Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzet megállapítása

Rövid leírás
A gyámhatóság a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság elbírálásával együtt, vagy annak időtartama alatt bármikor külön kérelemre megállapíthatja a hátrányos helyzet fennállását, ha a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek vagy nagykorúvá vált gyermek esetében az alábbi körülmények közül egy fennáll:
- a szülő vagy a családbafogadó gyám alacsony iskolai végzettsége, ha a gyermeket együtt nevelő mindkét szülőről, a gyermeket egyedül nevelő szülőről vagy a családbafogadó gyámról- önkéntes nyilatkozata alapján - megállapítható, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésekor legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,
- a szülő vagy családbafogadó gyám a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésekor aktív korúak ellátására jogosult vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig álláskeresőként nyilvántartásban szerepelt
- a gyermek elégtelen lakókörnyezete, illetve lakáskörülményei, ha szegregátumnak nyilvánított lakókörnyezetben, félkomfortos, komfort nélküli vagy szükséglakásban, illetve olyan lakáskörülmények között él, ahol korlátozottan biztosítottak az egészséges fejlődéséhez szükséges feltételek.

Halmozottan hátrányos helyzetű az a rendszeres kedvezményben részesülő gyermek vagy nagykorúvá vált gyermek, akinek esetében a fenti három körülmény közül legalább kettő fennáll. Halmozottan hátrányos helyzetű még a nevelésbe vett gyermek és utógondozói ellátásban részesülő és tanulói vagy hallgatói jogviszonyban álló fiatal felnőtt.

A gyámhatóság a körülmények fennállása esetén külön határozatban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény időtartamával megegyező időszakra állapíthatja meg a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállását.

Az ügyet intéző iroda
Igazgatási Osztály, 105. számú iroda

Címe
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Ügyfélfogadási időpontok:
hétfő: 13:00-15:30,
szerda: 8:00 -12:00, 13:00-15:30

Ügyintéző
Vargáné Kovács Anita (94/562-539)

Igénylő
Kőszegen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen itt élő személy

Ügyintézés kezdeményezhető
Ügyfélfogadási időben az ügyintézőnél. (105-ös iroda)

Ügyintézési határidő: sommás eljárásban 8 nap, teljes eljárásban 60 nap

Ügyintézés díja: nincs

Szükséges iratok
kérelem, nyilatkozat iskolai végzettségről, állami foglalkoztatási szervek igazolása alacsony foglalkoztatottságról, szakvélemény vagy környezettanulmány az elégtelen lakókörnyezetről.

Kapcsolódó jogszabályok
A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, ill. a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet.

Kapcsolódó dokumentum: van