Magánszemélyek kommunális adója

Rövid leírás

Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén magánszemély tulajdonában lévő lakás, garázs (gépjárműtároló), továbbá nem magán személy tulajdonában lévő lakás bérlemény

Mentesség
Mentesül a kommunális adó alól az az építmény és telek, amely után a tulajdonosnak építményadó-fizetési, illetve telekadó-fizetési kötelezettsége keletkezett.
Mentes az adó megfizetése alól:
az, akinek egy főre eső jövedelme a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 150%-át nem haladja meg.
Mentes a lakástulajdoni és bérlet utáni kommunális adófizetési kötelezettség alól az a magánszemély, aki a tárgyévet megelőző évben 6 hónapot meghaladó időtartamban aktív önkéntes tűzoltó testületi szolgálatot látott el. A meghatározott feltételek együttes meglétét – büntetőjogi felelőssége tudatában – önkéntes tűzoltó testületi tag esetében a parancsnok, ez utóbbi, illetve az egyesületi elnök tekintetében pedig a szervezet két tisztségviselője igazolja.

Kedvezmény
Az egyébként járó adó 50%-át fizeti az az adóalany, aki az előző év végéig a 70 életévét betöltötte és nincs vele együtt élő vagy eltartásra kötelezhető közeli hozzátartozója, továbbá havi jövedelme a mindenkori legkisebb nyugdíj 400 %-át nem haladja meg, és ezeket a körülményeket az önkormányzat jegyzője (adóhatóság) előtt megfelelően igazolja.
Az egyébként járó adó 50%-át fizeti az a magánszemély, aki a tárgyévet megelőző évben 6 hónapot meghaladó időtartamban tényleges polgárőri szolgálatot látott el és ezt a polgárőrség parancsnoka – büntetőjogi felelőssége tudatában – igazolja.

Az ügyet intéző iroda
Igazgatási Osztály 102. számú iroda

Címe
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Ügyfélfogadási időpontok:
hétfő: 13:00-15:30
szerda: 8:00 -12:00, 13:00-15:30

Ügyintéző
Váradiné Weigl Beatrix
Telefon: 94/562-540
E-mail: varadine@koszeg.hu

Ügyintézés kezdeményezhető
Az adózó az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített adatbejelentési nyomtatványon vagy az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül jelenti be kommunális adó kötelezettségének keletkezését, változását, megszűnését a változást követő év január 15-ig.
Az ügy adatbejelentés benyújtásával indul, az adatbejelentés papír alapon vagy az ügyfélkapuval rendelkező adózó esetén az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül nyújtható be.

Ügyintézési határidő
Általános ügyintézési határidő: 30 nap

Ügyintézés díja
nincs

Szükséges iratok
Adózó által kitöltött adatbejelentési nyomtatvány

Kapcsolódó jogszabályok
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 35/2012. (XII.1.) rendelete

Fizetési határidő és számlaszám
A magánszemélyek kommunális adóját az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény által meghatározott módon és határidőben Kőszeg Város Önkormányzata magánszemélyek kommunális adó számlájára (11747051-15420909-02820000) kell teljesíteni.

Általános befizetési határidő március 15-e és szeptember 15-e.

Kapcsolódó dokumentum
Adatbejelentési nyomtatvány
Papíralapú: www.koszeg.hu
Elektronikus (ügyfélkapuval rendelkező adózó esetén): https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap