Méltányossági eljárás

Rövid leírás
Az önkormányzati adóhatóság által előírt kötelezettségek teljesítését akadályozhatja az adózó átmenetileg vagy tartósan fennálló fizetési nehézsége. Az adózó a jogerős fizetési kötelezettségre vonatkozóan - az esedékességet megelőzően, illetve azt követően is – kezdeményezheti méltányossági eljárás lefolytatását. A méltányossági eljárás irányulhat részletfizetésre, fizetési halasztásra (együtt: fizetési könnyítés), valamint adómérséklésre.
Fizetési könnyítés kérelmezése esetén adóhatóságunk vizsgálja, hogy a fizetési nehézség kialakulása a kérelmezőnek felróható-e, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogyan az adott helyzetben tőle az elvárható, továbbá átmeneti jellegű, tehát az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető. Fontos, hogy nem engedélyezhető fizetési könnyítés a már beszedett, befizetett helyi adóra.

Az ügyet intéző iroda
Igazgatási Osztály 102.számú iroda

Címe
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Ügyfélfogadási időpontok:
hétfő: 13:00-15:30
szerda: 8:00 -12:00, 13:00-15:30

Ügyintéző
Molnár Róbert (94/562-541) molnar.robert@koszeg.hu
Stitniczky Csilla (94/562-540) stitniczky@koszeg.hu
Váradiné Weigl Beatrix (94/562-540) varadine@koszeg.hu

Ügyintézés kezdeményezhető
Az ügy kérelemre indul, a kérelem papír alapon nyújtható be. A kérelem papír alapon vagy az ügyfélkapuval rendelkező adózó esetén az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül nyújtható be.

Ügyintézési határidő
Általános ügyintézési határidő 30 nap

Ügyintézés díja
illetékmentes

Szükséges iratok
Adózó kérelme

Kapcsolódó jogszabályok
Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény

Kapcsolódó dokumentum
Kérelem fizetési könnyítésre