Projektösszefoglaló

Üzemlátogatások és gazdasági alapismeretek az általános iskolákban


Az EDUCEO („Helyi gazdaság megismerése az általános iskolákban") című EU-s Erasmus+ projekt fő célja egy olyan új módszertan és tananyag kifejlesztése, melynek segítségével iskolák és vállalatok újszerű együttműködése valósulhat meg. Az angol, német és magyar nyelvű webes alkalmazás elérhető és könnyen elsajátítható lesz minden szereplő számára.

A gazdasági alapismereteket az általános iskolákban nagyon gyakran csak felületesen kezelik. Részben újraéleszti a projekt a korábban már alkalmazott „gyárlátogatások” gyakorlatát, valamint a pedagógusok kezébe olyan modern segédanyagot ad, mellyel akár az alsóbb évfolyamba járó gyermekek is közérthető módon ismerkedhetnek meg a gazdaság, főként az ipari, mezőgazdasági termelés rendszerével. A tanulók betekintést nyernek a munka világába, a vállalatok pedig növelhetik ismertségüket.

A vezető projektpartner, a bécsi IDEUM Németországból és Magyarországról keresett partnereket. A webes applikáció technikai-szakmai munkálatait a veszprémi Pannon Egyetem Informatikai Kara végezte, míg a bajorországi Freyung-Grafenau-i tankerület és a kőszegi általános iskolák bevonásával a módszertani és tanórai anyagok kifejlesztése valósult meg.

Oktatási projekt révén a járványhelyzet több esetben komoly kihívások elé állította a résztvevőket. A weboldal hamarosan megnyílik a nagyközönség számára is. Az utolsó hónapok legfontosabb feladata a vállalatok, iskolafenntartók és maguk az iskolák minél szélesebb körű tájékoztatása a projektről és az új oktatási tananyagok elérhetőségéről.

A projekt 2022. augusztus végén egy Kőszegen tartandó disszeminációs konferenciával zárul.