2023. Június 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A védőnői feladat átadás-átvételéről szóló megállapodás jóváhagyása (rendkívüli előterjesztés).
2. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 38/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése (rendkívüli előterjesztés).
3. - A közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása (rendkívüli előterjesztés).
4. - A gyermekétkeztetés nyersanyagnormáinak megállapítása, valamint a gyermekjóléti ellátási formák szabályairól szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - Az orvosi ügyelet ellátásra vonatkozó szolgáltatási szerződés módosítása.
6. - A gyermekorvosi rendelési idők meghatározása.
7. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása a Kőszegi Városüzemeltető Kft. működési keretére vonatkozóan.
8. - A Kőszegi SE Síugró Szakosztálya megrongált sísáncának javítási munkáihoz önkormányzati támogatás biztosítása.
9. - Beszámoló a 2022. évi temetőüzemeltetési tevékenységről, tájékoztatás tevékenységgel összefüggő bevételekről és kiadásokról.
10. - Az új temető karbantartására, zöldfelület fenntartására vonatkozó döntések meghozatala.
11. - A temetőüzemeltetési és kegyeleti közszolgáltatási szerződés megszüntetése.
12.a - Vagyonügyek: A Kálvária u. 69. I. emelet 3. sz. alatti lakás hasznosítása.
12.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 2975/109, a 2975/110 és a 2975/111 hrsz-ú ingatlanok értékesítése.
12.c - Vagyonügyek: A volt vasúti őrház értékesítése.
13. - A 2023. évi közbeszerzési terv módosítása.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: A Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásainak felülvizsgálata.
18. - Rendkívüli előterjesztés: A 2. számú gyermekorvosi körzet helyettesítési szerződése.
19. - Rendkívüli előterjesztés: A felnőtt háziorvosokkal kötött ingatlanhasználati szerződésben szereplő közüzemi költségekhez hozzájárulás.
17. napirendi pont:
Rendkívüli előterjesztés: A Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális ellátásainak felülvizsgálata.

Tisztelt Képviselő-testület!


A szociális és gyermekjóléti ágazatban az évek óta fennálló szakképzett munkaerő hiánya Önök előtt is ismert, azonban az utóbbi hónapokban az idősek otthonában a feladatellátás megszervezése, ezáltal a szolgáltatás biztosítása szinte kivitelezhetetlenné vált. A kieső munkaerő pótlására irányuló törekvéseink nem vezettek eredményre, érdemi jelentkező nem volt, és aki rendelkezett a megfelelő végzettséggel az az egészségügyi ágazattól való közel nettó 100 000 Ft-os havi bérkülönbözet miatt nem fogadta el az állást. Több egyéb, bentlakásos intézményt is megkerestünk, hogy esetleg munkaerő-kölcsönzéssel tudnának-e segíteni, de mivel mindenhol ugyanezzel a problémával küzdenek, mondhatni napról-napra élnek ők is, így ez az elgondolás sem vezetett eredményre. Fenntartói szintű egyeztetések is történtek egyházi és állami fenntartókkal egyaránt a működtetés kiszervezése céljából, de hasonló okokra hivatkozva bizonytalannak látják saját működésüket is, ezért nem tartották észszerűnek az újabb intézmény feladatának átvállalását. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a városban rajtunk kívül még 3 másik intézmény nyújtja ugyanezt a szolgáltatást, illetve az osztrák határközeli intézmények - amelyeknek a száma emelkedik – ugyanilyen szakképzett munkaerőt keresnek és foglalkoztatnak. Az intézményből 2024 elején 2 gondozónő megy nyugdíjba és a fentiek alapján a pótlásukra a jelenlegi szakmai környezetben nincs esély. Szakirányú szakmai képzések nincsenek, vagy ha indul is egy-egy csoport ott jórészt egyéb munkakörök betöltéséhez szükséges végzettség megszerzésére jelentkeznek. Jelenlegi tapasztalataink és ismereteink alapján a közeljövőben, de évek távlatában sem prognosztizálható enyhülés ezen a területen. A Kőszegi Szociális Gondozási Központ Idősek otthona egységében a 2023. július havi beosztásában már 35 darab 12 órás műszakot az intézmény egyéb munkakörben foglalkoztatott dolgozói adnak le, a szakképzett gondozók pedig fejenként 8 darab 12 órás éjszakai műszakot az eddigi 4 - 5 helyett. 2020. decemberében hasonló helyzetben voltunk a dolgozók Covid megbetegedései miatt, de az egy akut helyzet volt és legfeljebb 30 napon belül mindenki visszatért a munkába. A mostani helyzet viszont kilátástalan, és ez nagyon rányomja a bélyeget a mindennapi munkavégzésre és a dolgozók mentális állapotára. A biztonságos működést veszélyezetető munkaerőhiány azért a kis férőhelyszámú intézményekben jelenik meg először, mert kisebb a beosztás átszervezésének lehetősége, az 1 fő éjszakás gondozói létszámot nem lehet csökkenteni.
Kőszeg város nem kötelező feladatként gondoskodik bentlakásos intézmények fenntartásáról, de sem törvényességi, sem szakmai ellenőrzés során nem képezi ez mérlegelés tárgyát, azaz, ha felvállalta akkor maradéktalanul teljesítenie kell a jogszabályi minimum előírásokat.
Mivel a bentlakásos intézményi ellátás nagyon érzékeny terület, így nem lehet kiírni, hogy az ügyfélfogadás szünetel. Sajnos a közeljövőben a hajléktalanok átmeneti szállásán is ez a probléma várható 2 fő 2024-ben történő nyugdíjba vonulása miatt.
A törvényes működési feltételek biztosítása érdekében a dolgozok megtartása elengedhetetlen. Ez csak úgy lehetséges, hogy a dolgozók rendkívüli keresetkiegészítésben részesüljenek, hogy jelenlegi állásukat ne adják fel és az idősotthon működése is biztosított legyen.
Ehhez azonban többletfinanszírozásra lenne szükség. Ebben az évben az év végéig szükséges kiegészítő forrás 12 000 000 Ft-ot tenne ki.
A munkáltatói jogokat gyakorló Intézmény vezetője és a munkavállalók a keresetkiegészítésről megállapodást kötnének 2023. július 01-től.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet vizsgálja felül a nem kötelezően biztosítandó bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális feladatok vállalásának létjogosultságát, szakmai jogszabályok, protokollok által előírt feltételek rövid és hosszú távú teljesíthetősége szempontjából és a többletfinanszírozás biztosítását a törvényes működési feltételek biztosítása érdekében.

Kőszeg, 2023. június 28.

Raposa Helga
intézményvezető





I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete megbízza Raposa Helga intézményvezetőt és a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalt, hogy a Kőszegi Szociális Gondozási Központ bentlakásos elhelyezést nyújtó szociális feladatok ellátásának fenntarthatóságát haladéktalanul vizsgálja meg, annak eredményéről a Képviselő-testületet tájékoztassa és tegyen javaslatot a további intézkedésekre.

Határidő: azonnal
Felelős: Raposa Helga intézményvezető
Dr. Zalán Gábor jegyző




II. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona törvényes működési feltételek biztosítása érdekében kiegészítő forrást biztosít.

2. Kőszeg Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésében a tartalék előirányzatot 12 000 000 Ft-tal lecsökkenti, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Irányítószervi támogatás kiadási előirányzatát 12 000 000 Ft-tal megemeli.

3. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete megbízza Raposa Helga intézményvezetőt a munkavállalók keresetkiegészítéséról szóló megállapodás megkötésére 2023. július 01-től.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal



III. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Kőszegi Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona feladatellátási helyén a Központi Irányítószervi támogatás bevételi előirányzatát 12 000 000 Ft-tal megemeli, a személyi juttatások kiadási előirányzatát 10 619 470 Ft-tal és a munkáltatót terhelő járulékok kiadási előirányzatát 1 380 530 Ft-tal megemeli.

Felelős: Raposa Helga Erzsébet Intézményvezető
Határidő: azonnal