Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

Rövid leírás
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésnek, pénzbeli támogatásnak, és egyéb jogszabályokban meghatározott kedvezményeknek az igénybevételére.

A gyámhatóság akkor állapítja meg a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg
- a szociális vetítési alap 180%-át ( jelenleg 51.300 Ft/fő), ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, ha egyedülálló szülő gondozza, vagy az igénylő nagykorú, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és 23. életévét még nem töltötte be, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be és a nagykorúvá válását megelőző második hónap első napja, valamint a nagykorúvá válását megelőző nap közötti időszakban legalább egy napig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre volt jogosult

- a szociális vetítési alap 165%-át (jelenleg 47.025 Ft/fő), minden más esetben feltéve, hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy főre jutó vagyon értéke nem haladja meg külön-külön a szociális vetítési alap húszszorosát, vagy együtt számítva a szociális vetítési alap hetvenszeresét.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek után a gyermek családbafogadó gyámjául kirendelt hozzátartozó kiegészítő pénzbeli ellátásra jogosult, ha a gyermek tartására köteles, és nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, időskorúak járadékában vagy olyan ellátásban részesül, amely a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozik.

Az ügyet intéző iroda
Igazgatási Osztály, 105. számú iroda

Címe
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Ügyfélfogadási időpontok:
hétfő: 13:00-15:30,
szerda: 8:00 -12:00, 13:00-15:30

Ügyintéző:
Vargáné Kovács Anita (94/562-539)

Igénylő:
Kőszegen lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen itt élő személy


Ügyintézés kezdeményezhető:
Ügyfélfogadási időben az ügyintézőnél. (105-ös iroda)

Ügyintézési határidő: sommás eljárásban 8 nap, teljes eljárásban 60 nap

Ügyintézés díja: nincs

Szükséges iratok:
kérelem, jövedelem- és vagyonnyilatkozat, a családban élők utolsó havi nettó jövedelméről szóló igazolások, nagykorú esetén a tanulói/hallgatói jogviszony igazolása.

Kapcsolódó jogszabályok:
A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.)Korm.rendelet.

Kapcsolódó dokumentum: van