2016. Augusztus 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközök 3. sz. módosítása – végső elfogadás.
2. - A Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégiumban zuhanyzó felújítása.
3.a - Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 2/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosítása.
3.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2016. I. félévi teljesítéséről.
4. - Tájékoztatás a temetőüzemeltetési tevékenységgel összefüggő bevételekről és kiadásokról.
5. - Beszámoló a hulladékgazdálkodás helyzetéről.
6. - Beszámoló a Kőszegi Értéktár Testület 2016. I. félévi munkájáról.
7. - Feladatátvállalási és ingatlanhasználati szerződések felülvizsgálata (Kőszegfalvi Sportegyesület, Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület, Kőszegi Testvérvárosi Egyesület).
8. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötendő céltámogatási szerződés.
9.a - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
9.b - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
10. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
11. - A Kőszegi Címerpajzs Plusz Kft. parkolóépítési kérelme.
12.a - A 7154 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
12.b - A 7473/2 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
13. - A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont ráépítési és földhasználati szerződésének jóváhagyása.
14. - Jégkorongpálya kialakítására vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
15. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó gördülő fejlesztési tervének jóváhagyása.
16. - A Metál Hungária Holding Zrt. adásvételi szerződésének jóváhagyása.
17. - Szavazatszámláló bizottságokba tagok és póttagok választása.
18.a - Vagyonügyek: Sikertelenül értékesített ingatlanok további hasznosítása.
18.b - Vagyonügyek: A Felső krt. 10. alatti üres lakás további hasznosítása.
18.c - Vagyonügyek: Nyilatkozat a Bio-Nemezgyár területére vonatkozó elővásárlási jogról.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Egy mappában a 2016. augusztus 25-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Rendkívüli előterjesztés: "Észak-Vasi Gazdaság- és Foglalkozatásfejlesztési Együttműködés (paktum)" pályázathoz konzorciumi megállapodás.
22. - Rendkívüli előterjesztés: "Napelem park megvalósítása Kőszegen" c. pályázathoz érkezett ajánlatok elbírálása.
3.b napirendi pont:
Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2016. I. félévi teljesítéséről.

BESZÁMOLÓ
Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának
2016. I. félévi teljesítéséről



Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2/2016. (II. 12.) számú rendeletével fogadta el az önkormányzat 2016. évi költségvetését hiány tervezése nélkül.


Bevételi források és azok tejesítése

Az önkormányzat 2016. I. félévi bevételeit – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. számú melléklet tartalmazza.

Működési célú költségvetési bevételek

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Központilag szabályozott működési bevételek (jogcímenként a 2. mellékletben) teljesítése összességében 54,00 %-os, a támogatások a törvény szerinti ütemezésben, illetve visszaigénylések alapján érkeznek, a múzeum működési célú támogatásának folyósítása egy összegben történt a félév során (27 728 E Ft).
Az államháztartáson belülről kapott egyéb működési célú támogatások teljesítése 41,60%-os, ezek főként elnyert pályázatokhoz illetve társulástól 2015. évi maradvány elszámolásából átvett összegeket tartalmaznak.

2. Közhatalmi bevételek
A helyi adó és az egyéb közhatalmi bevételek teljesítése 54,90%-os, mivel a legtöbb adónemnél lehetőség van a két részletben történő befizetésre. A március 15-i határidő eltelte után elmondható, hogy a tervezett bevételek minimálissal, de az időarányos mérték felett teljesültek.

3. Működési bevételek teljesülése 44,19%-os.
A bevételek alakulását intézményenként a 3. számú melléklet tartalmazza. Az intézményeknél főként a művelődéi központ és a múzeum bevételei szezonális jellegűek, ezért a teljesítés az I. félév végéig elmarad az időarányostól. Ugyanakkor az önkormányzat esetében a működési bevételek teljesülése 73,72 %-os; ez főként az gyermekétkeztetés térítési díjait, a közterület használati díjakat, az ingatlan használati megállapodások alapján továbbszámlázott közüzemi díjakat, a Vasi Víz Zrt. részére számlázott rendszerhasználati díjat, TESCO részére továbbszámlázott szerződéses buszjárat díját, biztosító által fizetett kártérítéseket, valamint az általános forgalmi adó visszatérítéseket foglalja magában.

4. Működési célú átvett pénzeszközök között főként pályázati támogatások szerepelnek, folyósításuk lehívás alapján történik. Ezen felül tartalmazza az ostromnapok megrendezéséhez kapott vállalkozói támogatás összegét, ehhez kapcsolódóan az előirányzat rendezése még nem történt meg, ezért összességében a teljesítés aránya 100,00 % feletti.

Összességében a működési célú költségvetési bevételek időarányos teljesítést (54,13%) mutatnak.

Felhalmozási célú költségvetési bevételek (címenként részletesen a 4. mellékletben)

5. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

A támogatások között a 2006/2015. (XII.29.) Korm. határozat alapján kapott 100 000 E Ft összegű támogatás, a vis maior támogatás (2 370 E Ft) valamint a lakossági közműfejlesztésre kapott támogatás összege szerepel, mindhárom támogatás folyósítása teljes összegben megtörtént az I. félév során.

6. Felhalmozási bevételek
A vagyonhasznosítási bevételek a félév végére közel időarányosan teljesültek (lakásértékesítésen kívül). Az egyösszegű lakásértékesítésből 2 497 E Ft összegű bevétele keletkezett az önkormányzatnak, mely jelentősen elmarad az időarányos teljesítéstől. A Vasi Víz Zrt. részére számlázott rendszerhasználati díjak a dologi kiadások közé kerültek átcsoportosításra.

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök között a különböző kölcsönök és részletfizetések szerepelnek, itt a teljesítés 56,61 %-os. A rehabilitációs kölcsöntörlesztés (25,00% a teljesítése) kivételével a törlesztések mindegyik jogcímen elérik vagy némileg meghaladják az időarányos teljesítést.

Összességében a felhalmozási költségvetési bevételek a fentiekben részletezett okokból időarányos feletti (71,74 %-os) teljesítést mutatnak.

Finanszírozási bevételek
Jelenleg folyószámla hitelkerettel az önkormányzat nem rendelkezik és egyéb külső forrás bevonására sem került sor.
A belső finanszírozás bevételeiben az előző évi maradvány igénybevétele szerepel, a zárszámadáskor elfogadott összegben.

Összességében az önkormányzat és intézményei 2016. I. félévi bevételei 1 129 175 E Ft-ot tettek ki, a teljesítés aránya 60,70%.

Kiadások alakulása

Az önkormányzat 2016. I. félévi kiadásait – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. számú melléklet, intézményenkénti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

Működési célú költségvetési kiadások

8. A működési célú kiadási előirányzatok (személyi juttatások, munkaadói járulékok, dologi kiadások, ellátottak juttatásai, egyéb működési célú kiadások) mindegyike némileg időarányos alatti teljesítést mutat önkormányzati szintre összesítve, ugyanez mondható el intézményenként részletezve, kivétel az önkormányzat esetén a személyi juttatások és járulékok teljesítése, mely néhány százalékkal meghaladja az időarányos teljesítést.
Az ellátottak pénzbeli juttatásainak teljesülése 34,75%-os, mely a lakosságnak juttatott települési támogatásokat foglalja magában.
Az egyéb működési kiadások közül legjelentősebb összeget a társulásnak továbbított központi bevételek, valamint az köznevelési intézmények működtetése miatti befizetési kötelezettség teszi ki, ezek teljesítése szintén 50 % körüli.
Összességében a működési célú költségvetési kiadások teljesítése 47,29%-os.

Felhalmozási célú költségvetési kiadások (címenként részletesen az 5. mellékletben)

9. Beruházások és felújítások
A fejlesztési kiadások (5. melléklet) között elsősorban a már megítélt, illetve folyósított támogatásokból megvalósítandó kiadások szerepelnek. Ezek tételesen: a Központi Óvoda hátsó épületrész felújítása, Temető utca részleges felújítása, a Jurisich Milós Gimnázium sportpályáinak felújítása, a Balog iskola szennyvízelvezető rendszer felújítása, valamint az Egészségháznál tervezett kerékpárút kiépítése. A felsorolt beruházásokkal, felújításokkal kapcsolatban 2016. I. félévében csak előlegszámlák kerültek kifizetésre, ezek a tényleges beruházások között nem szerepeltethetők. A fenti beruházásokkal kapcsolatok tényleges kiadások jelentős része a III. negyedévben fog teljesülni.
A beruházások között szereplő gépjármű vásárlása, illetve a Pogányi u. folytatásának tanulmányterv elkészítése megtörtént az I. félév folyamán.
A intézményeknél főként a 2015. évi maradvány elszámolásából engedélyezett beszerzések, vagy kis értékű eszközök beszerzése látható.
A felújítások között jelentősebb összeget képvisel a Vasi Víz Zrt. által a vízi közmű hálózaton végzett felújítások, melyek kompenzálásra kerültek a rendszerhasználati díjak bevételével szemben.
A vis maior helyzetek utáni helyreállítási munkálatokkal kapcsolatban 3 772 E Ft összegű kifizetés történt.

10. Egyéb felhalmozási célú kiadások között a kölcsönnyújtások, társulás által fenntartott intézmények felhalmozási célú hozzájárulásai szerepelnek, ilyen jogcímeken az I. félév végig kifizetés nem történt.
Államháztartáson kívülre juttatott egyéb felhalmozási célú támogatások között pedig a képviselő-testületi határozatok alapján folyósított összegek (városüzemeltető kft részére 5 000 E Ft gépjármű vásárlásra, 2 200 E Ft KFC részére, illetve 600 E Ft defibrillátor vásárlására), valamint a lakossági közműfejlesztési támogatás továbbadása szerepel.

Összességében a felhalmozási költségvetési kiadások a fentiekben részletezett okokból időarányos alatti (13,44 %) teljesítést mutatnak.

Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások (29 478 E Ft) között az előző év végén kapott központi támogatás előlegének elszámolása szerepel.

Önkormányzati szinten a kiadások I. félévi teljesülése időarányos alatti (43,60%-os), főként a felhalmozási célú előirányzatok teljesítési aránya miatt.

Összegezve az önkormányzat I. félévi gazdálkodását a bevételek teljesülése 1 129 175 E Ft volt, amely elegendő forrást biztosított a kiadások teljesítéséhez (811 097 E Ft).

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és a Képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2016. augusztus 18.

Huber László s. k.
polgármester




HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2016 I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolóját elfogadja.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)