Sajtóközlemény: TOP-1.1.1-16-VS1-2018-00003 „A Jurisics Miklós Ipari Park fejlesztése Kőszegen” című projekt zárása

Kőszeg Város Önkormányzata az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott pályázata pozitív elbírálásban, a Támogató döntése alapján 186.037.460,- Ft, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt átfogó, hosszú távú célja:

  • térség gazdasági versenyképességének növelése.

A projekt specifikus, rövid távú céljai:

  • gazdasági szereplők termelési feltételeinek javítása,
  • vállalkozások működési környezetének minőségi fejlesztése.

A beruházás által elérni kívánt közvetett célok:

  • befektetők vonzása és letelepítése,
  • vállalkozások közötti együttműködés erősítése,
  • térségi gazdaság mélyebb integrációja,
  • a térség foglalkoztatási helyzetének tartós javítása,
  • a társadalomban és gazdaságban megjelenő területi különbségek mérséklése.

A projekt közvetlen céljai:

  • ipari infrastruktúra fejlesztése,
  • befektetés ösztönzés,
  • helyi, ezen belül az önkormányzati és lakossági jövedelmek növelése,
  • munkahelyteremtés.

A projekt keretében sor került a Jurisics Miklós Ipari Park közművekkel el nem látott ipari területeinek fejlesztésére (útépítés, csapadékvíz elvezetés, földgáz ellátás, vízellátás, szennyvízelvezetés, közvilágítás fejlesztés). A beruházás műszaki tartalma magába foglalt 840 m² útépítést, 300 m² útfelújítást, 280 fm csapadékvíz elvezetést, 340 fm fölgáz ellátás kiépítést, 190 fm vízvezeték kiépítést, 290 fm szennyvízelvezetést, valamint a kapcsolódó közvilágítás kiépítést. A közművesítés már betelepült vállalkozások telephelyét is érintette (4 db betelepült vállalkozás), illetve a közművesítést követően, a projekt fenntartási időszakában 2 db (1.500 m2 és 6.717 m2 nagyságú) terület kerül eladásra 1-1 vállalkozás számára.

Továbbá a projekt keretében sor került a Kőszeg, 2869/19 hrsz-ú ingatlanon található, jelenleg kihasználatlan, régi szociális épület felújítására, átalakítására. Sor került az épület tetőszerkezetének cseréjére, energiahatékonysági intézkedések megvalósítására (egész épület szigetelése, teljes körű nyílászáró csere, fűtés- és használati melegvíz korszerűsítés, legalább „DD – korszerűt megközelítő” kategória teljesítésével), belső felújításra, átalakításra (festés, burkolatcsere, stb.), projektarányos akadálymentesítés megvalósítására, parkolók (akadálymentes is) kialakítására.
Az épület egyik felében szakipari műhely kialakítására került sor, melyet az Önkormányzat a projekt fenntartási időszakában bérbe kíván adni. Az épület másik felét egyrészt szolgáltató részként, egyfajta irodaházként működteti a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft., ami az ipari parkban működő vállalkozások esetleges adminisztrációs, irodai tevékenységét biztosítja és emellett az ipari park operatív irányítási feladatait látja el. Az épületnek ebben a részében a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. által használt 2 db irodahelyiség, öltözők, vizesblokk és egy tanműhelyként funkcionáló helyiség került felújításra, kialakításra.

A projekt konzorciumi partnerségben valósult meg, melynek keretében a főpályázó, Kőszeg Város Önkormányzata konzorciumi együttműködési megállapodást kötött a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft-vel a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

A projekt megvalósításának időtartama: 2019.06.01. - 2021.11.30.

A projekt eredményei a https://koszeg.hu/hu/onkormanyzat/projektek/folder.php?id=338 weboldalon megtekinthetőek.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.