen álló helyi védettségű óriásplatánt.

A beavatkozás eredményeként egy korszerű piacterület alakult ki, ahol fél-mobil árusító pultok és ernyős tetőfelület teszi komfortossá a vásárlást és árusítást. További árusító standok elhelyezésére is lehetőség nyílik a megnövelt gyalogos felületek teresedésén.

A projekt kiegészült soft tevékenységek megvalósításával is, melynek során a piac, a helyi termelők népszerűsítéséhez kapcsolódó marketing akciók megvalósítására, valamint a települési arculat promótálásához kapcsolódó rendezvények szervezésére került sor: helyi termék vásárok szervezése, platán park tanösvény szakmai anyagának összeállítása, közösségi virágültetés és főzőverseny szervezése.

KRAFT - Várkör projektelem:

A projekt keretében sor került a Várkör első ütemének (a déli - mintegy 150 méteres - szakasz, a Fő tértől a Kiss János utcai csomópontig beleértve a csomópontot is.) zöldfelület megújítására, új zöldfelületek kialakítására, az úttest, a parkolók, a járdák felújítására és a közvilágításnak az új kialakításhoz való illesztésére. A projektelem célja volt az átmenő forgalom csillapítása és a zöldfelületek növelése; a korábbi kaotikus parkolás szabályossá tétele a parkolószám megőrzésével; a gyalogos és jármű forgalmi területek, parkolók és zöldfelületek egyértelmű lehatárolása, megfelelő szélességű gyalogos közlekedő felületek biztosítása és a gyalogátkelők biztonságos és szabályos kialakítása; a meglevő növényállomány megőrzése, megújítása és gazdagítása.

A projekt megvalósításának időtartama: 2017.06.01-2021.02.28.

A projekt eredményei a https://koszeg.hu/hu/onkormanyzat/projektek/folder.php?id=232 weboldalon megtekinthetőek.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.