Földbérbeadás

Rövid leírás
Adóbevallásra kötelezett az az adózó, aki Kőszeg Város Önkormányzata illetékességi területén fekvő termőföld bérbeadásából bérbeadó magánszemélyként jövedelmet szerez, vagy kifizetőként bérbeadónak adóköteles bérleti díjat fizet ki.
A termőföld bérbeadásból származó bevétel egésze külön adózó jövedelemnek minősül, melynek mértékét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény határozza meg.
A termőföld bérbeadásból származó jövedelem akkor nem adóköteles, ha a haszonbérbeadás határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján legalább 5 évre szól.
Ha a határozott időre kötött szerződés 5 éven belül megszűnik (kivéve, ha a megszűnés oka a szerződő felek akaratán kívüli, vagy ha a felmondás azonnali hatályú) a felvett jövedelem korábban meg nem fizetett adóját késedelmi pótlékkal növelten kell megfizetni a szerződés megszűnése évének kötelezettségeként. A pótlékot az adott évi adóbevallásra nyitva álló határidőtől kell számítani.

Az ügyet intéző iroda
Igazgatási Osztály 103. számú iroda

Címe
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Ügyfélfogadási időpontok:
hétfő: 13:00-15:30
szerda: 8:00 -12:00, 13:00-15:30,

Ügyintéző
Molnár Róbert (94/562-541) molnar.robert@koszeg.hu

Ügyintézés kezdeményezhető
Az adóbevallást a magánszemély a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20. napjáig teljesíti az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített adatlap segítségével.
Az adóbevallást a kifizető az adóévet követő év február 25. napjáig teljesíti az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon.
A kifizető az Art. 3. sz. melléklete A/II. pontja alapján adatszolgáltatásra kötelezett az adóévet követő év március 31. napjáig. A bevallás és adatszolgáltatás papír alapon nyújtható be.

Ügyintézési határidő
Általános ügyintézési határidő: 30 nap

Ügyintézés díja
Nincs

Szükséges iratok
Adózó által kitöltött bevallási nyomtatvány, adatlap

Kapcsolódó jogszabályok

- A személyi jövedelemadóról 1995. évi CXVII. törvény, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény
Fizetési határidő és számlaszám
Kőszeg Város Önkormányzata termőföld bérbeadásból származó jövedelem számlájára (11747051-15420909-08660000) kell teljesíteni.

Kapcsolódó dokumentum
Van, bevallási nyomtatványok www.koszeg.hu