Beszámoló a projekt előrehaladásáról

"Zöld városka” - Közösségi tervezés alapon kialakított kis léptékű közterületi zöld-felületi beavatkozások

Kőszeg Város Önkormányzata 2020 évben pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című pályázati felhívásra. A Támogató, a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 2020. október 05-én értesítette Kőszeg Város Önkormányzatát, hogy a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00568 azonosító számon regisztrált, „Zöld városka” - Közösségi tervezés alapon kialakított kis léptékű közterületi zöld-felületi beavatkozások című pályázatát 35.000.000, - Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesítette. A 2020. július 30-án zárult projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A „Zöld városka” projekt 5 db kőszegi közösségi használatú közterületet érintett, ahol kisebb kivitelezési, felújítási, parképítési munkálatok valósultak meg. Kőszeg Város Önkormányzata a lakosság és a civil szervezetek javaslatait figyelembe véve döntött a projekt által érintett 5 helyszínről:

1. Testvérvárosi park, a Balog iskola előtti füves területen
Kőszeg városának számos külkapcsolata van különböző európai városokkal, melyek közül öttel testvérvárosi megállapodás is köttetett. Ezen kapcsolatok fenntartásában, kialakításában oroszlánrészt vállal a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, amely egyfajta „gazdája” lesz ennek a parknak, ugyanakkor a szomszédban található Béri Balog Ádám Általános Iskola és az Újvárosi Óvoda gyermekei számára is ismeretterjesztési célokra használható közösségi területté válik.
A kivitelezés eredményeként létrejöttek térköves és kavicsos sétautak, valamint kialakításra került egy pergola, közepén egy egyedi gúlával, mely információt nyújt Kőszeg testvérvárosi kapcsolatairól. Hulladékgyűjtők és 14 db pad is helyet kapott a parkban, továbbá 12 facsemetével – 8 db japán díszcseresznye, 4 db csüngő nyír -, számos cserjével és évelő növénnyel lett gazdagabb a terület.

2. Dreiszker park
A Dreiszker Szanatórium előtti park ideális találkozási pontja a generációknak, így ebben a pihenőparkban idősek és fiatalok egyaránt megtalálják a számukra érdekes kikapcsolódási programot. Az intézet lakóinak látogatása során a rokonság, barátok a szabadban tudnak találkozni és közösségi tevékenységeket végezni; ezt szolgálja az újonnan kihelyezett 5 db pad és 2 db sakk-asztal. A parkocskában az elöregedett fák, cserjék kivágása és a tereprendezés után 3 db kislevelű hárs facsemetével, számos cserjével és évelővel gazdagodott a terület.

3. Hármaspad, a Királyvölgyben
Olyan ikonikus találkozási, kiindulási pont, amit minden kőszegi ismer – innen lehet továbbmenni a Szulejmán kilátóhoz, az Óriás gesztenyefa emlékhelyhez és az Óház kilátóhoz is. Hogy méltó legyen régi nevéhez, ismét 3 pad várja a pihenni vágyókat: 1 db újonnan készített és 2 db felújított. Egy, a helyi sajátosságokat is bemutató interaktív ismertető tábla is készült, valamint egy szelídgesztenye fa és egy ehető madárberkenye fa is helyet kapott a területen.

4. Tűzoltó kalandpark - Kórház u.
A nagy múltra visszatekintő kőszegi önkéntes tűzoltóság számára az utánpótlás nevelése elsődleges szempontú. Az új tűzoltólaktanya szomszédságában kialakításra került „gyakorlópálya/ kalandpark” azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek, családok nem csak szórakozhatnak, de olyan ügyességi feladatokat is végezhetnek, amivel kedvet kaphatnak egy, a közösség számára kiemelkedően fontos szervezetbe való belépéshez.
A telepített, tanúsítvánnyal rendelkező egyensúlyozó gerendák, bordásfal, mászófal, függeszkedő, szlalom és csőalagút közül minden korosztály megtalálja a számára megfelelő játékelemet.
A patak közelébe 2 db stég került, ahonnan a víz élővilágát tanulmányozhatják az érdeklődők. A kihelyezett 3 db piknikasztal is a kikapcsolódást szolgálja; a 3 db virágos kőris facsemete pedig várhatóan hamarosan árnyékot szolgáltat a területen.

5. Kiss János park, Kiss János altábornagy szobra a lakótelepen
Kőszegen kiemelkedően fontosak a katonai hagyományok. Ennek egyfajta reprezentációs területe lett a Kiss János lakótelepen, az altábornagy szobra körül kialakított park, mely közvetlenül a legforgalmasabb kőszegi buszmegálló mellett helyezkedik el, így közösségi, találkozási pontként is funkcionálhat.
Tereprendezést követően megszépült a terület a kavicsos burkolattal, a 2 db kihelyezett paddal, az újonnan telepített cserjékkel, évelőkkel és a 3 db bogyós díszalma fával.