2023. Szeptember 7., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.a - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2023. I. félévi teljesítéséről.
2. - A közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelet módosításának kezdeményezése.
4. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
5. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
6. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ iskolavédőnői ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala.
7. - A 2022. évi adóbevételek teljesülésének áttekintése.
8. - Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtés tapasztalatairól.
9. - A 2021-2027 Ausztria-Magyarország Interreg Program pályázati felhívására “CoMe History – Vergrabene gemeinsame Geschichte” címmel pályázat benyújtása.
10. - Az önkormányzatok 2023. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat benyújtása (2. ütem).
11. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása (mentőállomás projekt).
12. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása (NEAK finanszírozáson belül)
13. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
14. - A Magyar Állam tulajdonát képező Kőszeg, 053 és 058 hrsz-ú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba igénylése.
15. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.
16. - Kőszeg Város Tanácsa 38/1984. számú V.B. határozatának részleges visszavonása.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
21. - Rendkívüli előterjesztés: Az új mentőállomásra vonatkozó haszonkölcsön szerződés.
22. - Rendkívüli előterjesztés: Az Írottkő Natúrparkért Egyesület TinyGreen projekthez kapcsolódó terület-használati kérelme.
7. napirendi pont:
A 2022. évi adóbevételek teljesülésének áttekintése.

Tisztelt Képviselő-testület!
A Képviselő-testület munkaterve alapján elkészítettük a 2022. évi adóbevételek alakulásáról szóló beszámolónkat. A témakör keretében rövid betekintést nyújtunk az adózási feladatok területére, ismertetjük az ellátandó, sokrétű feladatköröket, melyek adminisztratív és pénzügyi részből állnak, továbbá a felderítési, ellenőrzési munkát és az ügyfélfogadást is magába foglalják.
A beszámoló az elmúlt 2-3 év adataira épül, mely időszak sok kihívást tartogatott számunkra, például a pandémia okozta nehézségeket (ügyfélmentes-, távmunka megoldásai, a gazdaság bizonytalansága miatti tervezések, végrehajtási eljárások felfüggesztése, különböző adókedvezmények miatti változások nyomon követése és adott adónemre levezetése, ügyfelek tájékoztatása a kedvezmények igénybevételének lehetőségeiről stb.)
Az előterjesztéshez csatolt 1. számú táblázat tartalmazza a 2021. és 2022. év adóbevételeit. A 2021. évi adóbevételek az idegenforgalmi adó esetében a tervezetthez képest jelentős elmaradást mutatnak, mivel Kormányrendelet alapján a vendégéjszakák után nem kellett megfizetni az idegenforgalmi adót, illetve az első negyedévben nem fogadhattak vendégeket a szálláshelyek. Ebben az évben a kieső adóbevételt bizonyos mértékig kompenzálta az állami költségvetés.
A helyi iparűzési adó 2021. évi tervezésekor a bizonytalan kilátások miatt viszont jóval pesszimistább előrejelzést vettünk figyelembe, de az ipari termelés növekedése és az építőipar lendülete megtartotta a bevételeket, így az állami kompenzáció révén meghaladtuk a 2020. évi bevételeket. Az adófizetési morál jelentősen nem romlott, amit a hátralékok mértékének változatlansága mutatott.
2022. évben már bátrabban tervezhettünk, de a helyi iparűzési adó kis- és középvállalkozásoknak nyújtott adófelezése ellenére is emelkedett a bevétel, az állami támogatással pedig kiegészítésre került a kedvezmény miatti kiesés. Az idegenforgalmi adóbevételek meglendültek, ami a hazai turizmus térnyerésének köszönhető. A tárgyi adónemek közt is emelkedés tapasztalható, ami a belterületek számának növekedéséből, illetve a lakásépítések emelkedő számából adódik. Adózóink száma az összes adónem tekintetében 7645 személy vagy vállalkozás.
A 2. számú táblázat adónemenként tartalmaz információkat. Ebből kitűnik, hogy Kőszegen 8.307 db ingatlan, helyrajzi szám után vetettünk ki adót, a tulajdonos-változások éves szintje 1000 feletti (öröklés, adás-vétel, építkezések miatt). Több, mint 1 millió m2-t adóztatunk telekadóval és 5000 db feletti lakást, illetve 1200 db garázst tartunk nyilván adórendszerünkben. Az építményadót 175.090 m2 alapterület után fizeti 1209 adózó. Célunk az adóztatás területén, hogy minden adóköteles ingatlan látóterünkbe kerüljön, így bárki bejelentést tehet, ha adózatlan ingatlanról szerez tudomást.
A helyi iparűzési adó területén az adózók számában látható növekedés, ami az egyéni vállalkozói forma térhódításának jele, igaz a KATA kivezetése 2022-ben már megállította ezt a növekedést. A helyi beruházások kivitelezői viszont nagyrészt adóalanyokká válnak, bár csak ideiglenesen növelve így az éves bevételeket. Évi 10 millió Ft felett csupán 5 vállalkozás adózik.
Az adminisztrációs feladatokról szóló 3. számú táblázat mutatja meg, hogy mennyi pénzforgalmi tételt kezelünk, melynek nagyságrendje meghaladja a fél milliárd forintot évente. Fő célként tűztük ki az adminisztratív költségek csökkentését munkánk során, ezért évente már csak egy alkalommal küldünk ki egyenlegértesítőt és csekket adózóink számára és folyamatosan informáljuk őket az E-Önkormányzati Portál ügyfélbarát, papírmentes ügyintézési, befizetési módozatairól.
A 4. számú táblázatban látható, hogy a felderítések területén figyelemmel kísérjük az új építésű ingatlanokat, átalakításokat, belterületbe vonásokat, építőipari vállalkozások városunk területén végzett tevékenységeit és a szálláshelyek forgalmát helyszíni ellenőrzések során.
Munkánk 7645 adózó, mint ügyfél és 8307 db ingatlan, mint adótárgy adóztatási feladataiból tevődik össze az elektronikus világ térhódításának idejében, amikor e-adóztatásra váltunk az ezzel járó nehézségekkel (ügyfelek meggyőzése az átállásra, az átállás miatti gyakori programmódosítások változásának nyomon követése, tájékoztatás nyújtás a különféle bejelentési, befizetési, kapcsolattartási módokról stb.)
Adózási feladataink elvégzését több hivatal is ellenőrzi, a Magyar Államkincstár felé negyedévente küldünk zárási összesítőket, kivetés átadásokat, a Kormányhivatal törvényességi felügyeletet lát el felettünk.
Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a beszámoló elfogadására.
Kőszeg, 2023. augusztus 31.

Dr. Zalán Gábor s.k.
jegyző



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi adóbevételek teljesítésről szóló beszámolót elfogadja.

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)