2016. Augusztus 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközök 3. sz. módosítása – végső elfogadás.
2. - A Jurisics Miklós Gimnázium és Kollégiumban zuhanyzó felújítása.
3.a - Az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló 2/2016. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosítása.
3.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2016. I. félévi teljesítéséről.
4. - Tájékoztatás a temetőüzemeltetési tevékenységgel összefüggő bevételekről és kiadásokról.
5. - Beszámoló a hulladékgazdálkodás helyzetéről.
6. - Beszámoló a Kőszegi Értéktár Testület 2016. I. félévi munkájáról.
7. - Feladatátvállalási és ingatlanhasználati szerződések felülvizsgálata (Kőszegfalvi Sportegyesület, Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület, Kőszegi Testvérvárosi Egyesület).
8. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötendő céltámogatási szerződés.
9.a - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
9.b - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
10. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
11. - A Kőszegi Címerpajzs Plusz Kft. parkolóépítési kérelme.
12.a - A 7154 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
12.b - A 7473/2 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
13. - A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont ráépítési és földhasználati szerződésének jóváhagyása.
14. - Jégkorongpálya kialakítására vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
15. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó gördülő fejlesztési tervének jóváhagyása.
16. - A Metál Hungária Holding Zrt. adásvételi szerződésének jóváhagyása.
17. - Szavazatszámláló bizottságokba tagok és póttagok választása.
18.a - Vagyonügyek: Sikertelenül értékesített ingatlanok további hasznosítása.
18.b - Vagyonügyek: A Felső krt. 10. alatti üres lakás további hasznosítása.
18.c - Vagyonügyek: Nyilatkozat a Bio-Nemezgyár területére vonatkozó elővásárlási jogról.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Egy mappában a 2016. augusztus 25-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Rendkívüli előterjesztés: "Észak-Vasi Gazdaság- és Foglalkozatásfejlesztési Együttműködés (paktum)" pályázathoz konzorciumi megállapodás.
22. - Rendkívüli előterjesztés: "Napelem park megvalósítása Kőszegen" c. pályázathoz érkezett ajánlatok elbírálása.
5. napirendi pont:
Beszámoló a hulladékgazdálkodás helyzetéről.

Tisztelt Képviselő-testület!


Munkaprogramjuknak megfelelően tájékoztatom Önöket a hulladékgazdálkodás aktuális helyzetéről.

1. A 2015 évről szóló éves beszámolóban részletesen ismertettem a hulladékgazdálkodás helyzetét és a felmerülő problémákat.
Tájékoztattam Önöket arról, hogy A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény módosítása következtében megalakult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.), amelynek főbb feladatai országosan a hulladékgazdálkodási feladatok irányítása, koordinálása, a rábízott önkormányzati vagyon kezelése, közszolgáltatási díj beszedése, hulladékgazdálkodás fejlesztési irányainak meghatározása.

A májusi beszámoló időpontjában a Zrt. működéséről és a helyi hulladékgazdálkodásra való hatásairól konkrét ismeretekkel nem rendelkeztünk. Bár a Zrt. április 1-jén megkezdte működését, jelenleg is az adatszolgáltatási fázisban vagyunk. Annyi ismerettel rendelkezünk, hogy a szolgáltatást továbbra is a megfelelő engedélyekkel és jogosultságokkal rendelkező, még fennmaradó szolgáltatók végezhetik, a számlázást a Zrt. végzi a lakosság felé, és az általunk végzett szolgáltatás értékét bizonyos teljesítési igazolások, adatszolgáltatások alapján - számunkra jelenleg még ismeretlen mértékű díjjal - fogják ellentételezni.
Ez azt is jelenti, hogy társaságunknak a hulladékgazdálkodási feladatok kötelező közszolgáltatási részéből április 1. óta nincs bevétele.


Lehetőséget adtak ugyan a II. negyedévre előleg kérésére, azonban a Zrt. által is elismert főkönyvi kivonattal tanúsított I. negyedéves költségeknek bruttó 38 %-át kaptuk meg előlegként. Ez az összeg nem fedezte az állam felé befizetendő II. negyedéves lerakási járulék összegét sem. Továbbá ezt az előleget terhelte még 2,16 millió Ft befizetendő ÁFA.
Ebből következően a hulladékgazdálkodás költségeit (üzemanyag, munkabér és járulék, javítási költségek stb.) és a lerakási járulék egy részét is egyéb bevételeink terhére kellett teljesíteni.
Mint Önök előtt is ismert, 2016 évre nem vettünk igénybe folyószámlahitelt, mivel 2015 évben a hulladékgazdálkodás veszteségének pótlására 16 millió állami támogatást kaptunk. Azonban ennek kb. 1/3-át még nem kaptuk meg. Az összeg kifizetését elszámoláshoz kötik, annak ellenére, hogy a támogatás 2015.09.30-ig mérleggel igazolt és kimutatott veszteségeink fedezésére kaptuk.
Mivel a Zrt. továbbra sem képes számlázni, illetve a szolgáltatás ellentételezéséül szolgáló díjat sem állapította meg, továbbra is előlegért kell kérelmet benyújtanunk a III. negyedévre. Amennyiben a II. negyedévihez hasonlóan csak az elismert költségek 38%-a mértékéig terjed, az így kialakuló helyzet komoly pénzügyi, likviditási problémákat fog okozni.
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az eddig is veszteséges szelektív hulladékgyűjtés árbevétele is a Zrt-t illeti, mivel az a közszolgáltatás része és a szolgáltatás ellentételezésére kialakított díj elvileg majd tartalmazni fogja. (Tájékoztatásul: a 2015 évi szelektív gyűjtés árbevétele: 8534 E Ft volt.)


2. Az éves beszámoló után eltelt időszakban a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szerződésben vállalt kötelezettségek megvalósulásának vizsgálata kapcsán az OKTF-NHI (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság) helyszíni ellenőrzést tartott. Jelentős hiányosságot nem állapított meg.
A VMK Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya egy alkalommal tartott hatósági ellenőrzést a hulladéklerakón végzett hulladékkezelési tevékenységgel kapcsolatban. A jegyzőkönyvben megállapításra került, hogy 2015 évben az engedélyezett lerakható 4800 t hulladékmennyiség helyett 5682,35 t került lerakásra. Ez a mennyiség a kötelező közszolgáltatásból keletkezett, átvételét megtagadni nem lehetett, előre ez nem volt látható, mindezek ellenére 200 E Ft bírságot szabtak ki. A működéssel kapcsolatban más kifogást nem találtak sem a telephely, sem az adminisztráció vonatkozásában.



3. Az Önök támogatásával, számunkra jelentős fejlesztést sikerült végrehajtani, 11 millió Ft + ÁFA értékben vásároltunk 1 db jó állapotú Mercedes típusú hulladékgyűjtő járművet. A jármű 7 millió Ft támogatás feletti részét társaságunk teljes mértékben kiegyenlítette. A jármű munkába állt és gyakorlatilag hibátlanul működik.


4. Napi problémát okoz a komposztáló telep üzemeltetése, kezelése. Mint a beszámolóban említettem, a beszállított zöld hulladék mennyisége a korábbi évekhez képest duplájára nőtt. Ennek a mennyiségnek a kezeléséhez nem rendelkezünk megfelelő eszközzel. Energetikai hasznosítása a nagy zöld tömeg miatt korlátozott, ezért nehéz olyan vállalkozót találni, aki a felaprított anyag ellenében a zöld anyag darálását elvégzi.
A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás kifejezetten kérésünkre beszerzett ugyan egy nagyteljesítményű aprítógépet, amely erre a célra tökéletesen megfelelne, de a gép 2 éve kihasználatlanul áll egy szombathelyi telephelyen, mivel a Regionális Társulás továbbra sem működik.


5. Hosszútávon jelentős ráfordításokra lesz szükség a hulladékdepónia magasításához szükséges föld támfalak kialakításához, valamint a csurgalékvíz-medence keleti oldalán észlelhető süllyedés javításához, korrekciójához.


6. A VMK Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya május 24-én tartott ellenőrzése során a depóniából kinyert gáz hasznosításával kapcsolatban további intézkedéseket kért. Ezzel kapcsolatban állásfoglalást kértünk a Pipecontrol Kft-től, aki a gázfáklya kivitelezője is volt, a hasznosítás lehetőségéről. Az állásfoglalás szerint a hulladéklerakó méretéből, várható élettartamából és a keletkező gáz mennyiségéből adódóan a hasznosítás gazdaságosan nem valósítható meg.

A további működésünket nagymértékben befolyásolja, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás a közeljövőben megkezdi-e tevékenységét, az NHKV Zrt.,

döntései pedig meghatározóak lesznek a kőszegi és kőszeg környéki kötelező közszolgáltatásokkal kapcsolatban.
Amennyiben érdemi információval rendelkezünk, erről soron kívül tájékoztatom Polgármester urat, Jegyző urat, illetve az ő döntésük alapján a Képviselő-testületet is.

A beszámolót megtárgyalta a városfejlesztési bizottság, a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.


Kérem a beszámolót elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2016. augusztus 19.


Kovács István s. k.
igazgató

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodás helyzetéről szóló beszámolóját elfogadja