Projektzárás

Az október végén záruló „Gyógyító klíma Kőszegen” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00090 azonosítójú projekt végig kísérte Kőszeg rendezvényeit 2020 júliusától 2021 októberéig.

A pályázat célja elsősorban a gyermekek, valamint a kisgyermekes családok szemléletformálása, klímatudatos nevelése volt. Az iskolai, óvodai programok és városi rendezvények játékos foglalkozásain a gyerekek kipróbálhattak számos kézműves tevékenységet: használati és dísztárgyakat készíthettek nemezből, varrhattak gyógynövényes illatzsákot, bőrből különböző ékszereket, kulcstartókat, a kőszegi nemezgyárból származó filcből pedig kitűzőket, bábokat kollázs képeket készíthettek. Amíg a szorgos gyermekkezek dolgoztak, a szülők, nagyszülők a környezettudatos hétköznapi tevékenységek fontosságát ismertető, gondolatébresztő kérdőíveket, teszteket tölthettek ki. A projekt legsikeresebb programja a „Mesés klíma túra” volt. Az önállóan teljesíthető túra alapgondolata a Kőszegi-hegységben élő állatok életén keresztül bemutatni az éghajlatváltozás hatásait és a modernkori ember életmódjának környezetünkre gyakorolt veszélyeit. Egy megyénkben élő meseíró, Galambos Bernadett meséjén keresztül a gyerekek találkozhattak a környezetváltozás néhány fontos elemével, például a felmelegedés miatt olvadó gleccser, az elhalt korallzátony és a környezetszennyezés miatt megbetegedett állatok jelenségével.

A szemléletformáló rendezvények során a résztvevők szép élményekkel, új ismeretekkel gazdagodtak és hétköznapi tevékenységeikben környezettudatosabbá váltak.