Projektösszefoglaló

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00568

Letöltések
„Zöld városka” - Közösségi tervezés alapon kialakított kis léptékű közterületi zöld-felületi beavatkozások

Kedvezményezett neve: Kőszeg Város Önkormányzata
Támogatási szerződés száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00568

Projekt címe: „Zöld városka” - Közösségi tervezés alapon kialakított kis léptékű közterületi zöld-felületi beavatkozások

Projekt időtartama: 2020.08.01 - 2021.07.30.
Támogatás összege: 35.000.000,- Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalma:
A „Zöld városka” projekt 5 db kőszegi közösségi használatú közterületet érint, ahol kisebb kivitelezési, felújítási, parképítési munkálatok valósulnak meg. Kőszeg Város Önkormányzata a lakosság és a civil szervezetek javaslatait figyelembe véve döntött a projekt által érintett 5 helyszínről:

1. Testvérvárosi park - 2995/3 hrsz. (Balog iskola előtti füves terület)
Kőszeg városának számos külkapcsolata van különböző európai városokkal, melyek közül öttel testvérvárosi megállapodás is köttetett. Ezen kapcsolatok fenntartásában, kialakításában oroszlán szerepet vállal a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, amely egyfajta „gazdája” lenne ennek a kialakítandó parknak, ugyanakkor a szomszédban található Béri Balog Ádám Általános Iskola és az Újvárosi Óvoda gyermekei számára is ismeretterjesztési célokra használható közösségi területté válik.

2. Dreiszker park - 1400 hrsz.
A Dreiszker Szanatórium előtti park ideális találkozási pontja a generációknak, így ebben a pihenőparkban idősek és fiatalok egyaránt megtalálják a számukra érdekes kikapcsolódási programot. Az intézet lakóinak látogatása során a rokonság, barátok a szabadban tudnak találkozni és közösségi tevékenységeket végezni; ezt szolgálják majd a padok, a kártya- és sakk-asztalok.

3. Hármaspad - 7512 hrsz. (Királyvölgy)
Olyan ikonikus találkozási, kiindulási pont, amit minden kőszegi ismer – innen lehet továbbmenni a Szulejmán kilátóhoz, az Óriás gesztenyefa emlékhelyhez és az Óház kilátóhoz is. A területen a helyi sajátosságokat is bemutató interaktív eszközök kerülnek kihelyezésre.

4. Tűzoltó kalandpark - 2581 hrsz. (Kórház u.)
A nagy múltra visszatekintő kőszegi önkéntes tűzoltóság számára az utánpótlás nevelése elsődleges szempontú. Az új tűzoltólaktanya szomszédságában kialakítandó „gyakorlópálya/ kalandpark” azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek, családosok nem csak szórakozhatnak, de olyan ügyességi feladatokat végezhetnek, amivel kedvet kaphatnak egy, a közösség számára kiemelkedően fontos szervezetbe való belépéshez.

5. Kiss János park - 3344/49 hrsz. (Kiss János szobor, lakótelep)
Kőszegen kiemelkedően fontosak a katonai hagyományok. Ennek lenne egyfajta reprezentációs területe a Kiss János lakótelepen, az altábornagy szobra körül kialakítandó park, mely egyúttal közvetlenül a legforgalmasabb kőszegi buszmegálló mellett helyezkedik el, így közösségi, találkozási pontként is funkcionálna.