2023. Szeptember 7., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.a - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2023. I. félévi teljesítéséről.
2. - A közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelet módosításának kezdeményezése.
4. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
5. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
6. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ iskolavédőnői ellátásával kapcsolatos döntések meghozatala.
7. - A 2022. évi adóbevételek teljesülésének áttekintése.
8. - Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtés tapasztalatairól.
9. - A 2021-2027 Ausztria-Magyarország Interreg Program pályázati felhívására “CoMe History – Vergrabene gemeinsame Geschichte” címmel pályázat benyújtása.
10. - Az önkormányzatok 2023. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat benyújtása (2. ütem).
11. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása (mentőállomás projekt).
12. - Kőszeg Város Önkormányzata költségvetési előirányzat átcsoportosítása (NEAK finanszírozáson belül)
13. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
14. - A Magyar Állam tulajdonát képező Kőszeg, 053 és 058 hrsz-ú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba igénylése.
15. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.
16. - Kőszeg Város Tanácsa 38/1984. számú V.B. határozatának részleges visszavonása.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
21. - Rendkívüli előterjesztés: Az új mentőállomásra vonatkozó haszonkölcsön szerződés.
22. - Rendkívüli előterjesztés: Az Írottkő Natúrparkért Egyesület TinyGreen projekthez kapcsolódó terület-használati kérelme.
8. napirendi pont:
Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtés tapasztalatairól.

Tisztelt Képviselő-testület!

Munkaprogramjuknak megfelelően tájékoztatom Önöket, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal közigazgatási területén végzett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenységünkről.

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 12/2014 (III.28) határozatával döntött arról, hogy a nem közművel összegyűjtött szennyvíz szállítását a 100 % tulajdonát képező Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft-vel kívánja ellátni.

A feladat ellátáshoz 10 millió Ft értékben gépbeszerzési lehetőséget biztosított. A kezdeti 2015 teljes évi 1227 m3 –es igénybevétellel szemben 2021. évben 2688 m3, 2022. évben 2945 m3 szennyvizet szállítottunk el. A szippantások száma 232 db-ról 645, illetve 652 db-ra nőtt. A rendelkezésünkre álló műszaki eszközök elhasználódása és az Önkormányzati ellenőrzés szigorítása miatt a feladat ellátás során nem tudtuk tartani az Önkormányzati rendeletben foglalt határidőket és szabályokat. Munkánkat tovább nehezítették az extra időjárási körülmények és domborzati viszonyok, valamint az a tény is, hogy az év eleji téli időszakban a szennyvíz szállításra szolgáló erőgépnek hó eltakarítási munkákat is kellett végezni.

A Városüzemeltető jelzésére, az Önkormányzat Városüzemeltetési osztályával egyeztetett javaslatára Kőszeg Város Önkormányzata módosította a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó rendeletét. Mivel a korábban megkötött közszolgáltatási szerződés 2022.02.28.-án megszűnt, ezért 38/2022 (II.24.) számú Önkormányzati határozatával újabb 10 évre kijelölte a Kőszeg Városüzemeltető Kft-t az adott közszolgáltatási feladat elvégzésére.
Ugyancsak kérésünkre lehetővé tette, hogy nagyrészt Önkormányzati támogatással új, korszerű, nagy sebességű erőgépet és egy új, nagyobb teljesítményű szippantó kocsit szerezzen be a Városüzemeltető. A két eszköz beszerzése 2022. évben megtörtént, a gépek műszakilag kifogástalanul működnek. A fentebb említett nehezítés, hogy a szippantást végző erőgépnek a téli hóeltakarítási, síkosságmentesítési feladatokban is részt kell vennie, ezzel a beruházással megszűnt! Itt szeretném megemlíteni a téli üzemeltetési feladat kapcsán, hogy ha a hőmérséklet tartósan -5 és -10 Celsius fok közé esik, akkor a szállítási idő hosszúsága miatt fennálló fagyásveszély miatt le kell állítanunk a szolgáltatást!
A géplánc üzemelésének első néhány évében minden bizonnyal kedvezőbb költségekkel jár majd az üzemeltetés mint a korábbi géplánc fenntartása, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az új gépek beszerzése miatt az értékcsökkenés nagyon jelentős mértékben megemelkedett. Sajnos azonban nem ez az egyetlen költség, amely jelentősen emelkedett, hiszen az üzemanyagköltségek az év folyamán duplájára emelkedtek, a kötelező munkabérek pedig kb. 20%-os emelkedést mutattak! Ezek a tények a korábban már stabilan jelentkező éves -6,5 illetve -6,8 millió Ft-os üzemelési veszteséget jelentősen megemelték. A 2022. évben ez a veszteség majdnem 14 millió Ft-ra rúgott!

További problémaként jelentkezett, hogy a korábban ellátott szolgáltatási területek mellé Lukácsháza és Gyöngyösfalu ellátására is szerződést kellett kötnünk. Szerencsére az előbb említett falvak ellátására viszonylag kedvező feltételekkel tudtunk szerződést kötni, de ezzel a rendeletben előírt határidők betartása lehetetlenné vált! Sajnos időközben Kőszegdoroszló község ellátására is kötelezte a Városüzemeltetőt a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ráadásul ezen település esetében még a kőszegi rendkívül alacsony áraknál is alacsonyabb díjat állapított meg a hatóság! Természetesen nem csak az árral van problémánk, hiszen ezzel a feltétellel a kőszegi rendeletben előírt határidők még inkább elérhetetlenné váltak!

A 2023. évben mindenképpen szükségesnek tartanánk az Önkormányzati rendelet felülvizsgálatát, hiszen a szolgáltatással kapcsolatosan új tényezőket is figyelembe kell venni!
Összességében elmondható, hogy az önkormányzati rendelet alapján és az új közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kötelezettségünknek eleget tettünk. A többi tényező befolyásolására, módosítására pedig nincs lehetőségünk!

2022. évi pénzügyi és szolgáltatási adatokat a 2022 évről szóló, Önök által már ismert (2023. 05 havi testületi ülés) mérleg beszámoló tartalmazza.
Az előterjesztést megtárgyalta a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti, valamint a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.
Kérem a beszámoló megvitatását és elfogadását.

Kőszeg, 2023. szeptember 1.
Tisztelettel:

Eső Attila s.k.
ügyvezető


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése tárgyában szóló beszámolót elfogadja.