Települési támogatás a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez - Lakásfenntartási támogatás

Rövid leírás
A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, havi rendszerességgel adott természetbeni hozzájárulás.
A támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez, az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez, vagy a közös költséghez nyújtható.
A támogatásra jogosult
- az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 420 %-át (119.700, - Ft)
- egyszemélyes háztartás esetén a havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 440%-át (125.400, - Ft)
- és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.
A lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, egy évre kell megállapítani.
A lakásfenntartási támogatás havi összege
- ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alapösszegének 50 %-át (14.250 Ft-ot), akkor a lakásfenntartási támogatás havi összege – a lakásfenntartás elismert havi költségének 30 %-a.
- ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap 50 %-át – a lakásfenntartás elismert havi költségének és támogatás mértékének szorzata. A lakásfenntartási támogatás havi összege egy képlet kiszámításával történik és függ a jövedelemtől, a lakásnagyságtól és a lakásfenntartás elismert költségétől is.
A lakásfenntartás elismert költsége 550,- Ft.
A támogatás összege nem lehet kevesebb, mint 5.000, - Ft.

Az ügyet intéző iroda
Igazgatási Osztály, 109. számú iroda

Címe
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Ügyfélfogadási időpontok:
hétfő: 13:00-15:30
szerda: 8:00-12:00, 13:00-15:30

Ügyintéző
Papp Tímea (94/562-521)

Igénylő
Kőszeg területén életvitelszerűen tartózkodó, lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy

Ügyintézés kezdeményezhető
Ügyfélfogadási időben személyesen az ügyintézőnél vagy postai úton.

Ügyintézési határidő
8 nap

Ügyintézés díja
költség-és illetékmentes

Szükséges iratok
kérelem formanyomtatvány, jövedelemnyilatkozat és jövedelemigazolás, vagyonnyilatkozat, a lakásnagyság hitelt érdemlő igazolása, a támogatott szolgáltatást igénybevevő fogyasztó és fogyasztási hely szolgáltató általi azonosításához szükséges adat

Kapcsolódó jogszabályok
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, Kőszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII.27.) önkormányzati rendelete.

Kapcsolódó dokumentum
- Kérelem lakásfenntartási támogatás megállapítására
- Vagyonnyilatkozat